Лікарняні каси — фундамент медичного страхування

5 серпня 2011 о 09:42
1295

30 червня — 1 липня 2011 р. на базі благодійної організації «Лікарняна каса Житомирської області» проходила звітно-виборча конференція Всеукраїнської громадської організації (ВГО) «Асоціація працівників лікарняних кас України» (Асоціація).

ВГО Асоціація створена 26 липня 2007 р. Її осередки є у 16 регіонах України.

Мета діяльності Асоціації — задоволення та захист законних соціальних, економічних, професійних та інших спільних інтересів членів організації, сприяння інтеграції лікарняних кас (ЛК) України, підвищення професійного рівня та лікарської етики працівників медичної галузі та ЛК; солідарна участь населення у вирішенні питань медикаментозного забезпечення в межах діючого законодавства України; формування такої організаційної структури ЛК, яка могла б бути фінансово доступною кожному громадянину та гарантувала йому належну медичну допомогу на певній території.

В Україні станом на 1 січня 2011 р. діяло 217 ЛК, в яких перебуває 63% працюючих, 21% пенсіонерів, 8% дітей та інших категорій.

Лави ЛК найбільші за кількістю прихильників у Житомирській області (близько 200 тис. осіб), у Черкаській області (майже 86 тис.), у Миколаївській (майже 71 тис.), у Полтавській області (понад 56 тис.).

Сумарний обсяг коштів, акумульованих касами у 2010 р., — 88,6 млн грн.

Найбільші суми надійшли до ЛК Житомирської (30,4 млн грн.), Полтавської (9,6 млн грн.) та Чернігівської (8,5 млн грн.) областей.

Питома вага коштів підприємств, установ та організацій у загальних надходженнях до ЛК становить 2,1 млн грн. (2,4%).

Сума витрат за 2010 р. із коштів ЛК у цілому по Україні становила 83,2 млн грн., зокрема, на придбання медикаментів — 63,8 млн грн. (77%); на придбання виробів медичного призначення — 0,8 млн грн. (1%); на ведення справ та утримання кас — 15,4 млн грн. (18%); інші витрати — 3,2 млн грн. (4%).

За рахунок ЛК медикаменти отримали 487 тис. осіб (70% загальної кількості членів). У середньому з розрахунку на одного члена ЛК надходження становлять 127 грн., витрати — 120 грн. Витрати на медикаменти в розрахунку на одного члена ЛК, який їх отримав, становлять 131 грн.

ЛК сприяють реформуванню системи охорони здоров’я в Україні шляхом активної участі у:

  • запровадженні формулярної системи;
  • розвитку первинної медико-санітарної допомоги та сімейної медицини (у ЛК відпрацьовані механізми взаємодії з сімейними лікарями як фондоутримувачами коштів дільниць, на яких вони працюють);
  • впровадженні клінічних протоколів надання медичної допомоги;
  • формуванні єдиного медичного простору;
  • підготовці менеджерів охорони здоров’я;
  • підготовці до втілення медичного страхування у державі.

ЛК є реальним фундаментом медичного страхування. У цих організаціях застосовується персоніфікований облік надходжень і витрат коштів щодо кожного громадянина, відпрацьована система договірних взаємовідносин із лікувальними закладами, підприємствами, банківськими установами. В результаті діяльності ЛК формується позитивне мислення: у населення — щодо необхідності участі у співоплаті медичних послуг; у медичних працівників — щодо необхідності стандартизації медичних послуг (лікарський формуляр, протоколи лікування). ЛК готують нову формацію менеджерів охорони здоров’я — лікарів-експертів, які володіють методиками ціноутворення медичних послуг, фармакотерапевтичними та фармакоекономічними методами аналізу.

За рахунок раціональної організації закупівлі ліків вартість медикаментів у ЛК на 30–40% нижча їх вартості в аптечній мережі.

Надзвичайно важливо, що медикаментозне забезпечення члени ЛК отримують на всіх рівнях надання медичної допомоги: від фельдшерсько-акушерського пункту до спеціалізованих центрів.

За рахунок відпрацьованих договірних взаємовідносин між ЛК і лікувально-профілактичним закладом (ЛПЗ) член ЛК має можливість отримувати медичну допомогу в єдиному медичному просторі незалежно від джерел фінансування.

Розроблено та укладено з багатьма ЛК відповідні угоди про медичний супровід, що дає можливість членам ЛК отримувати медичну допомогу при лікуванні в ЛПЗ міста Києва та інших регіонів (у 2010 р. у місті Києві проведено медичний супровід 10 членів ЛК Житомирської області та 3 — з «Лікарняної каси Полтавщини»).

Між Асоціацією та Федеральним об’єднанням місцевих ЛК Німеччини в рамках спільних дій міністрів охорони здоров’я Німеччини та України підписано меморандум щодо співпраці в галузі охорони здоров’я.

Протягом 2 років в Україні працювала радник із Німеччини з питань розвитку ЛК Бела Ханс Каунцінгер.

Між Асоціацією та ВГО «Асоціація служби протидії ВІЛ/СНІДу України» підписано угоду щодо співпраці в галузі охорони здоров’я.

Асоціація проводить значну інформаційну роботу. Створено сайт Асоціації (www.likkasa.com), який постійно поповнюється новинами щодо діяльності ЛК у регіонах України. Інформація подається українською та англійською мовами. На сайті розміщені основні документи щодо роботи Асоціації та її можливості. Діяльність ЛК популяризується на багатьох телеканалах, друкуються статті у ЗМІ та наукових медичних журналах.

За звітний період проведено багато конференцій і розширених засідань Правління Асоціації (у 2007 р. — у Полтаві, у 2008 р. — у місті Києві, спільно з представниками ЛК Німеччини, у 2009 р. — у Маріуполі, у 2010 р. — у Полтаві), за результатами проведення яких прийнято низку важливих рішень. Асоціацією ініційована конференція Міністерства охорони здоров’я (МОЗ) України щодо ролі ЛК у реформуванні системи охорони здоров’я.

З метою інтеграції ЛК України розроблено положення «Про членство в Асоціації» та угоду « Про співпрацю та взаємодопомогу» між Асоціацією та лікарняними касами, підготовлено законопроект «Про лікарняні каси».

Проведено цикл тематичного вдосконалення «Організація та управління діяльністю лікарняних кас в Україні» на базі кафедри менеджменту охорони здоров’я Національного медичного університету (НМУ) ім. О.О. Богомольця (вперше в Україні). Цикли вдосконалення проходили в Києві та Житомирі. Їх слухачами були голови правління, виконавчі директори, бухгалтери, лікарі-експерти ЛК, головні лікарі з багатьох регіонів України. На них розглядалися сучасний стан, проблеми й тенденції розвитку ЛК: законодавство України, організація взаємодії ЛК із закладами охорони здоров’я, організація системи контролю якості медичної допомоги, використання стандартів лікування та клінічних рекомендацій, методологічні основи фармакологічного менеджменту та маркетингу, лікарський формуляр як елемент стандартизації медичної допомоги, інформаційні технології в діяльності ЛК.

Асоціація стала співзасновником благодійної організації «Муніципальна лікарняна каса м. Києва». Завдяки значній увазі представників засобів масової інформації до роботи ЛК в місті Києві значно активізувалася діяльність ЛК в Україні, сформувалась довіра населення до цих організацій.

Однак в Асоціації залишається ряд проблем та невирішених питань — законодавчо не врегульовано діяльність ЛК; не вдалося сформувати ідеологію об’єднання ЛК у регіонах України; не сформований єдиний інформаційний простір, відсутні єдині автоматизовані програми.

Необхідно активізувати роботу регіональних осередків Асоціації, ініціювати та розробити під егідою кафедри менеджменту НМУ ім. О.О. Богомольця методичні рекомендації щодо діяльності ЛК і співпраці сімейних лікарів із ЛК, та ініціювати перед МОЗ України проведення наради щодо взаємодії ЛК, органів державної влади, органів місцевого самоврядування та закладів охорони здоров’я.

Організаційні засади взаємодії ЛК із закладами охорони здоров’я, побудовані на автоматизації управління їх ресурсами, є фундаментом, на якому можна реформувати систему охорони здоров’я з урахуванням передового досвіду інших держав світу.

Заслухавши та обговоривши інформацію про роботу Асоціації, діяльність ЛК в Україні, їх проблеми, напрацювання в різних регіонах, делегати та учасники звітно-виборчої конференції прийняли ряд важливих рішень, серед яких:

  • сприяння подальшому розвитку в Україні солідарної участі населення у фінансуванні галузі охорони здоров’я у формі ЛК;
  • продовження роботи щодо залучення ЛК України до перебування в Асоціації та укладення угод про медичний супровід членів ЛК у всіх регіонах України з метою створення єдиного медичного простору;
  • заснування журналу «Економіка охорони здоров’я України»;
  • розробка та подання в установленому порядку до Верховної Ради України проекту Закону України «Про лікарняні каси»;
  • розробка положення про місцеві осередки ЛК, активізація їх роботи;
  • з метою стандартизації надання медичної допомоги членам ЛК розгляд можливостей створення та впровадження єдиного «Лікарського формуляру ЛК» та єдиного Положення «Про використання внесків на медичне забезпечення членів лікарняних кас»;
  • рекомендації керівникам ЛК України з метою створення єдиного інформаційного простору використання інформаційних технологій щодо обліку внесків та їх витрат, розроблених у благодійній організації «Лікарняна каса Житомирської області»;
  • ініціювання та розробка під егідою кафедри менеджменту охорони здоров’я НМУ ім. О.О. Богомольця методичних рекомендацій щодо створення та діяльності ЛК і співпраці ЛК з сімейними лікарями;
  • сприяння взаємодії ЛК із закладами охорони здоров’я різних рівнів;
  • ініціювання перед МОЗ України проведення заходу щодо виконання наказу МОЗ України від 11.08.2005 р. № 400 «Про взаємодію лікарняних кас, органів державної влади, органів місцевого самоврядування та закладів охорони здоров’я»;
  • з метою вдосконалення діяльності ЛК і підвищення кваліфікації працівників раз у півроку проведення науково-практичних конференцій, раз у рік — курсів тематичного вдосконалення на базі кафедри менеджменту охорони здоров’я НМУ ім. О.О. Богомольця;
  • активізація співпраці з міжнародними благодійними організаціями з метою залучення коштів для розвитку ЛК в Україні.

ЛК у нинішніх умовах — реальні кроки до реформування охорони здоров’я. Вони є найбільш оптимальними структурами для медикаментозного та діагностичного забезпечення населення при виникненні медичного ризику.

За матеріалами www.ztuoz.com.ua