На Херсонщині за підтримки USAID стартувала програма «Здоров’я жінок України»

28 січня 2013 о 12:14
524

Представники Херсонської обласної державної адмі­ністрації (ОДА) та Програми Агентства США з міжнародного розвитку (USAID) «Здоров’я жінок України» провели першу робочу зустріч у рамках угоди про партнерство та співпрацю у поліпшенні репродуктивного здоров’я населення регіону.

Участь у заході взяли заступник начальника Управління охорони здоров’я Херсонської ОДА Наталя Марченко, директор проекту USAID «Здоров’я жінок України» Олег Кузьменко, заступник директора проекту з комунікацій та організаційного розвитку Наталія Карбовська та координатор проекту Херсонської області Наталія Антонюк.

За словами директора програми Олега Кузьменка, діяльність буде спрямована передусім на те, щоб жінки, чоловіки та одружені пари зверталися до лікарів, аби отримати якісне консультування та вибрати для себе сучасні методи планування сім’ї. У рамках програми планується проводити велику кількість різних просвітницьких заходів, акцій і тренінгів для населення, також передбачена підтримка сприятливого нормативно-правового середовища у сфері сім’ї та здоров’я на національному і регіональному рівнях. «Ще одним важливим напрямом програми є підвищення рівня знань медичних працівників, що сприятиме наближенню послуг із планування сім’ї в Україні до міжнародних стандартів», — відзначив Олег Кузьменко.

Механізм реалізації програми сприятиме загальній меті покращання доступу до медичного обслуговування. Очікується, що сталий результат допомоги буде забезпечено шляхом співпраці з Управлінням освіти і науки облдержадміністрації, Управлінням сім’ї, молоді та спорту облдержадміністрації та громадських організацій.

За словами заступника начальника Управління охорони здоров’я Херсонської ОДА Н. Марченко, участь області у такому проекті є надзвичайно важливим кроком, оскільки програма зорі­єнтована на поліпшення стану репродуктивного здоров’я населення, проведення широкої просвітницької, інформаційно-аналітичної роботи серед різних категорій населення.

Найближчим часом на Херсонщині за програмою «Здоров’я жінок України» заплановано систему 5-денних тренінгів для медичних працівників (акушерів-гінекологів та сімейних лікарів), які включатимуть оновлені навчальні програми з планування сім’ї.

Нагадаємо, що проект «Здоров’я жінок України» — це 5-річна Програма USAID, яка реалізується на території нашої держави з 2011 р. ЇЇ головна мета — сприяти збереженню репродуктивного здоров’я жінок та подружніх пар України. Протягом 5 років Програма впроваджуватиметься на території 14 регіонів та міста Київ.

Завдання Програми полягає у реалізації трьох основних напрямів: інформування населення щодо планування сім’ї та репродуктивного здоров’я, навчання медичних працівників, також підтримка сприятливого нормативно-правового середовища у родинах та укріплення здоров’я на національному й регіональному рівнях.

Для ефективної реалізації Програми фахівці проводять тренінги, семінари, навчання, розповсюджують інформаційно-просвітницькі матеріали, проводять спільні акції з неурядовими молодіжними та жіночими організаціями.

Прес-служба «Українського медичного часопису»