Німеччина зупинила фінансування Глобального фонду боротьби з туберкульозом, малярією та СНІДом

11 серпня 2011 о 09:35
567
Спеціальності :

Щорічно Німеччина перечислювала на рахунок Глобального фонду боротьби з туберкульозом, малярією та СНІДом (Globalen Fonds zur Bekämpfung von Aids, Tuberkulose und Malaria (GFATM)) суму в 200 млн євро. Але в проекті бюджету країни на 2012 р. не передбачено виділення жодних коштів. Хоча Ангела Меркель раніше публічно схвалила роботу Фонду, а уряд ще в жовтні минулого року на зустрічі країн-донорів обіцяв проводити виплати до 2013 р.

За словами Дірка Нібеля (Dirk Niebel), міністра з питань економічної співпраці, головною причиною перекриття фінансування є корупція при розподілі виділених Фонду коштів. Міністр висловлює сумніви щодо ефективності роботи Глобального фонду, оскільки в багатьох африканських країнах, в які направляються кошти Фонду, виявлено випадки зловживань та корупції на суму в 44 млн дол. США. В урядовому проекті бюджету зауважено, що виплати буде поновлено лише в тому разі, якщо буде доведено безпідставність цих підозр.

Через Глобальний фонд, заснований у 2002 р. за активною участю Біла Гейтса, проходять близько 2/3 усіх коштів, виділених на боротьбу з туберкульозом та малярією, та близько 1/5 коштів, призначених для міжнародної боротьби з ВІЧ-інфекцією.

Відомо, що бюджетом Німеччини на 2011 р. передбачено виплати у Фонд на суму 200 млн євро. Наразі з них виплачено лише половину і тільки після того, як міжнародна експертна комісія в доповіді 1 липня 2011 р. визнала, що контрольні механізми Глобального фонду можуть бути покращені.

Д. Нібель також висунув ряд умов щодо відновлення нарахувань у Глобальний фонд. Зокрема, він наполягає, щоб кошти, які виділяє Німеччина, направляли лише в ті країни, де їх розподілом займаються надійні міжнародні організації, як Програма розвитку ООН, Німецьке товариство з міжнародного співробітництва (deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit).

У свою чергу, в Глобальному фонді вважають, що такі умови заперечують головним принципам роботи Фонду, оскільки пов’язують виплати з конкретним об’єктом допомоги.

Наразі відомо, що представники Глобального фонду та міністерства економічної співпраці й розвитку Німеччини зустрінуться найближчим часом, щоб знайти компромісне рішення.

За матеріалами http://www.sueddeutsche.de