Епідсезон грипу та ГРВІ закінчиться ще не скоро

28 лютого 2012 о 12:45
792
Спеціальності :

Епідсезон грипу та ГРВІ закінчиться ще не скоро27 лютого 2012 р. у Києві відбулася прес-конференція на тему: «Ріст захворюваності на грип в Україні. У групі ризику — діти!», під час якої були представлені ексклюзивні статистичні дані щодо захворюваності на грип та гострі респіраторні вірусні інфекції (ГРВІ) за останній тиждень та за епідсезон 2011–2012 рр., збільшення кількості госпіталізованих, дані по регіонах та результати вірусологічного моніторингу, групи населення, які сьогодні найчастіше хворіють на грип та ГРВІ, рівень охоплення вакцинопрофілактикою жителів України, а також штами грипу, що будуть циркулювати в епідсезон 2012–2013 рр.

Андрій Александрін, завідувач Центру грипу та ГРВІ Центральної СЕС МОЗ України, повідомив, що станом на 8-й тиждень 2012 р. епідеміологічний поріг в Україні в жодному з регіонів не перевищений. Лише у 2 регіонах, а саме Запорізькій і Чернівецькій областях, рівень захворюваності майже підійшов до відмітки епідпорогу і становить 0,6%. Високий ріст захворюваності відзначається у місті Києві, найнижчий — у Харківській, Тернопільській, Кіровоградській областях і АР Крим. У наступні тижні очікується перевищення епідпорогу в деяких регіонах, що є нормальним для цієї пори року та погоди, яка зараз наявна на території України. У зв’язку зі зміною погодних умов — потеплінням та підвищенням вологості — вірогідність зростання захворюваності на грип та ГРВІ підвищується.

А. Александрін розповів, що всього протягом 8-го тижня 2012 р. захворіли на грип та ГРВІ 177 783 особи. З них госпіталізовано 6301 особу, що становить 3,5% загальної кількості хворих. Серед усіх госпіталізованих діти — 74%. Серед дитячого населення зареєстровано 107 180 випадків, тобто 60% кількості всіх хворих. Порівняно з 7-м тижнем рівень захворюваності на грип та ГРВІ зріс на 5,38% (за рахунок дитячого населення), темп приросту становив 11%. Водночас рівень захворюваності серед дорослого населення знизився на 3%.

За словами А. Александріна, на сьогодні захворюваність підвищується за рахунок вірусу парагрипу — на 50%, аденовірусної інфекції — на 21%, респіраторно-синцитіальних вірусів — на 25% і лише на 4% — за рахунок вірусу грипу.

Говорячи про вакцинопрофілактику, доповідач підкреслив, що темпи вакцинації проти грипу в Україні за останні тижні різко знизилися — щотижнево вакцинуються трохи менше 1 тис. осіб. За результатами епідсезону 2011–2012 рр. в Україні вакциновано проти грипу 396 444 особи, тобто 0,87% населення. Найбільша кількість вакцинованих — люди, які вакцинуються за рахунок коштів підприємств. За рахунок місцевих бюджетів вакцинують дітей закритих закладів, інтернатів та осіб похилого віку, що перебувають у будинках пристарілих. За власні кошти вакцинується лише невелика частка людей. Як зазначив А. Александрін, з точки зору економіки 1 грн., потрачена на вакцинопрофілактику, економить 10–12 грн. при лікуванні.

На сьогодні на території України циркулюють три штами вірусу грипу — A(H1N1) Каліфорнія, A(H3N2) Перт і тип вірусу грипу В — Бризбен, але в наступному епідсезоні слід очікувати більш агресивної поведінки вірусу грипу. А. Александрін зазначив, що на епідеміологічний сезон 2012–2013 рр. ВООЗ прогнозує циркуляцію трьох штамів вірусу грипу. Очікується, що домінувати будуть A(H1N1) Каліфорнія, A(H3N2) Вікторія, B — Вісконзін, вперше виявлений у 2010 р.

Епідсезоном вважається період з 40-го тижня 2011 р. по 20-й тиждень 2012 р. Наразі йде друга хвиля захворюваності на ГРВІ та грип. Значне зниження захворюваності на грип та ГРВІ прогнозується у квітні.

Інфекціоніст-імунолог Наталія Винник повідомила, що до найбільш уразливих категорій, які мають підвищений ризик захворіти на грип та ГРВІ, належать діти віком до 5 років, особи похилого віку, вагітні та люди с хронічною патологією, зокрема захворюваннями серцево-судинної та легеневої систем. Важливо пам’ятати про загальну симптоматику грипу та ГРВІ (у 1-й день хвороби — нездужання, неприємні відчуття при ковтанні, при огляді — гіперемія в ротовій порожнині, на 2-й день — підвищення температури тіла (для грипу характерні більш високі цифри, для парагрипу — зазвичай середні), у разі виявлення якої необхідно негайно звертатися до лікаря чи уникнути можливих ускладнень.

Н. Винник звернула увагу на те, що знижувати температуру тіла дітям та вагітним можна лише за допомогою парацетамолу (застосування з цією метою ацетилсаліцилової кислоти може спровокувати виникнення синдрому Рея, що клінічно проявляється, зокрема гострою печінковою недостатністю), а також на питанні неконтрольованого застосування з профілактичною метою імуномодулюючих та імуностимулюючих засобів без призначення лікарів. Вона наголосила, що препарати, які впливають на імунну систему, має призначати лише імунолог, оскільки постійне профілактичне стимулювання імунітету може призвести до того, що організм не зможе адекватно реагувати на чужорідні агенти.

Тетяна Харченко
© Farina6000/Dreamstime.com/Dreamstock.ru