артеріальний тиск
23 вересня 2011

На вихідних в центрі столиці можна безкоштовно пройти медичне обстеження

На вихідних в центрі столиці можна безкоштовно пройти медичне обстеженняУчасники заходу отримають можливість виміряти артеріальний тиск, визначити рівень глюкози в крові, зробити електрокардіограму, отримати консультації сімейних лікарів, лікарів антигіпертензивного центру, Київського міського центру здоров’я та інших фахівців з різних проблем здоров’я та способу життя.

26–27 вересня такі акції буде проведено також у лікувально-профілактичних закладах міста.

Організаторами акції виступають Головне управління охорони здоров’я Київської міської державної адміністрації, Всеукраїнське лікарське товариство, Київський міський центр здоров’я та програма «Серця». Акція відбудеться за підтримки Міністерства охорони здоров’я України.
В Києві хвороби системи кровообігу займають перше місце серед основних причин смерті населення. У минулому році з цієї причини померли 18,5 тис. киян.

Всесвітня федерація серця, як і завжди наприкінці вересня, закликає спрямувати увагу суспільства і окремих громадян на фактори ризику розвитку серцево-судинних захворювань та інсульту, можливості їх попередження. Такі заходи організовано більше ніж у 100 країнах світу. Це перевірки фізіологічних показників здоров’я, наукові форуми, наприклад ХІІ Національний конгрес кардіологів України, лекції, спектаклі, прогулянки на свіжому повітрі, кроси, спортивні змагання. Саме серцево-судинні захворювання зумовлюють ⅔ всіх випадків смерті та ⅓ випадків інвалідності, суттєво знижуючи тривалість життя населення. Девіз дня нагадує, що всі ми живемо в єдиному світі і нерозривно пов’язані один з одним. Поведінка, звички, спосіб життя впливають на здоров’я самої людини і її нащадків. Проблема хронічних неінфекційних захворювань, в тому числі серцево-судинних, стоїть настільки гостро, що 19–20 вересня вона розглядалася на Генеральній Асамблеї ООН у Нью-Йорку. Генеральний директор ВООЗ Маргарет Чен наголосила: «Кожен з міністрів урядів країн-учасниць має почувати себе міністром охорони здоров’я, нести відповідальність за прийняті рішення. Неможливо і надалі допускати, щоб так багато людей страждали і ставали інвалідами з причин, які легко можуть бути попереджені й усунуті».

Лікарі відмічають ознаки саморуйнівної поведінки багатьох мешканців Києва. Мета інформаційно-оздоровчих акцій — ознайомити людей з факторами ризику та акцентувати їх увагу на збереженні здоров’я. Головними причинами хвороб серця та інсульту є неправильне харчування, фізична інертність, тютюнопаління, а в нашій популяції, за даними 20-річного наукового дослідження Національного наукового центру «Інститут кардіології імені академіка М.Д. Стражеска» НАМН України — і вживання алкоголю. Така поведінка викликає 80% випадків ішемічної хвороби серця і патологію судин головного мозку. Наслідки нераціонального харчування, тютюнопаління, малорухливого способу життя, зловживання алкоголем, хронічних стресів можуть проявлятися у вигляді підвищеного артеріального тиску, високого рівня глюкози та жирів у крові, надлишкової маси тіла і ожиріння — так званих проміжних факторів ризику.

Останніми роками десятки тисяч людей під час вуличних інформаційно-оздоровчих акцій отримали консультації щодо здорового способу життя, виміряли артеріальний тиск, інші фізіологічні показники. У 40% обстежених виявлено підвищений артеріальний тиск, серед чоловіків таких майже третина, більше чверті людей не знали про це. Лише одиниці лікували вже діагностовану раніше артеріальну гіпертензію. Всеукраїнське опитування населення щодо активності в повсякденному житті, проведене Всеукраїнським центром фізичного здоров’я «Спорт для всіх», показало, що лише 3 зі 100 громадян України мають достатню рухову активність для зміцнення здоров’я, для 6% — характерна помірна фізична активність, а у кожного третього з опитаних була низька рухова активність оздоровчого спрямування. У той же час 80% мешканців США та країн Європи починають свій день з ранкової гімнастики, а за останні 20 років кількість курців у світі зменшилась на 40%.

Надзвичайну розповсюдженість тютюнопаління в Києві неможливо не помітити, незважаючи на заборону паління в громадських місцях та можливість отримати медичну допомогу у лікуванні залежності. За багато років завдяки рекламі до вживання міцних та слабоалкогольних напоїв залучено велику частку населення. Особливо небезпечні у рекламі алкоголю заклики до патріотичних почуттів, встановлення за допомогою випивки дружніх стосунків, обов’язкового його вживання під час відпочинку, спортивних занять, перегляду спортивних змагань.

Інфаркт, інсульт можливо попередити завдяки регулярній фізичній активності, відмові від алкоголю і тютюну, додержання раціону харчування, багатого на фрукти та овочі, уникнення пасивного куріння, вживання їжі з великим вмістом жирів, солі, цукру. Діти потребують допомоги дорослих у формуванні правильних звичок, безпечної для здоров’я поведінки, в тому числі збалансованого харчування, навичок фізичної активності. Своєчасне звернення до лікаря при ранніх проявах захворювань може попередити багато судинних катастроф.

За матеріалами www.moz.gov.ua