Раїса Моісеєнко: Рада з питань охорони здоров’я при КМУ прискорить реформування медичної галузі

20 жовтня 2011 о 17:41
762

Раїса Моісеєнко: Рада з питань охорони здоров’я при КМУ прискорить реформування медичної галузіЯк відомо, нещодавно постановою Кабінету Міністрів України № 1051 від 12.10.2011 р. при Кабінеті Міністрів створено Раду з питань функціонування системи охорони здоров’я (далі — Рада), яку очолив Перший віце-прем’єр-міністр України — міністр економічного розвитку і торгівлі Андрій Клюєв. На запитання, яка мета створення цієї Ради, які функції вона буде виконувати і що очікує від неї профільне Міністерство, ми попросили відповісти Раїсу Моісеєнко, першого заступника міністра охорони здоров’я України.

Вона повідомила, що Раду створено на клопотання МОЗ України, тому що на сьогодні медична галузь, яка увійшла у процес реформування, потребує дуже швидкого регулювання нормативно-­правових питань. Досі де-факто над цим працювала схожа команда фахівців із невеликої кількості осіб, які зараз увійшли до складу Ради, затвердженого Кабінетом Міністрів України. Це дало змогу зсунути з мертвої точки дуже багато законопроектів, проектів постанов Кабінету Міністрів, саме тих нормативних актів, які потребували дуже швидкого прийняття та реагування. По суті для опрацювання шляхів вирішення будь-яких питань, які виникають щодня, а іноді й по декілька разів на день і потребують термінового реагування, і було створено цей дорадчий орган.

Перший заступник міністра також зазначила, що інформація, яка з’явилася в деяких ЗМІ з приводу того, що Рада створена у зв’язку з неспроможністю МОЗ України здійснювати закупівлі вакцин та лікарських засобів, і що головною її функцією буде саме координування державних закупівель у сфері охорони здоров’я, не відповідає дійсності. Усі державні закупівлі здійснюватиме МОЗ України як головний розпорядник бюджетних коштів, що відповідає чинному законодавству України.

Р. Моісеєнко наголосила, що вже сьогодні, 20.10.2011 р., можна сказати, що новостворений орган працює ефективно. Так, на засіданні Уряду схвалено два законопроекти, які мають дуже важливе значення для подальшого реформування медичної галузі. Перший з них — це проект Закону України «Про особливості діяльності закладів охорони здоров’я», який змінює правила діяльності таких закладів, систему їх фінансування, взаємодії, реструктуризацію закладів охорони здоров’я. Цей закон у разі прийняття його Верховною Радою України впроваджуватиметься з 2013 р.

Другий документ — це законопроект про екстрену медичну допомогу, який дозволить привести надання екстреної медичної допомоги в Україні до європейських стандартів.

Найближчим часом ці законопроекти будуть подані на розгляд Верховної Ради України.

Олександр Устінов,
фото автора