Грибний сезон: профілактика отруєнь

16 вересня 2013 о 14:16
879
Спеціальності :

У вересні 2013 р. у МОЗ України відбувся брифінг «Грибний сезон: профілактика отруєнь» за участю начальника відділу безпеки факторів сере­довища життєдіяльності людини та формування здорового способу життя Державної санітарно-епідеміологічної служби (далі — Держсанепідслужба) України Олексія Даниленка та головного позаштатного токсиколога МОЗ України Бориса Шеймана.

Аналіз випадків отруєнь грибами в Україні свідчить про те, що більшість отруєнь зумовлені вживанням пластинчатих отруйних грибів (насамперед, блідої поганки), які помилково сприймають за їстівні сироїжки. Отруєння також можуть спричинити їстівні гриби, які не пройшли належної термічної обробки, росли на забруднених територіях чи вздовж швидкісних трас.

Станом на 9 вересня 2013 р. в Україні дикорослими грибами отруїлися 20 осіб, з них 5 дітей, одна людина померла. За аналогічний період минулого року від отруєнь постраждали 88 осіб, з них 9 дітей, 11 осіб врятувати не вдалося. Цьогорічне зменшення кількості постраждалих, на думку О. Даниленка, може бути пов’язане із погодними умовами, які не сприяють росту грибів. Також є сподівання, що зменшення кількості постраждалих все ж є результатом інформування населення медиками і журналістами, в результаті якого люди починають більше дбати про власну безпеку.

Як зазначив головний токсиколог України, збирання дикорослих грибів — це ментальна особливість наших людей. Наприклад, у Великобританії, Німеччині немає випадків отруєння дикорослими грибами, оскільки населення їх просто не збирає.

Б. Шейман наголосив, що дітям і навіть підліткам не варто дозволяти їсти гриби взагалі, оскільки це висококонцентрований білковий продукт, він може викликати розлад у роботі кишково-шлункового тракту. Також у жодному разі не можна вживати гриби вагітним та жінкам, які годують грудьми.

Також він зауважив, що, якщо у кошику був хоч один отруйний гриб, слід викинути весь вміст кошика: отруйні спори напевно потрапили на інші гриби і зробили їх небезпечними для вживання. Слід пам’ятати, що отруйні гриби залишаються токсичними і в сушеному вигляді!

За словами головного токсиколога України, вже понад десятиліття зберігається позитивна статистика — не зафіксовано жодного випадку отруєння грибами, які люди придбали в супермаркетах чи на ринках.

У разі, якщо все ж з’явилися симптоми отруєння, Б. Шейман порадив негайно 2–3 рази очистити шлунок підсоленою водою — з розрахунку 1 столова ложка солі на 1 л води, і терміново звертатися за медичною допомогою.

На брифінгу також озвучено рекомендації щодо запобігання отруєнням дикорослими грибами, а саме:

1. Відмовитися від споживання дикорослих грибів як від продукту взагалі, а споживати штучно вирощені печериці, гливи, купуючи їх в магазинах.

2. Не купувати гриби на стихійних ринках чи у продавців на автошляхах. Безпечніше купувати гриби на стаціонарних ринках, де вони проходять відповідний контроль.

3. Не класти у кошик невідомі гриби, остерігатися пластинчатих грибів, не збирати старих, перезрілих або дуже молодих грибів, у яких нечітко виражені морфологічні ознаки, а також тих, що ростуть поблизу швидкісних трас чи на радіаційно забруднених територіях. Під час посухи гриби краще не брати взагалі.

4. Ретельно перевіряти зібрані гриби перед початком приготування.

5. Не вживати сирих грибів.

6. Відібрані гриби спочатку необхідно промити та відварити не менше трьох разів у підсоленій воді протягом 30 хв.

7. Готові страви з грибів зберігати у холодильнику, в емальованому посуді не більше 1 доби.

8. Не допускати вживання грибних страв дітьми, вагітними та жінками, які годують грудьми.

9. Ніколи не застосовувати «домашніх» методів визначення отруйності грибів з використанням цибулини чи срібних ложок — їх результати помилкові.

10. Не викидати недоїдених грибів. Аналіз цих грибів допоможе швидше визначити вид отрути, яка потрапила в організм, та нейтралізувати її.

Прес-служба «Українського медичного часопису»
за матеріалами www.moz.gov.ua, www.dsesu.gov.ua