Як жінкам залишатися красивими та здоровими

7 березня 2012
988
Резюме

Не тільки у Міжнародний жіночий день, а й завжди

6 березня 2012 р., напередодні Міжнародного жіночого дня, у Міністерстві охорони здоров’я України відбулася прес-конференція на тему: «Бути здоровою та красивою».

Як жінкам залишатися красивими та здоровимиУ вступному слові заступник міністра охорони здоров’я України Олександр Толстанов привітав усіх жінок із наступаючим святом і побажав, щоб у душі кожної жінки панувала весна і тепло, затишок і краса, радість і сонце.

Як жінкам залишатися красивими та здоровимиГоловний дерматолог Міністерства охорони здоров’я (МОЗ) України Олександр Літус привітав усіх жінок зі святом весни і кохання та побажав гарного настрою. Він зазначив, що здорова шкіра, блискучі нігті, густе і здорове волосся є ознакою здоров’я жінки. Шкіра — найбільший орган у людини і будь-які зміни в організмі перш за все проявляються на шкірі. Тому догляд за шкірою і своїм здоров’ям мають займати провідне місце у житті кожної жінки.

На сьогодні завдяки високим технологіям є можливість проведення сучасної діагностики та лікування. Але на першому місці для збереження здоров’я шкіри залишається підтримання здорового способу життя, який включає збалансоване харчування і споживання якісної питної води, адже шкіра — це дзеркало внутрішніх органів. Відсутність шкідливих звичок також відіграє важливу роль, оскільки тютюнопаління, вживання алкогольних напоїв та недостаток сну погано впливають на стан шкіри.

Правильний догляд за шкірою — це основа її здоров’я, тому жінка має користуватися косметикою і кремами, які підходять саме її типу шкіри. О. Літус порекомендував влітку захищати шкіру від прямих сонячних променів і користуватися захисними кремами та емульсіями, а взимку додатково підживлювати шкіру. Також він порадив жінкам не користуватися соляріями, зауваживши, що за кордоном проводити ці процедури до 18 років жінкам навіть заборонено.

Необхідно враховувати, що стан шкіри тісно пов’язаний із гормональним фоном жінки. Тому довіряти свою шкіру, а разом з нею і своє здоров’я потрібно тільки професіоналам з медичною освітою і не користуватися послугами так званих некваліфікованих естетів.

О. Літус розповів, що погіршення стану волосся є ознакою багатьох патологічних станів у організмі жінки, таких як хронічні отруєння, шлунково-кишкові захворювання та інші, тому при появі проявів захворювання чи випадінні волосся необхідно звертатися до дерматолога, а потім — до терапевта. Лікар-дерматолог у разі необхідності призначить лікування та в подальшому підбере потрібний щоденний правильний догляд для шкіри. Шкірі необхідні всі речовини, яких потребує організм в цілому, і збалансоване харчування відіграє важливу роль для отримання потрібної кількості вітамінів, мікро- та макроелементів. Але головне, на його думку, це хороший відпочинок та сон, чудовий настрій.

Як жінкам залишатися красивими та здоровимиГоловний дієтолог МОЗ України Олег Швець приєднався до вже висловлених побажань і зичив жінкам міцного здоров’я. Він порадив завжди при будь-яких проблемах зі здоров’ям звертатися до спеціалістів і не займатися самолікуванням. Також О. Швець наголосив, що вся медична спільнота сходиться в думці, що важливу роль у підтримці здоров’я людини відіграє здоровий спосіб життя, оскільки він знижує ризик багатьох розповсюджених і серйозних захворювань.

Харчування — один із основних елементів здорового способу життя. Багато жінок задаються питанням підбору дієтичного харчування, його якістю і безпекою для організму.

Здорова дієта передбачає три основні принципи:

  • споживати стільки енергії, скільки витрачається;
  • дієта має бути збалансованою;
  • споживання харчових продуктів повин­но приносити задоволення.

Як жінкам залишатися красивими та здоровимиОб’єднати ці принципи доволі важко, і, на жаль, у великої частини населення недостатньо знань щодо корисності харчових продуктів. В Україні є надійна ефективна система забезпечення людей безпечними продуктами, але, говорячи про їх якість, О. Швець відзначив, що існує багато продуктів, при рідкому використанні яких проб­лем не виникає, але при дуже частому використанні вони можуть значно зашкодити організму.

На його думку, здорове харчування базується на продуктах так званої здорової тарілки, до яких відносять: овочі, фрукти, білкові продукти (переважно за рахунок риби), злакові та молочні продукти. Якщо жінку влаштовує її маса тіла, це означає, що організм витрачає стільки енергії, скільки отримує. При появі надмірної маси тіла у здорової жінки існує лише один спосіб змінити ситуацію — зменшити кількість їжі і підвищити фізичну активність. Але потрібно завжди пам’ятати, що значне зменшення кількості їжі не відповідає здоровим принципам харчування і навіть при зменшенні маси тіла може нанести велику шкоду організму. Спеціаліст наголосив, що негативно ставиться до голодування, оскільки харчуватися здоровою їжею слід постійно. Також він порадив не проводити самостійно очищувальні процедури і за необхідності звертатися до лікаря. Споживання помірної кількості їжі та достатній рівень фізичної активності, на його думку, — найкраща дієта.

В’ячеслав Камінський, голов­ний акушер-гінеколог МОЗ України, привітав жінок зі святом та підкреслив, що показники здоров’я жінки будуть змінюватися на краще за умови вчасного звернення за необхідною медичною допомогою. Він зазначив, що мінімальна кількість дітей, яку має виносити та народити жінка — троє. З урахуванням жіночої фізіології жінка має народжувати, поки триває її репродуктивний вік. Це знижує ризик онкологічних захворювань жіночих статевих органів у декілька разів.

Тетяна Харченко,
фото автора