Державною контрольно-ревізійною службою виявлено порушення, що привели до збитків на суму 6,8 млн грн.

9 серпня 2011 о 16:41
579

Органи державної контрольно-ревізійної служби (ДКРС) провели планові ревізії фінансово-господарської діяльності за 2009–2010 роки та за І квартал 2011 р. у 14 вищих навчальних закладах (ВНЗ) ІІІ та ІV рівня акредитації, підпорядкованих Міністерству охорони здоров’я України. Завдяки вжитим заходам ревізорів відшкодовано втрат державних фінансових і матеріальних ресурсів на загальну суму 3,8 млн грн., інших порушень усунуто на 5 млн грн. Загалом же порушень, що призвели до збитків, виявлено на 6,8 млн грн.

Через неналежний контроль освітніх послуг слухачам, які навчалися понад державне замовлення без укладання відповідних договорів, навчальні заклади недоотримали 971,8 тис. грн. власних надходжень.

За результатами розслідування 373 випускники, які навчалися за державним замовленням, не прибули до місця роботи за направленням і не відшкодували вартості навчання, як це визначено угодами, укладеними між навчальним закладом та студентом. У результаті Державний бюджет недоотримав 9,9 млн грн. Як відомо, відповідно до чинного законодавства, випускники навчальних закладів, які уклали угоду з ВНЗ після зарахування на навчання та здобули освіту за державні кошти, отримують направлення на роботу і зобов’язані відпрацювати за ним та в порядку, встановленому Кабінетом Міністрів України. Якщо ці умови порушені, випускники зобов’язані відшкодувати вартість навчання та компенсувати замовникові всі витрати.

Так, Національна медична академія післядипломної освіти ім. П.Л. Шупика та Кримський державний медичний університет ім. С.І. Георгієвського недоотримали 914,1 тис. грн. і 57,73 тис. грн. відповідно внаслідок підготовки фахівців понад державне замовлення за рахунок коштів Державного бюджету й на пільгових умовах.

У 6 ВНЗ порушення чинного законодавства через заниження плати за проживання у гуртожитку спричинило недоотримання ними надходжень на загальну суму 889 тис. грн.

Здача приміщень без укладання договору оренди та заниження орендної ставки зумовили втрати доходів навчальних закладів на загальну суму 147,1 тис. грн. З цієї причини Харківський націо­нальний медичний університет недоотримав 92,1 тис. грн., Запорізький державний медичний університет — 33,1 тис. грн.

Відсутність належного внутрішнього контролю дотримання законодавства з питань оплати праці, стипендій та інших соціальних виплат зумовила недоотримання доходів фізичними особами на загальну суму понад 3,7 млн грн. та незаконні виплати заробітної плати у 13 навчальних закладах і стипендії у 9 на суму понад 3 млн грн.

У 14 ВНЗ ревізори виявили недостатній конт­роль виконання будівельних та ремонтних робіт та завищення їх вартості на суму 552,9 тис. грн.

Керівники навчальних закладів не забезпечили належного контролю обліку матеріальних цінностей, у результаті чого у 7 ВНЗ занизили в обліку балансову вартість на загальну суму понад 7,1 млн грн. та у 4 ВНЗ — завищили на 131,7 тис. грн.

У результаті ревізій за допущені порушення до адміністративної відповідальності притягнуто 31 посадову особу. Матеріали ревізій 8 ВНЗ передано до правоохоронних органів.

Задля усунення виявлених порушень та недоліків, а також запобігання їх у подальшому, Головне контрольно-ревізійне управління надало відповідні пропозиції Міністерству охорони здоров’я України.

За матеріалами http://www.dkrs.gov.ua