БАКТРОБАН — новий антибіотик для місцевого лікування піодермії

14 серпня 1999
10868
Резюме

Серед багатьох антибактеріальних препаратів для лікування піодермії заслуговує на увагу БАКТРОБАН — мазь, що містить антибіотик мупіроцин з бактерицидною дією проти стафілококів, стрептококів і багатьох грамнегативних мікроорганізмів. Ми застосували БАКТРОБАН місцево у 38 хворих зі стафілококовою і стрептококовою піодермією (наявністю фолікуліту, фурункулів та імпетиго), а також з алергічним дерматозом, ускладненим піодермією. Усі хворі добре сприймали лікування БАКТРОБАНОМ, порівняно швидко зникали клінічні прояви піодермії, побічних ефектів не було. Отже, БАКТРОБАН — ефективний лікарський препарат, який можна широко використовувати для лікування пацієнтів з поверхневою і глибокою піодермією легкого та середнього ступеня важкості як монотерапію та при тяжкому перебігу — в комбінації з системними антибіотиками.

ВСТУП

Останнім часом в дерматологічній практиці суттєво підвищилася частота випадків піодермії (гноячкових захворювань шкіри). Ці захворювання спричинюють стафілококи, стрептококи, значно рідше —  інші збудники. Піодермія може виникати первинно або ускладнювати перебіг іншого захворювання. За відповідних умов гноячкові захворювання шкіри можуть бути причиною ускладнень — менінгіту, остеомієліту, гнійних процесів в різних органах, сепсису.

Застосування антибактеріальних препаратів, які рекомендуються для лікування пацієнтів з піодермією, не завжди забезпечує достатній терапевтичний ефект (Глухенький Б.Т. и соавт., 1983; Каламкарян А.А., Бухарович А.М., 1990; Кулага В.В., Романенко И.М., 1996).

До причин та факторів, які можуть мати несприятливий вплив на ефективність антибактеріальних препаратів у пацієнтів з піодермією слід віднести: особливості збудника, його морфологічні, біологічні властивості (патогенність, вірулентність, спроможність утворювати мікрокапсулу, трансформуватися в L-форми; стан макроорганізму, його опір гноєродним мікроорганізмам, особливості неспецифічної резистентності та імунного статусу, функцій нервової та ендокринної систем, наявність порушень кровообігу, обміну речовин і зокрема вуглеводного. До виникнення і тяжкого перебігу піодермії призводять наявність вогнищ хронічної інфекції, алергічна перебудова організму, захворювання ендокринних залоз, травного тракту, гіповітаміноз; чинники зовнішнього середовища, які зумовлюють перегрівання або переохолодження організму, що спричинює зниження бар’єрних функцій шкіри, появу мікротравм, мацерації та інше.

У дерматологічному відділенні Центральної міської клінічної лікарні м. Києва з грудня 1998 по липень 1999 р. під час лікування пацієнтів з деякими захворюваннями шкіри (імпетиго стрептококове, імпетиго вульгарне, фолікуліт, фурункульоз, мікробна і справжня екзема, ускладнена піодермією) для місцевої терапії застосовували препарат БАКТРОБАН (мазь), до складу якого входить новий антибіотик широкого спектра дії мупіроцин. Мупіроцин інгібує ізолейцин-т-РНКсинтетазу, блокуючи синтез бактеріального білка, і таким чином зумовлює бактерицидну дію антибіотика. Мупіроцин — єдиний представник свого класу антибіотиків, класу мупіроцину, тобто має унікальну хімічну структуру, тому не спричинює перехресних реакцій з іншими антибіотиками, включаючи перехресну резистентність мікроорганізмів. Мупіроцин виявляє бактеріостатичну дію в мінімальній ефективній концентрації та бактерицидну дію у більш високих концентраціях, які досягаються при його місцевому застосуванні (близько 2000 мкг/мл). Антибактеріальна дія препарату спрямована на основних збудників інфекцій шкіри, зокрема таких, як Staphylococcus aureus і Staphylococcus epidermidis (включаючи штами, стійкі до метициліну), Escherichia coli, Haemophilus influenzae, β-гемолітичні стрептококи (Streptococcus pyogenes) та інші.

Рівень системної абсорбції активної речовини мазі дуже низький. Системно абсорбований мупіроцин швидко метаболізується в неактивну монієву кислоту і виводиться з сечею. Вже через 30 хв після нанесення мазі на поверхню шкіри в системному кровотоці неможливо визначити навіть слідів мупіроцину.

Стабільна перевага БАКТРОБАНУ перед іншими препаратами місцевої дії зумовлена відсутністю системних ефектів та неможливістю розвитку перехресної резистентності з іншими антибіотиками, оскільки існують тільки місцеві лікарські форми цього антибіотика —  він не потрапляє до системного кровотоку або в кишечник, де існують сприятливі умови для селекції резистентної до антибіотиків мікрофлори.

Мета роботи полягала у вивченні клінічної ефективності мазі БАКТРОБАН у хворих з різноманітними формами піодермії та алергічним дерматозом, ускладненим піодермією. Для її досягнення ми провели відкрите нерандомізоване дослідження з історичним контролем через обмежену кількість препарату, люб’язно наданого компанією «СмітКляйн Бічем Фармасьютикалз» як гуманітарну допомогу шкірно-венерологічному відділенню лікарні.

ОБ’ЄКТ І МЕТОДИ ДОСЛІДЖЕННЯ

Спостерігали 38 хворих (25 чоловіків та 13 жінок) із різними клінічними формами піодермії та алергічним дерматозом. Вік пацієнтів від 18 до 59 років. До 1-ї групи ввійшли хворі з піодермією (7 — із стрептококовим імпетиго, 9 — із вульгарним імпетиго, 5 — з фурункульозом); до 2-ї групи — з алергічним дерматозом (8 — з мікробною екземою, 9 — зі справжньою екземою, ускладненою піодермією). Діагноз встановлювали за наявністю типових клінічних проявів захворювання.

Для місцевої терапії хворим обох груп призначали препарат БАКТРОБАН (2% мазь). Мазь наносили на ділянки ураженої шкіри 2–3 рази на день протягом 6–10 днів. Іншої терапії не проводили. Для контролю ми використали рандомізовано підібрані історії хвороб пацієнтів, яких лікували в цьому ж відділенні раніше з застосуванням традиційної комплексної терапії (місцевої в комбінації з системними антибіотиками).

РЕЗУЛЬТАТИ ТА ЇХ ОБГОВОРЕННЯ

У хворих 1-ї групи на 4-й день місцевого застосування препарату БАКТРОБАН спостерігали поступову регресію пустул, зменшення кількості гнійних виділень, вираженості гіперемії та болю. На 8–10-й день лікування зникали запальні інфільтрати та болючість шкіри в ділянці запалення, нормалізувався загальний стан пацієнтів.

У хворих 2-ї групи місцеве застосування БАКТРОБАНУ сприяло зникненню везикульозно-пустульозного висипу та ексудації у зонах ураження на 4–5-ту добу лікування. Відзначали зменшення вираженості гіперемії та інфільтрації, субєктивно свербежу, печіння і болю. На 8–10-й день призначення БАКТРОБАНУ у хворих цієї групи спостерігали зникнення інфільтрації, кірок і відновлення нормального стану шкіри в ділянці ураження.

Побічних ефектів застосування БАКТРОБАНУ у хворих ми не спостерігали.

Порівняння отриманих результатів з даними історичного контролю свідчить, що місцеве лікування БАКТРОБАНОМ за ефективністю та тривалістю не перевищувало, а іноді було навіть коротшим, ніж традиційна терапія, але тільки при гноячкових ураженнях легкого та середнього ступеня важкості. Пацієнтам з піодермією важкого перебігу слід призначати системну антибіотикотерапію.

ВИСНОВКИ БАКТРОБАН можна рекомендувати до широкого застосування як в стаціонарних умовах, так і амбулаторно під час лікування пацієнтів з гострою і хронічною піодермією легкого та середнього ступеня важкості як монотерапію, тяжкого перебігу — в комбінації з системними антибіотиками.

ЛІТЕРАТУРА

  • Глухенький Б.Т., Делекторский В.В., Федоровская Р.Ф. (1983) Гнойничковые болезни кожи. Здоровя, Киев, 136 с.
  • Каламкарян А.А., Бухарович А.М. (1990) Хроническая стафилококковая инфекция. Здоровя, Киев, 138 с.
  • Кулага В.В., Романенко И.М. (1996) Лечение болезней кожи. Луганск, 415 с.
>БАКТРОБАН — НОВЫЙ АНТИБИОТИК ДЛЯ МЕСТНОГО ЛЕЧЕНИЯ ПИОДЕРМИИ

Коляденко Владимир Григорьевич, Степаненко В И

Резюме. Среди многих антибактериальных препаратов для лечения пиодермии заслуживает внимания БАКТРОБАН — мазь, содержащая антибиотик мупироцин с бактерицидным действием против стафилококков, стрептококков и многих грамотрицательных микроорганизмов. Мы применили БАКТРОБАН местно у 38 больных со стафилококковой и стрептококковой пиодермией (при наличии фолликулита, фурункулов и импетиго), а также с аллергическим дерматозом, осложненным пиодермией. Все больные хорошо воспринимали лечение БАКТРОБАНОМ, сравнительно быстро исчезали клинические проявления пиодермии, побочных эффектов не было. Таким образом, БАКТРОБАН — достаточно эффективный лекарственный препарат, который можно широко использовать для лечения пациентов с поверхностной и глубокой пиодермией легкой и средней степени тяжести в качестве монотерапии, при тяжелом течении — в комбинации с системными антибиотиками.

Ключевые слова: БАКТРОБАН, мупироцин, лечение, кожа, бактериальный, инфекции, эффективный

>BACTROBAN — NOVEL ANTIBIOTIC FOR TOPICAL TREATMENT OF PYOGENIC SKIN INFECTIONS

Kolyadenko Vladimir G, Stepanenko V I

Summary. Among broad variety of remedies of interest is BACTROBAN — an ointment, containing antibiotic mupirocin, which is highly active against staphylococci, streptococci and various Gram-negative germs. We used BACTROBAN topically in 38 patients with staphylococcal and streptococcal skin infections (folliculitis, furuncles and impetigo) and allergic dermatoses, complicated by bacterial infections. All patients tolerated Bactroban treatment well. The ointment eliminated all clinical signs and symptoms relatively fast, compared to the traditional treatments used. No complications (side effects) were observed during the course of the treatment. Thus, it may be concluded that BACTROBAN belongs to quite efficacious topical remedies and can be broadly used for treatment of superficial and deep mild to moderate bacterial infections of the skin as monotherapy and in severe skin infections — in combination with systemic antibiotics.

Key words: BACTROBAN, mupirocin, treatment, skin, bacterial, infections, efficacious

Адреса для листування:

Коляденко Володимир Григорович
252004, Киев, бульв. Тараса Шевченка, 13
Національний медичний університет ім. О.О. Богомольця,
кафедра шкірних та венеричних хвороб з курсом проблем СНІДу