Реформа вторинного рівня медичної допомоги пов’язана зі значними ризиками

1 лютого 2013 о 12:38
1168

31 січня 2013 р. у Міністерстві охорони здоров’я (МОЗ) України відбулося засідання робочої групи з питань оптимізації мережі бюджетних установ, які утримуються за рахунок коштів місцевих бюджетів, у галузі охорони здоров’я. Захід відбувся під головуванням міністра охорони здоров’я України Раїси Богатирьової за участю фахівців МОЗ, губернаторів та міських голів з усієї держави, також представників Міністерств соціальної політики, регіонального розвитку, економіки, фінансів та Асоціації міст України.

Учасники робочої групи визначили, що на сучасному етапі діючу мережу бюджетних закладів, у тому числі медичних, потрібно наблизити до передового досвіду фінансування соціально-культурної сфери, врахувати тенденції до змін кількості населення та потреб громад, аби підвищити якість надання послуг споживачам.

На сьогодні мережа закладів охорони здоров’я становить понад 20 тис. одиниць, більшість із них — це фельдшерсько-акушерські пункти (14,5 тис. одиниць). У минулому році створено 179 центрів первинної медико-санітарної допомоги (ЦПМСД). За оперативними даними непілотних регіонів, загальна кількість ЦПМСД цього року становитиме 548.

Наказом МОЗ України від 11.09.2012 р. № 713 затверджено методичні рекомендації щодо регіональних планів модернізації мережі закладів охорони здоров’я, що надають первинну медичну допомогу, якими передбачені основні засади модернізації мережі закладів охорони здоров’я, що включають оптимізацію мережі бюджетних установ.

За визначенням учасників робочої групи, найскладнішою та найресурсоємнішою частиною мережі закладів охорони здоров’я є вторинна медична допомога. Так само складною, високовартісною та пов’язаною з ризиками є її модернізація.

Однією з перешкод на шляху оптимізації мережі медичних закладів є прив’язка штатних розкладів до кількості ліжок у лікарнях. На переконання робочої групи, цей підхід потребує змін. За словами міністра охорони здоров’я, МОЗ України розпочало роботу щодо впровадження нормативів навантаження на медичний персонал, що розкриває можливості для роботи нового механізму визначення штатів у закладах охорони здоров’я.

Крім того, на виконання статті 16 Основ законодавства Украї­ни про охорону здоров’я, МОЗ України розробило проект Закону «Про особливості діяльності закладів охорони здоров’я», який станом на сьогодні перебуває на погодженні у Міністерстві економічного розвит­ку і торгівлі.

За словами Р. Богатирьової, цей законопроект визначає особ­ливості діяльності та класифікацію закладів охорони здоров’я за видами надання медичної допомоги і спеціалізацією, а також встановлює порядок ліцензування та контролю господарської діяльності з медичної практики. Його реалізація дасть змогу розпочати роботу зі створення закладів охорони здоров’я нового типу і встановити порядок контролю господарської діяльності у сфері охорони здоров’я відповідно до видів надання медичної допомоги, визначеної Основами законодавства України про охорону здоров’я.

Також станом на сьогодні МОЗ України переглядає положення про заклади вторинної медичної допомоги, розпочато роботу з опрацювання нормативів навантаження на медичний персонал зазначених закладів.

Проектом Національного плану дій на 2013 р. передбачено розробку визначення вартості медичної допомоги за клініко-спорідненими групами та завдання щодо створення ресурсної моделі госпітального округу.

Проте, як відзначили присутні, розпочинати практичні дії на вторинному рівні медичної допомоги ризиковано в умовах відсутності відповідних фінансових ресурсів для модернізації. Саме тому міністр охорони здоров’я доручила всім учасникам робочої групи, зокрема керівникам регіонів та їхніх територіальних органів охорони здоров’я, подати до МОЗ у найкоротші терміни для опрацювання свої пропозиції щодо найефективніших механізмів з оптимізації мережі державних медичних закладів.

Прес-служба «Українського медичного часопису»
за матеріалами www.moz.gov.ua