Віталій Мохорєв: «Можливість вибирати сімейних та дільничних лікарів подобається і киянам, і медикам»

12 жовтня 2012 о 12:15
589

У Головному управлінні охорони здоров’я КМДА інформують, що проект, за яким кияни можуть самостійно обирати чи змінювати сімейних та дільничних лікарів, має значні позитивні результати.

Зауважимо, що проект передбачає стимулювання підвищення якості роботи та матеріальне заохочення лікарів. Доплати столичним медикам здійснюватимуть відповідно до звіту лікаря, а тарифікаційна комісія кожного поліклінічного закладу визначатиме їхній рівень. У двох пілотних районах — Дніпровському і Дарницькому — лікарі вже освоїли нову систему і отримують значно вищу зарплатню.

Так, найпопулярніший серед мешканців Дарницького району лікар працює в амбулаторії сімейної медицини на вул. Мішуги, 5. Світлана Хілько працювала лікарем-терапевтом, проте як тільки в країні заговорили про сімейну медицину — одразу прийняла рішення змінити спеціалізацію, вибравши професію сімейного лікаря. Коли на початку вересня кияни почали самі вибирати сімейних лікарів, дільничних терапевтів чи педіатрів, заявки на обслуговування до лікаря з 12-річним стажем — Світлани Хілько — подали 2820 дарничан.

Зауважимо, що згідно з нормами лікар первинної ланки має обслуговувати не менше 1500 та не більше 3000 пацієнтів.

Завдяки заходам реформування медичної галузі затребувані серед пацієнтів столичні медики отримують майже вдвічі більше за своїх колег, до кого довіра людей менша.

Наразі у Дарницькому районі столиці шановані пацієнтами терапевти, педіатри та сімейні лікарі за новою схемою оплати можуть заробляти до 8 тис. грн. Середня заробітна плата лікаря первинної ланки у пілотних районах становить 6300 грн.

За словами начальника Головного управління охорони здоров’я КМДА Віталія Мохорєва, цей підхід цілком виправдовує себе. З одного боку, він дозволяє підвищувати рівень життя лікарів і престиж професії, а з іншого — така матеріальна мотивація добре впливає на якість надання медичної послуги.

Прес-служба «Українського медичного часопису»