Про зміни у порядку проведення профілактичних щеплень

3 листопада 2011 о 12:53
1858

З метою забезпечення епідемічного благополуччя населення та запобігання інфекціям, керованим вакцинацією, на території Украї­ни набрав чинності новий порядок проведення профілактичних щеп­лень, затверджений наказом МОЗ України від 16.09.2011 р. № 595 «Про порядок проведення профілактичних щеплень в Україні та контроль якості й обігу медичних імунобіологічних препаратів», зареєстрований у Міністерстві юстиції України від 10.10.2011 р. за № 1159/19897. Він значно удосконалює попередній і є більш наближеним до європейських стандартів.

Перш за все новий порядок проведення профілактичних щеп­лень відрізняється від попереднього Календарем профілактичних щеплень. Зокрема в ньому містяться такі зміни:

  • відмінена ревакцинація проти туберкульозу в 14 років. У попередньому Календарі вакцинація проти туберкульозу проводилася у віці 7 і 14 років. У новому передбачено, що це щеплення необхідно проводити лише у дітей віком 7 років;
  • тепер для вакцинації дітей на 1-му році життя проти кашлюку, дифтерії, правця може використовуватись вакцина як з ацелюлярним (АаКДП), так і з цільноклітинним (АКДП) кашлюковим компонентом;
  • при проведенні вакцинації проти поліомієліту для перших двох щеплень, як і раніше, використовується інактивована вакцина для профілактики поліомієліту (ІПВ), а от для 3–6-го щеплень застосовують оральну поліомієлітну вакцину (ОПВ).

Крім того, в новому Календарі визначено, що діти за всією схемою можуть бути вакциновані ІПВ. Але, враховуючи, що держава закуповує вакцину ІПВ лише для перших двох щеплень, а для решти щеплень — ОПВ, то батьки при бажанні за позабюджетні кошти можуть придбати ІПВ, якою і буде проведено дитині всі наступні щеплення проти поліомієліту.

Також у новий Календар додано, що вакцина ІПВ може бути застосована для 3–6-го щеплень як окремо, так і у складі комбінованих вакцин;

  • вакцинація дітей для профілактики інфекції, викликаної паличкою Haemophilus influenzae тип b (Hib-вакцина), раніше проводилася чотириразово в 3; 4; 5 і 18 міс, у новому Календарі вилучене одне щеплення — у віці 5 міс;
  • відмінена ревакцинація у 15 років проти паротиту у хлопчиків та проти краснухи у дівчат.

Крім того, у новому Календарі розширюється перелік рекомендованих щеплень. Зокрема, до вже існуючого переліку інфекцій, куди входять щеплення проти гепатиту А, гепатиту В, грипу, пневмококової інфекції та захворювань, для імунопрофілактики яких існує вакцина, зареєстрована в Україні, додано: кашлюк (раніше це було обов’язкове щеплення лише для дітей, а тепер його можна проводити як у дітей, так і в дорослих), краснуха (для дорослих), епідемічний паротит (для дорослих), кір (для дорослих), менінгококову інфекцію (для дітей і дорослих), папіломавірусну інфекцію, ротавірусну інфекцію.

Також новий Календар містить зміни в розділі «Щеплення, які проводяться на ендемічних і ензоотичних територіях та за епідемічними показаннями». А саме до попередньо визначених щеплень проти туляремії, бруцельозу, гарячки Ку, кліщового енцефаліту, чуми, черевного тифу, грипу, жовтої лихоманки, сказу на таких територіях додано проведення вакцинації за епідемічними показаннями проти вітряної віспи, кашлюку і холери.

Зміни в Календарі стосуються і розділу «Щеплення за станом здоров’я». Зокрема розширено перелік вакцин, які можуть використовуватися для щеплення проти пневмококової та менінгококової інфекцій. Тепер передбачається застосування будь-яких сучасних вакцин проти цих інфекцій замість вакцин старшого покоління, які використовувалися раніше.

Ще одним нововведенням при проведенні профілактичних щеплень є оформлення письмової «Згоди на збір та обробку персональних даних». З метою дотримання Закону Украї­ни «Про захист персональних даних» в Положення про організацію і проведення профілактичних щеплень і туберкулінодіагностики включено додаток «Згода на збір та обробку персональних даних».

Така практика використовується в багатьох країнах Європи. Це потрібно для того щоб, як і раніше, використовувати отримані дані для ведення медичної звітності, не порушуючи вимог зазначеного закону.

Прес-служба «Українського медичного часопису»
за матеріалами moz.gov.ua