Первинна захворюваність киян на рак на 8% перевищує загальнодержавний рівень

5 серпня 2011 о 09:27
506

3 серпня 2011 р. відбулося засідання Колегії Головного управління охорони здоров’я (ГУОЗ) Київської міської державної адміністрації (КМДА) за підсумками роботи та впровадження реформ у галузі охорони здоров’я міста Києва у І півріччі 2011 р.

У Колегії брали участь: голова КМДА О.П. Попов, голова постійної комісії Київської міської ради з питань охорони здоров’я та соціального захисту А.В. Шлапак, начальник лікувально-організаційного управління Національної академії медичних наук України, член-кореспондент Національної академії медичних наук України, доктор медичних наук, професор В.В. Лазоришинець, заступники голів районних у м. Києві державних адміністрацій, члени Колегії ГУОЗ, начальники управлінь охорони здоров’я районних у м. Києві державних адміністрацій, керівники лікувально-профілактичних закладів міста, представники відділу медсестринства та Ради медичних сестер при ГУОЗ, головні спеціалісти та консультанти ГУОЗ дорослої та дитячої мережі, керівники Асоціації сімейних лікарів м. Києва і Київської області та КП «Фармація».

У ході засідання обговорено роботу лікувально-профілактичних закладів м. Києва в умовах реформування галузі охорони здоров’я у І півріччі 2011 р., хід реалізації пілотного проекту у Дарницькому та Дніпровському районах в умовах реформування у м. Києві первинної медико-санітарної допомоги на засадах сімейної медицини. Також було розглянуте питання про укладання договору про співпрацю між Національною академією медичних наук України та ГУОЗ.

Столична влада занепокоєна поширенням соціально небезпечних і соціально значущих хвороб, насамперед туберкульозу (на диспансерному обліку — 15 тис. пацієнтів) та СНІДу (на офіційному обліку — 7718 осіб). Збільшується контингент онкологічних хворих (66 536 осіб) як за рахунок зростання захворюваності, так і внаслідок позитивних змін — подовження терміну життя хворих на рак. Первинна захворюваність киян на рак на 8% перевищує загальнодержавний рівень. Спрямованість на раннє виявлення хвороб сприяла тому, що більше половини із 3830 нових випадків злоякісних новоутворень виявлено під час профілактичних оглядів населення.

Натомість за 6 міс 2011 р. в лікувально-профілактичних закладах міста, підпорядкованих ГУОЗ, було зареєстровано 15 млн 693 тис. звернень за медичною допомогою, що на 626 тис. менше, ніж за відповідний період минулого року. Число відвідувань на одного мешканця столиці становить 5,6 проти 5,9 в минулому році.

Київською міською владою постійно ведеться пошук шляхів оптимізації надання медичної допомоги з найкращим співвідношенням її ефективності й спрямованих на це коштів. Верховна Рада України ухвалила Закон «Про порядок проведення реформування системи охорони здоров’я у Вінницькій, Дніпропетровській, Донецькій областях та м. Києві». Під кутом зору необхідних змін Колегія ГУОЗ розглянула сучасний стан охорони здоров’я населення.

Здійснюється оптимізація існуючої мережі, проводиться усунення дублювання в наданні спеціалізованої та високоспеціалізованої медичної допомоги, набувають пріоритетного значення так звані стаціонарозамінюючі форми. У складі амбулаторно-поліклінічних закладів набуває розвитку мережа денних стаціонарів та стаціонарів вдома, за півроку в них проліковані тисячі хворих. На засадах загальної лікарської практики/сімейної медицини в місті працює 44 заклади, які обслуговують понад 340 тис. мешканців (або 12,4% всього населення міста). За І півріччя відкрито 15 амбулаторій сімейної медицини, кияни вже встигли оцінити зручність таких новацій. Окрім цього, протягом квітня — липня (у вихідні дні) в багатьох лікарнях і поліклініках міста проведено інформаційно-оздоровчі акції «День здоров’я». Це дало можливість пройти огляди у лікарів різних спеціальностей навіть тим людям, які ніколи не зверталися до лікарів, загальна кількість обстежених становила понад 38 тис. осіб. На масових вуличних оздоровчих акціях більше тисячі киян пройшли експрес-тестування й отримали консультацію лікарів. Була досягнута основна мета акцій — прищепити культуру профілактичних звернень до лікарів.

Створена Координаційна Рада КМДА щодо реформування системи охорони здоров’я у м. Києві протягом 2011–2014 років. У поточному році заплановано відкриття 90 амбулаторій сімейної медицини. Територіально наближена до пацієнта медична допомога буде надаватися 790 тис. жителям м. Києва. Розроблений поадресний план розташування амбулаторій у кожному районі міста з урахуванням забудови нових житлових масивів та використанням нежитлових приміщень комунальної власності в районах старої забудови. З Національним медичним університетом ім. О.О. Богомольця укладена угода про підготовку необхідних кадрів, діяльність цього навчального закладу відповідним чином фінансується з міського бюджету.

Голова Київської міської державної адміністрації Олександр Попов під час колегії, зазначив, що наразі Київ включено до переліку міст, у яких буде реалізовуватися пілотний проект із реформування галузі охорони здоров’я, метою якого є надання населенню доступних та якісних медичних послуг. «Переконаний, що цієї амбітної мети можна досягти, здійснивши комплекс заходів. А саме: вирішивши питання соціального захисту та підвищивши рівень матеріальної винагороди медпрацівників. Першим кроком у цьому напрямку стане зміна підходів до фінансування галузі первинної медико-санітарної допомоги», — підкреслив О. Попов.

Окрім того, голова КМДА наголосив на важливості підтримки ініціатив медичних закладів. Зокрема, в питаннях ведення господарської діяльності, впровадження енергозберігаючих технологій тощо. Адже вивільнені кошти можна буде спрямувати на розвиток галузі, закупівлю нового обладнання, підвищення заробітної плати працівникам. Також О. Попов додав, що дуже важливе питання — екстрена медична допомога. У цьому році вперше за останні роки будуть зроблені реальні кроки, щоб покращити її стан.

Демографічна ситуація в столиці покращилася. Малюкова смертність у Києві — одна з найнижчих в Україні й становить 7,27‰. Природний приріст населення, як і протягом декількох останніх років, позитивний і становить 0,7 на 1000 населення. В Україні для порівняння показник має від’ємне значення –4,4. Протягом 5 міс 2011 р. у місті Києві народилося 12 480 дітей, померли — 11 659 осіб. У структурі причин смертності традиційно на першому місті — хвороби системи кровообігу (64,5%), на другому — онкологічні захворювання (17,9%), на третьому — нещасні випадки, травми та отруєння (4,9%).

Анна Городецька