Очікуються визначні події в українській кардіології

20 вересня 2011 о 11:59
504

19.09.2011 р. у прес-центрі «Інтерфакс-Україна» відбулася прес-конференція, присвячена проведенню в Києві 21–23 вересня 2011 р. XІІ Національного конгресу кардіологів України. У заході взяло участь керівництво Національного наукового центру (ННЦ) «Інститут кардіології імені академіка М.Д. Стражеска» НАМН України: академік НАМН України В.М. Коваленко; професор М.І. Лутай; професор О.М. Пархоменко; професор Ю.М. Сіренко; професор О.С. Сичов.

Як зазначив Володимир Коваленко, 2011 р. — особливий для кардіологічної спільноти України: виповнюється 75 років провідному державному закладу в галузі кардіології — ННЦ «Інститут кардіології імені академіка М.Д. Стражеска» НАМН України та 135 років з дня народження його засновника — всесвітньо відомого вченого Миколи Дмитровича Стражеска.

Ці визначні події стали поштовхом для проведення XII Національного конгресу кардіологів України за участю відомих учених-кардіологів світу (Франція, Німеччина, Латвія, Росія, Греція, США, Чехія, Туреччина, Словенія, Італія, Австралія, Японія, Угорщина, Нідерланди).

Михайло Лутай підкреслив, що проблема високого рівня серцево-судинних захворювань (діагностовано у майже половини населення України) спонукає до об’єднання зусиль щодо скорішого її вирішення. Перш за все зміни мають відбуватися у свідомості громадян. Кожному слід зосередити увагу на збереженні і зміцненні власного здоров’я та здоров’я своїх дітей.

На сумну статистику смерті школярів від навантажень на уроках фізкультури, 40% інфаркту міокарда у людей віком до 50 років, 20% інсульту можна вплинути завдяки своєчасним медичним обстеженням. У 200 тис. хворих на ішемічну хворобу серця можливо попередити ускладнення, проводячи наступні профілактичні заходи:

  • корекція маси тіла;
  • корекція рівня ліпопротеїдів низької щільності;
  • контроль рівня артеріального тиску;
  • 30-хвилинні фізичні навантаження 3–7 разів на тиждень;
  • відмова від тютюнопаління;
  • зменшення стресів.

У своєму виступі Олександр Пархоменко підкреслив, що важливою складовою профілактики тромбоемболії легеневих артерій є включення до основного курсу лікування пацієнтів ортопедичних, реанімаційних, кардіохірургічних, терапевтичних відділень антикоагулянтної терапії. У випадках виникнення тромбоемболії легеневих артерій кваліфікована медична допомога надається, окрім ННЦ «Інститут кардіології імені академіка М.Д. Стражеска» НАМН України, у Національному інституті хірургії та трансплантології ім. О.О. Шалімова та Київському міському центрі серця.

Також висококваліфікована медична допомога ННЦ «Інститут кардіології імені академіка М.Д. Стражеска» НАМН України надається хворим з різними вадами серцевого ритму. Як повідомив Олег Сичов, деякі аритмії, що складно діагностувати, можливо виявити за допомогою системи електрофізіологічних досліджень серця, яка дозволяє проаналізувати 160 внутрішньосерцевих відведень і виявити патологію у провідниковій системі міокарда.

Питання, що стосуються ішемічної хвороби серця, артеріальної гіпертензії, порушень ритму серця, дисліпідемії тощо будуть обговорюватися у рамках конгресу як вітчизняними кардіологами, так і під час спільних засідань Асоціації кардіологів України та Європейського товариства кардіологів за участю президентів асоціацій кардіологів європейських країн. Конгрес обіцяє бути насиченою, знаковою подією у медицині.

Юлія Єрмолова,
фото Сергія Бека