Подорожчання стоматологічних послуг можливе на 30–40%

5 серпня 2011
1272
Спеціальності :
Резюме

4 серпня 2011 р. в УНІАН відбулася прес-конференція на тему: «Зуби на полицю. Стоматологічні послуги для населення подорожчають через запровадження ПДВ на медичні вироби». У ній взяли участь Мирон Угрин, заслужений лікар України, президент Асоціації приватно практикуючих стоматологів, віце-президент Асоціації стоматологів України, почесний президент Асоціації імплантологів України; Мирослава Дрогомирецька, заслужений лікар Украї­ни, віце-президент приватно практикуючих стоматологів, власниця приватної клініки; Олег Мацех, член ради Асоціа­ції виробників та імпортерів медичних виробів, власник фірми з продажу стоматологічного обладнання.

1 серпня 2011 р. набув чинності новий Перелік виробів медичного призначення, операції з постачання яких звільняються від оподаткування податком на додану вартість (затверджений постановою КМУ від 09.06.2011 р. № 785) (Постанова).

До нього не ввійшли такі товари стоматологічного призначення: зубні цементи та інші стоматологічні матеріали для пломбування зубів; цементи для реконструювання (відновлення) кісток; «стоматологічний віск» або суміші для одержання зліпків зубів, розфасовані у наборах, в упаковках для роздрібної торгівлі чи у вигляді плиток, підківок, брусків тощо; інші препарати для зуболікувальних потреб, виготовлені на основі гіпсу (кальцинованого гіпсу чи сульфату кальцію); бормашини, поєднані чи не поєднані з іншим стоматологічним обладнанням на спільній основі; бори, фрези, диски, наконечники і щітки для використання у стоматологічних бормашинах; інше стоматологічне обладнання; крісла стоматологічні.

Це означає, що усе вищеперераховане з 1 серпня 2011 р. оподатковується 20% податком на додану вартість (ПДВ).

О. Мацех наголосив, що до такого рішення Уряду ніхто не був готовий. Постанова була прийнята 9 червня 2011 р., а оприлюднена лише 1 серпня. При цьому порушено законодавство щодо оприлюднення нормативно-правових актів (документ мав бути опублікований протягом 15 днів після дати затвердження, тобто не пізніше 24 червня). Також не витримана норма про 6-місячну адаптацію суб’єктів господарювання при податкових нововведеннях.

В результаті на сьогодні ось що відбувається в українській стоматології. Першими удар на собі відчули компанії, які реалізовують стоматпродукцію. Вони вимушені припинити продажі, оскільки потрібен час на введення в бази даних усіх програм, касових апаратів тощо, ознаку ПДВ на кожну одиницю товару, змінити його ціну — а це тисячі найменувань продукції.

Оскільки стоматологічне обладнання, матеріали та інструменти майже на 100% імпортуються в Україну, компаніям-дистриб’юторам упродовж найближчих днів потрібно віднайти величезні суми для сплати ПДВ, адже податок потрібно сплачувати при ввезенні та розмитненні товару.

У скрутному становищі опинилися компанії, які виграли тендери чи підписали контракти з клініками і за умовами цих документів вже не зможуть підвищувати ціни, а отже, змушені будуть працювати собі у збиток.

Стоматологи вражені не менше — матеріально-технічне забезпечення стоматологічних кабінетів, клінік однозначно погіршиться, закуповувати якісні, а значить, дорогі матеріали стане нерентабельно, відповідно зменшиться асортимент, кількість та якість стоматологічних послуг.

Як пояснила М. Дрогомирецька, рішення Уряду спонукає стоматологію зробити крок назад: державні видатки на стоматологічні послуги з року в рік лише скорочуються, тому за бюджетні кошти придбати якісні матеріали стане ще нереальніше. Із досвіду подібних нововведень у Російській Федерації видно, що лікування захворювань ротової порожнини подорожчає на 30–40% і приватні клініки припинять модернізацію, а деякі згорнуть діяльність. Це не торкнеться хіба що приватних клінік VIP-класу, адже для їх пацієнтів не має великого значення вартість — важлива лише якість.

Найскрутніше в цій ситуації положення у пересічного пацієнта. Бо саме на нього лягає тягар сплати цього податку. ПДВ — це податок для кінцевого споживача. Урядовці аргументують свої дії прикладом європейських країн, де стоматологічні послуги обкладаються ПДВ. При цьому вони не враховують той факт, що лікування у стоматолога компенсується європейському пацієнту або за рахунок урядових соціальних програм, або страховою медициною і фактично споживач сплачує до 20% вартості робіт.

Для українського пацієнта залишається лише здійснювати профілактику стоматологічної захворюваності за допомогою здорового харчування, гігієни ротової порожнини тощо; та відкладати візит до стоматолога на невизначений термін.

На запитання нашого видання, чи стимулює нинішня ситуація розвиток вітчизняного стоматологічного виробництва, учасники прес-конференції виразили великий сумнів. Адже донині ніщо не заважало його розвитку. Проте на сьогодні вся українська стоматологія базується на імпортних матеріалах та устаткуванні.

На завершення учасники прес-конференції наголосили на тому, що допоки не створені умови для повної реалізації конституційних гарантій на належну, необхідну і повну безкоштовну медичну допомогу та не запроваджена дієва система відшкодування вартості медичних послуг для населення, Уряд країни має переглянути перелік виробів медичного призначення, операції з постачання яких звільняються від оподаткування податком на додану вартість, і внести у документ, зокрема стоматологічні матеріали та обладнання.

Юлія Єрмолова
Фото Сергія Бека