Чи очікувати пандемію грипу?

21 вересня 2011 о 09:24
580

Щорічно населення країн з помірним кліматом потерпає від інфекційних захворювань, спричинених вірусами грипу. Спалахи епідемій зумовлені як генетичною мінливістю вірусів, так і повітряно-крапельним шляхом передачі інфекції.

Існують три типи сезонного грипу — А, В і С, але тільки два з них (А та В) є причинами значної захворюваності в усьому світі. Найбільш складним і наймінливішим з усіх є вірус грипу А. Це зумовлено наявністю в його структурі двох поверхневих білків (Н і N), які відіграють головну роль у формуванні імунітету людини. Часткові їх зміни призводять до зміни активних центрів вірусу, внаслідок чого вони перестають розпізнаватися імунною системою. Тому щорічно змінюється і компонентний склад вакцин проти сезонного грипу. Через нерегулярні проміжки часу (від 10 до 40 років) відбувається повна зміна білків. Поява вірусу грипу з новою антигенною структурою, до якого у людства відсутній імунітет, викликає пандемії.

Остання найбільша епідемія відзначалася в Україні під час сезону 2009–2010 рр., коли поширення інфекції призвело до охоплення всієї популяції, сприйнятливої до вірусу грипу. Тоді захворіли приблизно 6 млн українців (17% всього населення), більше 1000 людей померли від ускладнень хвороби. Початок епідемії було зареєстровано вже наприкінці жовтня 2009 р.

За 2010 р. в Україні перехворіли більше 5 млн осіб, у Києві на грип та гострі респіраторні вірусні інфекції (ГРВІ) захворіли 802 270 осіб.

Під час епідемічного сезону 2011–2012 рр. в нашій країні спеціалісти Українського центру грипу та гострих респіраторних інфекцій прогнозують появу декількох вірусів — 2 різновиди грипу А та грип В. Очікується переважна циркуляція вірусів грипу А (Н3N2). Половина епідемій в Україні спричинені саме цим вірусом, але штам його буде новим — А/Перт/16/2009. Він новий не тільки для України, але й для країн Південно-Східної Європи і Росії. Цей штам вже циркулював у Північній Америці та у Великобританії, дуже рідко в минулому сезоні відзначався в Європі і до нашої країни не потрапив. Населення не має до цього грипу імунітету, тому очікується значне підвищення рівня захворюваності.

Не виключена можливість циркуляції вірусів грипу А (Н1N1) 2009 р. та В, але їх роль в епідемічному процесі буде другорядною.

Всі перераховані штами увійшли до складу актуальних сезонних вакцин проти грипу для країн Північної півкулі на сезон 2011–2012 рр. як такі, що рекомендовані ВООЗ для виробників грипозних вакцин, а саме:

  • А/Каліфорнія/7/2009(Н1N1) — подібний вірус;
  • А/Перт/16/2009(Н3N2) — подібний вірус;
  • В/Брізбен/60/2008 — подібний вірус.

Відповідно до вимог санітарного законодавства щеплення проти грипу не є обов’язковим — лише рекомендованим. Імунізація населення проти грипу здійснюється за власним бажанням та за власні кошти або за кошти підприємств, організацій, установ.

Фахівці Інституту епідеміології та інфекційних хвороб ім. Л.В. Громашевського НАМН України рекомендують населенню, починаючи з вересня, проводити специфічну профілактику захворюваності на грип шляхом щеплення зареєстрованими грипозними вакцинами. Це дозволить отримати індивідуальний захист від вірусної інфекції та попередити розвиток медичних ускладнень.

Щодо необхідності щеплення особливу увагу слід звернути таким категоріям населення, як медичні працівники та особи, які належать до груп ризику, а саме:

  • люди віком старше 65 років, у тому числі з наявністю хронічних захворювань;
  • хворі будь-якого віку, що перебувають у медичних закладах на стаціонарному лікуванні;
  • вагітні;
  • діти віком до 3 років;
  • діти, які відвідують дошкільні заклади, школярі;
  • люди з хронічними захворюваннями легень або серцево-судинної системи, порушеннями обміну речовин, включаючи цукровий діабет, ожиріння;
  • хворі на стафілококову інфекцію;
  • пацієнти з імунною недостатністю.

Для попередження захворюваності на грип та ГРВІ важливе значення мають загальнооздоровчі заходи — загартовування організму, збалансоване, багате на вітаміни харчування, запобігання пасивному курінню (діти з сімей, в яких курять, частіше хворіють на грип та ГРВІ). Необхідно дотримуватися загальних правил гігієни, частіше мити руки з милом.

У разі зараження слід своєчасно ізолювати та лікувати хворого, використовувати індивідуальні засоби захисту (марлеві пов’язки, оксолін).

Лікарі радять не ігнорувати сезонне підвищення захворюваності на грип та ГРВІ. Щорічні сезонні епідемії грипу, пік яких припадає на зиму, — серйозна проблема громадського здоров’я, яка викликає тяжкі масові захворювання і здатна призвести до випадків смерті серед населення, особливо у групах підвищеного ризику.

Профілактичні протиепідемічні заходи дозволяють зберегти здоров’я та життя!

За матеріалами www3.health.kiev.ua