Співпраця Національної медичної академії післядипломної освіти ім. П.Л. Шупика МОЗ України та Національного наукового центру «Інститут кардіології імені академіка М.Д. Стражеска» АМН України

23 жовтня 2008
1791
Резюме

У Національному науковому центрі (ННЦ) «Інститут кардіології імені М.Д. Стражеска» АМН України виконується близько 19 наукових тем з актуальних проблем фундаментального та прикладного (клінічного) напрямку в кардіології. У виконанні наукової тематики ННЦ протягом багатьох років беруть активну і безпосередню участь працівники Національної медичної академії післядипломної освіти імені П.Л. Шупика (НМАПО). Зокрема, співробітники кафедри кардіології та […]

У Національному науковому центрі (ННЦ) «Інститут кардіології імені М.Д. Стражеска» АМН України виконується близько 19 наукових тем з актуальних проблем фундаментального та прикладного (клінічного) напрямку в кардіології. У виконанні наукової тематики ННЦ протягом багатьох років беруть активну і безпосередню участь працівники Національної медичної академії післядипломної освіти імені П.Л. Шупика (НМАПО). Зокрема, співробітники кафедри кардіології та функціональної діагностики і кафедри терапії та ревматології НМАПО розробляють і удосконалюють сучасні методи лікування пацієнтів з різноманітними порушеннями ритму серця, артеріальною гіпертензією, серцевою недостатністю, вивчають роль запалення у перебігу ішемічної хвороби серця. Перед вченими співдружних колективів стоять важливі завдання подальшого поглибленого дослідження патогенетичних особливостей найбільш поширених ревматичних хвороб, вивчення ефективності новітніх лікарських засобів.

Частина наукових робіт була присвячена виконанню таких державних програм, як «Програма профілактики та лікування артеріальної гіпертензії в Україні», «Здоров’я нації» та «Програма попередження серцево-судинних і судинно-мозкових ускладнень». Остання програма розроблена великим колективом вчених України, серед яких активно працювали співробітники ННЦ та НМАПО. Ця програма затверджена Указом Президента України 31 травня 2006 р. У рамках її виконання відбулося засідання Координаційної ради по розробці заходів з реалізації програми та слухання в Комітеті з охорони здоров’я Верховної Ради України про проблему серцево-судинної захворюваності.

У 2006 р. МОЗ України затвердив розроблені колективом ННЦ у співпраці з НМАПО «Стандарти надання допомоги кардіологічним хворим».

Найважливішими напрямками теоретичних розробок було вивчення показників імунного статусу, перекисного окиснення ліпідів, структурно-функціональних змін міокарда у хворих з ішемічною хворобою серця, хронічною серцевою недостатністю, гіпертонічною хворобою, а також дослідження біохімічних та імунологічних зрушень у хворих на остеоартроз.

У прикладному напрямку колективи двох наукових центрів концентрували увагу на розробці прогностичних факторів розвитку кардіальної патології.

Міжнародне співробітництво. Рівень наукових розробок дозволив колективу ННЦ брати участь у виконанні низки міжнародних наукових заходів, зокрема профілактичної програми СІНДІ-Україна, у 22 багатоцентрових міжнародних дослідженнях. Міжнародним визнанням діяльності кардіологів і ревматологів ННЦ є те, що вони працюють у керівництві Європейського товариства кардіологів, Європейській та Світовій антиревматичних лігах, Всесвітньому товаристві по боротьбі з артеріальною гіпертензією. Співробітники ННЦ здійснювали чисельні закордонні відрядження та приймали іноземних вчених. За останні роки колективи ННЦ та НМАПО організували і провели чимало симпозіумів, науково-практичних конференцій, пленумів та конгресів, ­в яких активну участь взяли вчені з багатьох країн світу.

Організаційно-методична робота. На базі ННЦ функціонують Український науково-методичний ревматологічний центр, який за участю наукових співробітників ННЦ та співробітників кафедри терапії та ревматології НМАПО здійснює організаційно-методичне керівництво ревматологічною службою і поліпшення показників здоров’я населення в Україні. На базі ННЦ функціонує базова організація метрологічної служби АМН України з клінічної лабораторної діагностики та Референтна лабораторія АМН України. У ННЦ ефективно працює Центр побічної дії ліків Державного фармакологічного центру МОЗ України. На базі ННЦ активно працює проблемна комісія МОЗ та АМН України «Кардіологія і ревматологія», з 2001 р. — етична комісія. ННЦ — клінічна база для кафедр кардіології та функціональної діагностики і терапії та ревматології НМАПО.

Впровадження наукових розробок. У цьому напрямку здійснюється значна робота: видаються методичні рекомендації, посібники, інформаційні листи, збірники вибраних лекцій. Активну участь у цій діяльності беруть співробітники кафедр НМАПО та ННЦ.

У структурі ННЦ функціонує консультативна поліклініка, стаціонар. Консультативна та лікувальна робота в ННЦ проводиться за безпосередньою участю вчених НМАПО.

Підготовка кадрів. На базі ННЦ працює спеціалізована рада із захисту докторських дисертацій у галузі кардіології та ревматології. Членами спецради є провідні вчені НМАПО. Активно готуються наукові кадри в докторантурі та аспірантурі. Одночасно ведеться підготовка кардіологів для практичної роботи в Україні через інтернатуру, клінічну ординатуру, на курсах інформатики та стажування. На кафедрах НМАПО функціонують передатестаційні цикли.

Видавнича діяльність. У ННЦ видаються «Український кардіологічний журнал» і «Український ревматологічний журнал». В цих періодичних виданнях висвітлюються досягнення в галузі кардіології та ревматології в Україні та публікуються новітні рекомендації щодо лікування та діагностики і різні медичні технології. Чільне місце на сторінках цих журналів займають наукові розробки вчених НМАПО, які є членами редакційної колегії цих видань.