Затверджено список кандидатів для обрання дійсними членами (академіками) і членами-кореспондентами НАМН України

8 листопада 2011 о 17:28
1776

Відповідно до Статуту Національної академії медичних наук (НАМН) України і затвердженого положення про вибори дійсних членів, членів-кореспондентів та іноземних членів НАМН України, яким регламентовано публікацію в друкованих виданнях інформації стосовно виборів, НАМН України повідомляє імена кандидатів для обрання дійсними членами (академіками) і членами-кореспондентами НАМН України, висунутих вченими радами наукових установ та вищих навчальних закладів, державними та громадськими організаціями, дійсними членами та членами-кореспондентами НАН та НАМН України.

Згідно зі Статутом НАМН України право висувати кандидатів в академіки та члени-кореспонденти НАМН України з відповідних галузей наук надається вченим радам наукових установ та вищих навчальних закладів, державним і громадським органі­заціям, академікам і членам-кореспондентам НАН і НАМН України. Висунен­ня кандидатів установами й організаціями проводиться на засіданнях вчених рад, колегій або президій таємним голосуванням простою більшіс­тю голосів. Відповідні матеріали та обґрунтування надаються до Президії НАМН України протягом 1 міс з дня публікації.

Вибори академіків і членів-кореспондентів НАМН України проводяться у два етапи — на засіданнях наукових рад, а потім — на загальних зборах НАМН України. Загальні збори НАМН України обирають дійсних членів і членів-кореспондентів НАМН України з числа кандидатів, обраних науковими радами у межах оголошених вакансій.

Якщо вакантне місце оголошено з клінічної спеціальності, то кандидати обираються на засіданні Наукової ради з клінічної медицини, а якщо оголошена вакансія відноситься до теоретичної чи профілактичної медицини, то вибори відбуваються на засіданні Наукової ради з теоретичної і профілактичної медицини.

Під час виборів та в період їх підготовки має бути забезпечене широке демократичне обговорення висунутих кандидатур у наукових установах, вищих навчальних закладах, на засідан­нях наукових товариств, проблемних комісій тощо.

Імена висунутих і зареєстрованих кандидатів в академіки і чле­ни-кореспонденти НАМН України публікуються в друкованих виданнях не пізніше, як за 1 міс до дня виборів.

З метою попереднього розгляду кандидатур, висунутих згідно з оголошеними вакансіями академіків та членів-кореспондентів НАМН Украї­ни, голови наукових рад створюють експертні комісії, які розглядають відповідність спеціальностей висуну­тих кандидатів оголошеним вакансіям, характеризують творчий внесок кан­дидатів у розвиток медичної науки та висловлюють свої рекомендації під час виборів.

За рішенням експертних комісій кандидати на обрання членами-кореспондентами НАМН України мають виступити на засіданнях наукових рад з доповідями про основні результати їх наукової діяльності, про це їх повідомляють не пізніше ніж за 1 тиж до виступу.

Якщо кандидат не має можливості виступити з доповіддю (у разі хвороби, відрядження чи з інших причин), він має про це письмово повідомити голову Наукової ради.

Експертна комісія складає на кожного претендента аналітичну довідку, в який подаються основні результати їх наукової, науково-організаційної та громадської діяльності. Довідки роздаються перед початком засідання всім членам Наукової ради.

Експертні комісії також приймають рішення про порядок розташування прізвищ кандидатів у бюлетенях для таємного голосування.

Рішення Експертної комісії приймається відкритим або таємним го­лосуванням (за погодженням між членами комісії) простою більшістю го­лосів присутніх на засіданні.

Кандидати у дійсні члени (академіки) НАМН України за спеціальностями:

  • вікова фізіологія, геронтологія — Безруков Владислав Вік­торович;
  • гігієна — Бардов Василь Гаврилович, Вороненко Юрій Васильович;
  • клінічна фармакологія — Біловол Олександр Миколайович, Губський Юрій Іванович, Кресюн Валентин Йосипович, Чекман Іван Сергійович;
  • нейрохірургія — Педаченко Євген Георгійович;
  • патологічна фізіологія — Єльський Віктор Миколайович, Резніков Олександр Григорович, Сагач Вадим Федорович,
  • хірургія — Комісаренко Ігор Васильович, Фомін Петро Дмитрович.

Кандидати у члени-кореспонденти НАМН України за спеціальностями:

  • внутрішня патологія вагітних — Медведь Володимир Ісаакович;
  • гігієна — Білецька Елеонора Миколаївна, Нагорна Антоніна Максимівна, Омельчук Сергій Тихонович, Прокопов В’ячеслав Олександрович, Хижняк Микола Іванович;
  • гігієна дітей та підлітків — Полька Надія Степанівна;
  • імунологія — Бажора Юрій Іванович, Задорожна Вікторія Іванівна, Кайдашев Ігор Петрович, Лісяний Микола Іванович, Прилуцький Олександр Сергійович, Чоп’як Валентина Володимирівна;
  • клінічна фармакологія — Зупанець Ігор Альбертович, Корпачев Вадим Валерійович, Мамчур Віталій Йосипович, Мохорт Микола Антонович, Пархоменко Олександр Миколайович, Ципкун Анатолій Григорович;
  • медична генетика, спадкові хвороби — Арбузова Світлана Борисівна, Гнатейко Олег Зіновійович;
  • неврологія, цереброваскулярна патологія — Волошин Петро Власович, Кузнецова Світлана Михайлівна;
  • нейрореабілітологія — Козявкін Володимир Ілліч;
  • ортопедія та травматологія — Климовицький Володимир Гарійович, Корж Микола Олексійович; Лоскутов Олександр Євгенійович, Страфун Сергій Семенович;
  • офтальмологія — Веселовська Зоя Федорівна, Пасєчнікова Наталія Володимирівна;
  • променева діагностика — Дикан Ірина Миколаївна, Спузяк Михайло Іванович;
  • радіаційна медицина, радіаційна безпека — Базика Димитрій Анатолійович, Семикоз Наталія Григорівна, Ткаченко Михайло Миколайович;
  • соціальна медицина — Богатирьова Раїса Василівна, Гойда Ніна Григорівна, Гур’єв Сергій Омелянович, Лехан Валерія Микитівна, Слабкий Геннадій Олексійович;
  • терапія — Бабак Олег Якович, Ждан В’ячеслав Миколайович, Колесник Микола Олексійович, Лизогуб Віктор Григорович, Поляков Анатолій Євгенійович;
  • фармакологія — Бухтіарова Тетяна Анатоліївна, Соловйов Анатолій Іванович, Шарикіна Надія Іванівна.

Прес-служба «Українського медичного часопису»