Народні депутати виступають за посилення запобігання захворюванню на СНІД

15 жовтня 2010 о 11:46
448
Спеціальності :

Народні депутати виступають за посилення запобігання захворюванню на СНІДНа засіданні Комітету Верховної Ради України з питань охорони здоров’я, яке відбулося 06.10.2010 р., було розглянуто два законопроекти щодо запобігання захворюванню на синдром набутого імунодефіциту (СНІД) та соціальний захист населення: реєстр. № 6617-1, внесений народним депутатом Тетяною Бахтеєвою і реєстр. № 6617, поданий Кабінетом Міністрів, згідно з якими пропонується викласти чинний закон у новій редакції.

Як зазначалося під час засідання Комітету, метою законопроектів є вдосконалення правового регулювання відносин та діяльності у сфері протидії поширенню вірусу імунодефіциту людини (ВІЛ) в Україні та створення правових умов для впровадження в Україні кращих світових практик контролю за епідемією захворювання, зумовленого ВІЛ, на необхідності застосування яких наголошується в сучасних рекомендаціях Об’єднаної Програми ООН з ВІЛ/СНІДу, Всесвітньої організації охорони здоров’я та інших спеціалізованих агенцій ООН, що опікуються цією проблемою на глобальному рівні.

На засіданні наголошувалося, що обидва законопроекти передбачають необхідність створення передумов для профілактики поширення ВІЛ у середовищі споживачів ін’єкційних наркотиків, які становлять одну з найбільших загроз щодо сприяння поширенню ВІЛ. На відміну від чинного закону, проектами передбачено надання людям, які живуть із ВІЛ (ЛЖВ) не лише усіх видів необхідної медичної допомоги, а й усіх видів соціальних послуг, а також участь неурядових організацій в їх наданні.

На думку членів Комітету, важливо, що положення законопроектів, які стосуються здійснення медичного огляду (тестування) на ВІЛ певних вікових категорій населення, на відміну від таких положень чинного закону, приведені у відповідність із вимогами статті 284 Цивільного кодексу України та статті 38 Основ законодавства України про охорону здоров’я.

Під час обговорення присутні акцентували увагу також на тому, що законопроекти більш детально, ніж чинний закон, регулюють правовідносини у сфері захисту конфіденційності інформації про ВІЛ-статус особи її передачі та розголошення третім особам.

Однак, вважають народні депутати, законопроект № 6617-1 містить важливі додаткові положення, які відсутні в урядовому законопроекті. Зокрема, щодо:

  • вільного доступу до безоплатного проведення постконтактної профілактики інфікування ВІЛ особам, які мали підвищений ризик контакту з ВІЛ у разі сексуального насильства та в інших випадках, з наданням відповідних консультативних послуг;
  • запобігання поширенню ВІЛ серед споживачів ін’єкційних наркотиків шляхом запровадження програм зменшення шкоди, що, серед іншого, передбачають застосування замісної підтримувальної терапії для осіб, які страждають на наркотичну залежність;
  • доступу організацій різних форм власності, у тому числі неприбуткових, до участі у виконанні державного замовлення на надання медичних і соціальних послуг представникам груп підвищеного ризику щодо контакту з ВІЛ та ЛЖВ.

За підсумками обговорення Комітет ухвалив рішення рекомендувати парламенту прийняти за основу законопроект за реєстр. № 6617-1. Під час доопрацювання його до другого читання будуть враховані окремі положення законопроекту за № 6617. На думку членів Комітету, мають бути також враховані й окремі положення законопроекту про внесення змін до Закону «Про запобігання захворюванню на синдром набутого імунодефіциту (СНІД) та соціальний захист населення» (щодо пріоритетності інформаційної роботи, та залучення до профілактики благодійних і релігійних організацій) (реєстр. № 6276).

Олександр Устінов, фото автора