Сімейні лікарі отримуватимуть надбавки до заробітної плати

2 липня 2012 о 17:08
679

Сімейні лікарі отримуватимуть надбавки до заробітної платиОлександр Попов, голова Київської міської державної адміністрації, під час засідання Комітету з економічних реформ, яке було присвячено галузі охорони здоров’я, розповів, що за якість та обсяг наданої медичної допомоги лікарі первинної ланки Дніпровського та Дарницького районів вже найближчим часом отримуватимуть доплату. Її розмір визначатиметься за спеціальними індикаторами якості та включатиме надбавку, що може збільшити зарплатню лікаря у 1,5–2 рази. Фінансове покращення відчують передусім ті лікарі, які ефективно працюють. Показником якості при цьому стануть пацієнти, закріплені за лікарем. Зокрема, чим краще медичне обслуговування, тим більшою буде заробітна плата відповідального лікаря.

О. Попов наголосив, що на сьогодні середня заробітна плата в Києві становить 4355 грн., лікарі отримують у середньому 2–3 тис. грн. на місяць. А сімейні лікарі, які ефективно працюють, мають заробляти більше, але для цього їм потрібно мати зафіксовані позитивні показники стану здоров’я тих людей, яких вони обслуговують. У такій системі передусім виграє киянин, тому що від його стану здоров’я безпосередньо буде залежати матеріальне заохочення лікаря. Безумовно, і лікар, у свою чергу, матиме мотивацію для підвищення своєї кваліфікації. Це є лише першим етапом підвищення рівня заробітної плати. Коли реформа підтвердить свою ефективність, такий підхід, а відповідно — і рівень оплати праці, буде впроваджено в усіх районах міста. Дніпровський та Дарницький райони — пілотні, де вже проведені структурні зміни. Вони готові до нових форм, у тому числі до нової форми нарахування заробітної плати.

У такий спосіб міська влада планує не лише стимулювати сімейних лікарів до ефективнішої роботи, але й вирішити проблему кадрового дефіциту первинної ланки медико-санітарного обслуговування і навіть підвищити рівень престижності професії. Ще одним стимулом для медиків має стати перспектива отримання службового житла або пільг на придбання власного помешкання.

Прес-служба «Українського медичного часопису»
за матеріалами www.kievcity.gov.ua