В Україні відкрито перший унікальний центр для дітей

11 серпня 2011 о 16:53
847
Спеціальності :

10 серпня 2011 р. у селі Березневе Коростенського району Житомирщини, розташованому у зоні, що постраждала від аварії на ЧАЕС, у Пугачівському дитячому будинку-інтернаті для дітей з розумовою неповносправністю відкрили перший в Україні «Навчально-реабілітаційний Монтессорі-центр».

На відкритті Центру були присутні Галина Корінна, начальник Головного управління праці та соціального захисту населення облдержадміністрації, Володимир Нагорняк, голова Коростенської районної адміністрації, Володимир Москаленко, Коростенський міський голова, Світлана Лінник, помічник міністра надзвичайних ситуацій, єпископ Української православної церкви в США Даниїл, директори інтернатів та благодійні організації, які забезпечили спорудження і функціонування Центру.

В Україні існує чимало законів та нормативних актів, які гарантують право неповносправних дітей на реабілітацію, навчання та інтеграцію в суспільстві. В інтернатах ІІІ та IV профілю, де проживають діти з тяжкими фізичними вадами, істотно бракує механізмів для реалізації цих прав. На жаль, чимало дітей деградують внаслідок обмеженого догляду, який передбачає лише забезпечення харчування та базовий догляд. В інтернатах немає навчально-­реабілітаційних програм, які включали б індивідуальний підхід, а кількість та кваліфікація персоналу дозволяє забезпечити лише догляд, але не розвиток дітей.

Новий центр працюватиме згідно з концепцією соціально-педагогічної реабілітації за методом італійського методиста та педагога Марії Монтессорі. Вона полягає в тому, щоб налагодити безперервний процес навчання дитини у спеціально створеному для неї середовищі.

Методика Монтессорі дає можливість досягти значних результатів в адаптації дітей з глибокою розумовою відсталістю до вимог суспільства. «Діти стають більш комунікабельні, досягають творчих успіхів», — зазначив у своїй промові керівник закладу, заслужений працівник соціальної сфери України Іван Гулідов.

«В області 4300 дітей з обмеженими фізичними і розумовими здатностями, — зазначила Галина Корінна, — необхідно об’єднати зусилля влади, медицини, громадськості й створити для таких дітей відповідну інфраструктуру, щоб вони могли нормально розвиватися». Начальник управління також подякувала спонсорам за допомогу та відзначила, що відкриття Центру стало визначною подією на терені Коростенського району.

У подарунок інтернату гості передали телевізор, ігри, чеки для придбання дитячого одягу. Також працівникам закладу і спонсорам були вручені подяки за сумлінне піклування дітьми.

Загальна вартість проекту «Навчально-реабілітаційного Монтессорі-центру» — понад 700 тис. грн., до яких входить капітальна реконструкція будівлі, оснащення, 2-річна сертифікована програма з Монтессорі-педагогіки для педагогів Пугачівського дитячого будинку та щомісячна заробітна плата для 4 фахівців упродовж наступних 2 років. 90% вартості проекту здійснено за кошти благодійних організацій.

З обласного бюджету на створення реабілітаційних центрів інвалідів в області направлено 4,5 млн грн. Останнім часом схожі центри відкрито у Коростишеві, Новограді-Волинському, Коростені, в найближчих планах — у Житомирі, Малині.

Довідка

Пугачівський дитячий будинок-інтернат розташований у с. Березневе Коростенського району Житомирської області. Офіційна дата початку діяльності закладу — 1945 р. Інтернат розрахований на проживання 100 дівчаток з розумовими і фізичними вадами, віднесеними до ІІІ профілю. Наразі тут проживає 84 підопічних, серед яких — 26 позбавлені батьківського піклування. Підопічних обслуговують 74 працівники, серед них 3 вихователі та 2 волонтери, які працюють на постійній основі.

На фінансування дитячого будинку-інтернату у 2011 р. бюджетом передбачено 3,5 млн грн.

Вартість харчування підопічної в день становить 27,1 грн., витрати на медикаменти — 1,55 грн.

З Пенсійного фонду поточного року надійшло 375 тис. грн., які використовуються на покращання проживання та харчування підопічних.

Керівниками дитячого закладу налагоджена співпраця з благодійними організаціями. Так, за кошти спонсорів для будинку-інтернату придбано новий спецавтомобіль невідкладної допомоги.

У поточному році будинок-інтернат отримав спонсорської допомоги на суму 129,7 тис. грн.

За матеріалами: http://www.zhitomir-region.gov.ua