Українські кардіохірурги підвели підсумки роботи за 2012 рік

30 січня 2013 о 11:55
559

25 січня 2013 р. року під егідою Асоціації серцево-судинних хірургів України в Націо­нальному інституті серцево-судинної хірургії ім. М.М. Амосова відбувся щоріч­ний з’їзд керівників кардіохірургічних центрів України за підсумками роботи у 2012 р.

Подія присвячена узагальненню результатів роботи кардіохірургічних центрів України за останні роки та проходила за участю представників Міністерства охорони здоров’я України, а також керівництва та членів президії Національної академії медичних наук України.

Останніми роками смертність від серцево-судинних захворювань становила 66% усіх смертельних випадків у країні. Кількість пацієнтів з ішемічною хворобою серця зростає щорік. Гострий інфаркт міокарда — 50 тис. хворих щороку, з яких кожен третій помирає. Серцево-судинні захворювання призводять до первинної інвалідизації працездатного населення у 33% випадків. Водночас спостерігається низька активність кардіологів, які не направляють хворих на консультацію в кардіохірургічні центри, де їм можуть на сучасному світовому рівні надати медичну допомогу, тим самим врятувати життя та зберегти здоров’я сотням тисяч наших громадян.

Кардіохірургія — одна з найбільш перспективних та швидко прогресуючих галузей науки та медицини. Вона визначає рівень розвитку держави, її інтеграцію у світову медицину. Сьогодні неможливо уявити лікування хворих із вродженими і набутими вадами серця, ішемічною хворобою серця чи складними порушеннями ритму без хірургічного втручання.

Нині, коли існують сучасні радикальні методи лікування кардіохірургічних хворих, вкрай важливою є робота 24 кардіохірургічних центрів в усіх регіонах України, які виконують понад 20 тис. операцій щороку.

Найбільш активними і прогресуючими центрами України є Національний інститут серцево-судинної хірургії ім. М.М. Амосова, Науково-практичний медичний центр дитячої кардіології та кардіохірургії, Міський центр серця, академічний Інститут невідкладної та відновної хірургії ім. В.К. Гусака (Донецьк).

Національний інститут серцево-судинної хірургії ім. М.М. Амосова є головною кардіохірургічною установою країни, що координує роботу всіх регіональних центрів України в галузі кардіохірургії. Фундаментальні наукові дослідження фахівців інституту активно впроваджуються у практику кардіохірургів Укра­їни. За роки існування в інституті виконано понад 150 тис. операцій на серці. Зберігаються традиції та темпи роботи, закладені заснов­ником — Миколою Михайловичем Амосовим.

У 2012 р. в інституті проведено 5535 операцій із загальною летальністю 1,4% та близько 4 тис. малоінвазивних втручань, 30 тис. консультацій громадян з усіх регіонів нашої держави. Фахівці установи виконують усі види оперативних втручань на серці, які існують у світовій медицині.

За підтримки уряду протягом останніх 3 років інститут оновив парк обладнання майже всіх клінічних відділень, отримав кошти на проведення капітальних ремонтів операційних та інших підрозділів. І головне — розроблено та затверджено проект нового надсучасного лікувально-діагностичного корпусу інституту з оригінальними гібридними операційними, службою екстреної кардіо­хірургії та реабілітації пацієнтів після операцій на серці.

Незважаючи на досягнуті успіхи усіх кардіохірургічних центрів, перед кардіохірургією в Україні стоїть ряд важливих невирішених проблем. Порівняння фактичної кількості проведених за рік операцій із розрахунковими показниками потреби свідчать про те, що кардіохірургічною допомогою в Україні охоплено лише близько 30% хворих, які її потребують. Велика кількість гострих інфарктів та високий рівень смертності від них є відображенням цього показника. Також недостатньо розвинена служба екстреної кардіохірургічної допомоги.

Під час проведення з’їзду відбулося обговорення найгостріших проблем галузі та шляхів їх подолання. Протягом 2012 р. керівництво країни долучилося до вирішення проблем захворюваності населення на серцево-судинні патології на державному рівні. Протягом року проведено ряд нарад із представниками кардіохірургічної галузі з питань організації надання медичної допомоги пацієнтам із серцево-судинними захворюваннями та вже зроблено перші кроки для подолання цієї проблеми в рамках реалізації реформ медичної галузі.

Під час роботи з’їзду працював телеміст із закладами охорони здоров’я Донецька та Львова.

Прес-служба «Українського медичного часопису»