Хворі на вірусний гепатит будуть забезпечені ліками за рахунок держави

29 грудня 2012 о 15:04
634

Президент України Віктор Янукович доручив Кабінету Міністрів вжити низку заходів для запобігання поширенню епідемій туберкульозу, ВІЛ-інфекції/СНІДу, вірусного гепатиту та надання доступної медичної допомоги громадянам, які страждають на такі захворювання.

Згідно з дорученням, Уряд за підсумками І кварталу 2013 р. має внести на розгляд Верховної Ради законопроект про внесення змін до Державного бюджету, передбачивши видатки на фінансування заходів щодо профілактики і протидії захворюванню на туберкульоз, ВІЛ-інфекцію/СНІД та вірусний гепатит відповідно до обґрунтованих потреб.

Кабінет Міністрів також має вдосконалити механізм використання коштів благодійних і міжнародних організацій, які спрямовуються на закупівлю та постачання лікарських засобів і виробів медичного призначення для діагностики та лікування зазначених хвороб.

Глава Держави також доручив Уряду до 1 квітня 2013 р. внести до парламенту законопроект про Загальнодержавну програму забезпечення профілактики ВІЛ-інфекції, лікування, догляду та підтримки ВІЛ-інфікованих і хворих на СНІД на 2014–2018 роки.

У дорученні також йдеться про те, що Міністерство охорони здоров’я України має внести з урахуванням міжнародного досвіду пропозиції щодо вдосконалення системи державного управління у сфері профілактики та протидії зазначеним захворюванням. У документі наголошується на необхідності заходів для недопущення переривання процесу лікування хворих внаслідок несвоєчасності закупівель або поставок лікарських засобів.

Міністерство охорони здоров’я України також має забезпечити підвищення ефективності профілактики і протидії захворюванню на туберкульоз, передбачивши зокрема: першочергове охоплення груп ризику скринінговими дослідженнями та туберкулінодіагностикою, завершення оптимізації мережі лабораторій із мікробіологічної діагностики туберкульозу та створення Національної референс-лабораторії відповідно до рекомендацій Всесвітньої організації охорони здоров’я.

Президент також доручив представникам місцевої влади до 1 лютого 2013 р. затвердити регіональні програми профілактики та протидії захворюванню на туберкульоз, передбачивши, зокрема, заходи щодо забезпечення профільних медичних закладів необхідним обладнанням.

Прес-служба «Українського медичного часопису»