АКТУАЛЬНІ АСПЕКТИ ФУНКЦІОНАЛЬНОЇ МІЖПІВКУЛЬНОЇ АСИМЕТРІЇ

30 квітня 2007
2933
Резюме

У статті висвітлено розвиток та останні досягнення вчення про міжпівкульну асиметрію у людини. Показано важливість дослідження цієї проблеми для глибокого розуміння фізіології людини в цілому та функціонування жіночої репродуктивної системи зокрема. Обговорюється можливість лікування, що ґрунтується на міжпівкульній асиметрії.

АКТУАЛЬНЫЕ АСПЕКТЫ ФУНКЦИОНАЛЬНОЙ МЕЖПОЛУШАРНОЙ АСИММЕТРИИ

Леуш Станислав Сергеевич, Кононец А П, Чуприков Анатолий Павлович

Резюме. В статье показано развитие и последние достижения учения о межполушарной асимметрии у человека. Показана важность изучения данной проблемы для глубокого понимания физиологии человека в целом и функционирования женской репродуктивной системы в частности. Обсуждается возможность лечения, основанного на межполушарной асимметрии.

Ключевые слова: функциональная межполушарная асимметрия, женская репродуктивная система, доминанта, латеральная терапия

TOPICAL QUESTIONS OF FUNCTIONAL HEMISPHERIC ASYMMETRY

Leush S S, Kononets A P, Chypricov Anatoly P

Summary. The development and the last achievements of the doctrine concerning hemispheric asymmetry have been shown in the article. It demonstrates the significance of investigating this problem for deep understanding the human physiology in general, and the female reproductive system function specifically. The possibility of the treatment, based on hemispheric asymmetry has been discussed.

Key words: the functional hemispheric asymmetry, the female reproductive system, the dominancy, lateral therapy