У Києві відбувся круглий стіл із питань безпеки донорської крові

6 червня 2013 о 14:24
377
Спеціальності :

У Києві відбувся круглий стіл на тему «Безпека донорської крові в Україні», організований Підкомітетом з питань законодавчого забезпечення протидії ВІЛ/СНІДу, туберкульозу, іншим соціально небезпечним захворюванням та з питань контролю забезпечення лікарськими засобами і медичними виробами, що закуповуються за державні кошти Комітету Верховної Ради України з питань охорони здоров’я.

Під час круглого столу відбулося конструктивне обговорення проблемних питань щодо гарантування інфекційної безпеки донорської крові та її компонентів, стимулювання донорського руху в Україні і як результат — збільшення обсягів їх заготівлі з метою належного забезпечення потреб пацієнтів.

У заході взяли участь:

  • Тетяна Донець, народний депутат України, голова Підкомітету з питань законодавчого забезпечення протидії ВІЛ/СНІДу, туберкульозу, іншим соціально небезпечним захворюванням та з питань контролю забезпечення лікарськими засобами і медичними виробами, що закуповуються за державні кошти;
  • Євген Мороз, заступник директора департаменту реформ та розвитку медичної допомоги МОЗ України;
  • Василь Новак, професор, головний позаштатний фахівець МОЗ України з гематології та трансфузіології, директор ДУ «Інститут патології крові та трансфузійної медицини НАМН України»;
  • Віктор Сердюк, президент Всеукраїнської ради захисту прав та безпеки пацієнтів;
  • а також представники державних установ, медичних закладів, народні депутати, представники міжнародних, громадських та пацієнтських організацій.

За підсумками обговорення відзначено необхідність найшвидшого вжиття заходів з метою переоснащення лабораторій закладів служби крові сучасним обладнанням для скринінгу донорської крові та їх компонентів, зокрема для імунохемілюмінесцентного аналізу та полімеразної ланцюгової реакції.

Нагадаємо, що 14 червня світова спільнота відзначає Все­світній день донора крові. Це спрямовано на підвищення обізнаності людей щодо необхідності безпеки крові та її компонентів для збереження життя людини та для висловлювання подяки добровільним донорам крові.

Прес-служба «Українського медичного часопису»
за матеріалами www.moz.gov.ua, www.who.int