Кошти на боротьбу з ВІЛ/СНІДом звільняються від податків

28 травня 2012 о 10:33
488

Кошти на боротьбу з ВІЛ/СНІДом звільняються від податківЯк повідомляло наше видання, фінансування державних програм боротьби з туберкульозом і ВІЛ/СНІДом у нашій країні здійснюється значною мірою за рахунок допомоги Глобального фонду. Проте донині всупереч міжнародним нормам гранти Глобального фонду в Україні, на відміну від таких країн, як Росія і Молдова, обкладалися податками.

З метою врегулювання зазначеного питання 24 травня 2012 р. Верховна Рада України ухвалила Закон «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо удосконалення деяких податкових норм» (реєстраційний № 9661-д).

Згідно із законом Податковий кодекс України доповнено пунктом 26, який визначає, що на період виконання програм Глобального фонду для боротьби зі СНІДом, туберкульозом та малярією в Україні, що виконуються відповідно до закону, звільняються від податку на додану вартість операції з:

  • ввезення на митну територію України у митному режимі імпорту товарів (крім підакцизних), якщо такі товари оплачуються за рахунок грантів (субгрантів), наданих відповідно до програм Глобального фонду для боротьби зі СНІДом, туберкульозом та малярією в Україні, що виконуються згідно із законом.

Порядок ввезення зазначених товарів визначається Кабінетом Міністрів України. У разі нецільового використання зазначених товарів платник податку збільшує податкові зобов’язання за результатами податкового періоду, на який припадає таке порушення, на суму податку на додану вартість, що мала бути сплачена в момент імпорту таких товарів, а також сплатити пеню відповідно до цього Кодексу;

  • постачання на митній території України товарів (крім підакцизних) та надання послуг, якщо такі товари/послуги оплачуються за рахунок грантів (субгрантів), наданих відповідно до програм Глобального фонду для боротьби зі СНІДом, туберкульозом та малярією в Україні, що виконуються згідно із законом.

Порядок здіснення таких операцій визначається Кабінетом Міністрів України. У разі порушення вимог, встановлених цим порядком, платник податку, який фактично скористався правом на податкову пільгу, вважається таким, що умисно ухиляється від оподаткування, і до такого платника застосовуються штрафні (фінансові) санкції, встановлені цим Кодексом.

Прес-служба «Українського медичного часопису»
за матеріалами www.rada.gov.ua, www.moz.gov.ua,
www.dssz.gov.ua