Кияни безпідставно платять за медичні послуги

20 вересня 2011 о 14:21
594

Кияни безпідставно платять за медичні послугиВнаслідок неналежного виконання своїх повноважень Головним управлінням цінової політики та Головним управлянням охорони здоров’я Київської міської державної адміністрації (КМДА) у столиці відбувається завищення вартості медичних послуг, а також необґрунтоване встановлення цін на послуги медичних закладів, що мають надаватися безкоштовно, а саме: прийом у лікаря, застосування одноразових рукавичок, послуги з накладання та зняття пов’язок, оформлення довідок та історій хвороб тощо.

Як свідчать результати перевірок, проведених Антимонопольним комітетом України, кількість платних медичних послуг у лікувально-профілактичних державних та комунальних закладах охорони здоров’я Києва варіює від 100 до 1300. Разом з тим, розміри тарифів на ці послуги знаходяться у діапазоні від 5 грн. до 11 тис. грн. (без урахування ПДВ). За результатами аналізу вартості послуг виявлено, що основна їх частина йде на виплату зарплат, премії медичному персоналу в розмірі 100–300% окладу, 30% становить прибуток.

Головне управління цінової політики КМДА фактично самоусунулося від перевірки цих тарифів та неправомірно зобов’язало комунальні заклади здійснювати експертизу тарифів у стороннього підприємства — ТОВ «Медицина ВМ». У результаті цих дій комунальні заклади протягом 2010 р. та І півріччя 2011 р. понесли додаткові витрати на загальну суму 900 тис. грн.

Оскільки такі дії міських органів виконавчої влади містять ознаки порушення конкуренційного законодавства, Антимонопольний комітет України зобов’язав КМДА здійснити регулювання тарифів на платні медичні послуги відповідно до вимог законодавства.

За матеріалами www.amc.gov.ua