Лікарня, доброзичлива до дитини

3 серпня 2011 о 12:36
6592

Наказ МОЗ України від 04.08.2006 № 540
Про затвердження принципів підтримки грудного вигодовування, критеріїв та порядку оцінки закладу охорони здоров’я на відповідність статусу «Лікарня, доброзичлива до дитини»

Відповідно до Закону України «Про охорону дитинства», Конвенції ООН про права дитини, Глобальної стратегії ВООЗ/ЮНІСЕФ щодо вигодовування немовлят та дітей раннього віку, Європейської стратегії ВООЗ «Здоров’я та розвиток дітей та підлітків», а також галузевої програми «Підтримка грудного вигодовування дітей в Україні на 2006–2010 рр.», з метою покращення стану здоров’я жінок та дітей наказую:

1. Затвердити:

1.1. Принципи підтримки грудного вигодовування (додаються).

1.2. Критерії оцінки закладу охорони здоров’я на відповідність статусу «Лікарня, доброзичлива до дитини» (додаються).

1.3. Порядок проведення оцінки закладу охорони здоров’я на відповідність статусу «Лікарня, доброзичлива до дитини» (додається).

2. Директору Департаменту організації та розвитку медичної допомоги населенню (Моісеєнко Р. О.):

2.1. Забезпечити підготовку спеціалістів з питань оцінки закладу охорони здоров’я на відповідність статусу «Лікарня, доброзичлива до дитини».

2.2. Забезпечити проведення семінарів для спеціалістів родопомічних та дитячих закладів охорони здоров’я щодо впровадження заходів діяльності закладу охорони здоров’я у відповідності статусу «Лікарня, доброзичлива до дитини».

2.3. Забезпечити організацію оцінки родопомічних та дитячих закладів охорони здоров’я на відповідність статусу «Лікарня, доброзичлива до дитини».

2.4. Забезпечити створення реєстру закладів охорони здоров’я, що мають статус «Лікарня, доброзичлива до дитини».

3. Міністру охорони здоров’я АР Крим, начальникам Головних управлінь охорони здоров’я Дніпропетровської, Львівської, Харківської та Черкаської, управління охорони здоров’я та медицини катастроф Одеської, управління охорони здоров’я та курортів Вінницької та управлінь охорони здоров’я обласних державних адміністрацій, Головного управління охорони здоров’я та медичного забезпечення Київської та управління охорони здоров’я Севастопольської міських державних адміністрацій:

3.1. Щорічно затверджувати план навчальних семінарів з підтримки грудного вигодовування та проведення самооцінки, оцінки та переоцінки закладів охорони здоров’я на відповідність статусу «Лікарня, доброзичлива до дитини».

3.2. Забезпечити діяльність родопомічних та дитячих закладів охорони здоров’я у відповідності до статусу «Лікарня, доброзичлива до дитини».

4. Контроль за виконанням цього наказу покласти на заступника Міністра Гайдаєва Ю. О.

Міністр
Ю. Поляченко

ЗАТВЕРДЖЕНО
наказом Міністерства охорони здоров’я України
від 4 серпня 2006 р. № 540

1.1. Принципи підтримки грудного вигодовування

1. Наявність плану дій (політики) щодо підтримки грудного вигодовування (далі — Політика) і регулярне доведення його положень до відома усіх медичних працівників закладу, вагітних, матерів та членів їх родини.

2. Систематичне навчання медичного персоналу щодо впровадження Політики (плану дій) підтримки грудного вигодовування.

3. Впровадження в практику сучасних методів підготовки сім’ї до народження дитини. Інформування та навчання вагітних, матерів та членів їх родин щодо переваг та методів грудного вигодовування.

4. Допомога матерям успішно розпочати раннє грудне вигодовування.

5. Навчання вагітних, матерів та членів їх родини як годувати грудьми та як зберегти лактацію в складних ситуаціях, в тому числі якщо вони тимчасово відокремлені від своїх дітей.

6. Підтримка виключно грудного вигодовування до шестимісячного віку дитини за винятком випадків, зумовлених медичними та соціальними показаннями, і продовження грудного вигодовування до 1 року і більше із своєчасним введенням пригодовування.

7. Забезпечення цілодобового спільного перебування матерів з дітьми та участі матері (членів родини) у здійсненні догляду за дитиною.

8. Заохочення матерів до грудного вигодовування за вимогою дитини за відсутності медичних протипоказань.

9. Відмова від використання у дітей, які знаходяться на грудному вигодовуванні, сосок, пустушок чи інших середників, які імітують материнські груди.

10. Створення груп підтримки грудного вигодовування і направлення до них матерів.

11. Дотримання Міжнародного зведення правил збуту замінників грудного молока.

Директор Департаменту організації
та розвитку медичної допомоги населенню
Р. О. Моісеєнко

ЗАТВЕРДЖЕНО
наказом Міністерства охорони здоров’я України
від 4 серпня 2006 р. № 540

Критерії оцінки закладу охорони здоров’я на відповідність статусу «Лікарня, доброзичлива до дитини»

1. Наявність плану дій (політики) щодо підтримки грудного вигодовування (далі — Політика) і регулярне доведення його положень до відома усіх медичних працівників закладу, вагітних, матерів та членів їх родини

1.1. У закладі охорони здоров’я (далі — заклад) слід мати у письмовому вигляді політику (план дій) щодо грудного вигодовування, яка включає усі 11 принципів підтримки грудного вигодовування і забезпечує захист і підтримку грудного вигодовування.

1.2. Керівник закладу повинен мати примірник Політики і надати інформацію щодо механізму доведення її положень до відома усіх працівників закладу.

1.3. Старша медична сестра закладу (відділення) має надати примірник Політики і надати інформацію щодо механізму доведення її положень до відома усіх працівників закладу.

1.4. Політика має бути доступною для усіх працівників закладу, жінок та членів їх родини.

Плакати з викладенням положень Політики мають бути розміщені на видних місцях у приміщеннях закладу (відділення).

2. Систематичне навчання медичного персоналу щодо впровадження Політики (плану дій) підтримки грудного вигодовування

2.1. У закладі мають бути затверджені головним лікарем навчальна програма та графік підготовки різних категорій працівників, в т. ч. для прийнятих на роботу в поточному році, щодо підтримки грудного вигодовування, які виконуються.

2.2. Навчання має проводитися по 40-годинній програмі, включаючи 6 годин клінічної практики, або по 18-годинній програмі, включаючи як мінімум 3 години клінічної практики. Це навчання має охоплювати всі 11 принципів підтримки грудного вигодовування.

2.3. Оцінка закладу передбачає підготовку всіх медичних працівників з питань грудного вигодовування, проведення інструктажу для нових працівників при поступленні на роботу, наявність плану їх підготовки впродовж наступних 6-ти місяців.

2.4. З 11 випадково відібраних медичних працівників 100 % повинні підтвердити, що вони пройшли навчання або, якщо вони працюють у закладі менше 6-ти місяців, отримали загальний інструктаж при прийомі на роботу.

2.5. З 11 випадково відібраних медичних працівників 80 % повинні правильно відповісти на 4 з 5 питань з підтримки грудного вигодовування.

3. Впровадження в практику сучасних методів підготовки сім’ї до народження дитини. Інформування та навчання вагітних, матерів та членів їх родин щодо переваг та методів грудного вигодовування

3.1. Керівник закладу має надати інформацію щодо впровадження сучасних методів підготовки вагітних до партнерських пологів, навчання вагітних і матерів щодо підтримки грудного вигодовування.

3.2. У закладі має бути спеціально виділене, оснащене просвітницькими матеріалами, відеоматеріалами та практичними засобами чи муляжами приміщення.

3.3. У закладі має бути затверджена керівником закладу програма підготовки сім’ї до народження дитини та навчання вагітних і матерів з питань підтримки грудного вигодовування та підтримки лактації. В програмах мають бути зазначені переваги грудного вигодовування, основні методи підтримки лактації, а також важливість виключно грудного вигодовування в перші 6 місяців життя дитини.

3.4. З 10 випадково відібраних жінок 100 % мають підтвердити, що переваги грудного вигодовування з ними обговорювались і 80 % повинні назвати хоча б 2 з них. Крім того, 80 % опитаних матерів мають підтвердити, що з ними не проводились групові заняття про використання молочних сумішей.

4. Допомога матерям успішно розпочати раннє грудне вигодовування

4.1. З 10 випадково відібраних жінок, які годують грудьми або планують годувати, усі (100 %) повинні підтвердити, що їм було надано допомогу медичного персоналу при першому прикладанні дитини до грудей, проведено контакт «шкіра-до-шкіри» або вони були поінформовані як можуть в майбутньому це здійснити.

4.2. З 10 випадково відібраних жінок 80 % мають підтвердити, що вони були поінформовані про важливість шкірного контакту матері та дитини впродовж не менше 2-х годин, забезпечення теплового ланцюжка, а також їм надавалась допомога медичного персоналу при прикладанні дитини до грудей.

4.3. Проводиться спостереження за 10 матерями для підтвердження існуючої практики.

4.4. З 5 випадково відібраних матерів після розродження шляхом кесаревого розтину 50 % мають підтвердити, що протягом 1 години по закінченні дії наркозу і адекватній реакції на оточуюче середовище їм було здійснено шкірний контакт, а також було надано допомогу у здійсненні першого прикладання дитини до грудей.

5. Навчання вагітних, матерів та членів їх родини як годувати грудьми та як зберегти лактацію в складних ситуаціях, в тому числі якщо вони тимчасово відокремлені від своїх дітей

5.1. З 10 випадково відібраних жінок 100 % повинні повідомити, що медичним персоналом їм надавалась допомога або інформація щодо грудного вигодовування та зціджування молока у разі необхідності. З 10 матерів, які годують грудьми, 80 % повинні показати правильне розміщення та прикладання дитини до грудей.

5.2. З 5 випадково відібраних матерів, чиї діти знаходяться у відділенні інтенсивної терапії, не менш ніж 80 % мають повідомити, що їм надано допомогу для того, щоб вони могли розпочати та зберегти лактацію шляхом зціджування грудного молока. При стабілізації стану дитини не менше 80 % матерів мають підтвердити про можливість бути поруч з дитиною.

5.3. З 10 випадково відібраних медичних працівників 100 % мають підтвердити, що вони навчають матерів правильному положенню/прикладанню немовляти до грудей і можуть це продемонструвати. Крім того, 100 % медичних працівників можуть описати метод ручного зціджування грудного молока, якому вони навчають матерів при наявності показань.

6. Підтримка виключно грудного вигодовування до шестимісячного віку дитини за винятком випадків, зумовлених медичними та соціальними показаннями, і продовження грудного вигодовування до 1 року і більше із своєчасним введенням пригодовування

6.1. Слід провести спостереження за матерями та їх дітьми в палатах (в приміщеннях амбулаторно-поліклінічного закладу) впродовж не менше 2-х годин. Якщо тим чи іншим дітям дається інша їжа або рідина, крім грудного молока (з врахуванням віку дитини), слід довідатись чи ці матері годують грудьми своїх дітей, а також причини додаткового годування чи допоювання.

6.2. 80 % випадків догодовування (допоювання) дітей повинні мати медичні або соціальні показання.

6.3. З 10 випадково відібраних жінок 80 % мають повідомили, що вони отримали інформацію про те, що не слід давати дітям ніякої іншої їжі чи пиття, крім грудного молока до 6 місяців (за винятком медичних показань).

7. Забезпечення цілодобового спільного перебування матерів з дітьми та участі матері (членів родини) у здійсненні догляду за дитиною

7.1. З 15 випадково відібраних жінок (в тому числі 5 жінок після операції кесаревого розтину) не менш 80 % повідомили про те, що вони мали можливість цілодобово перебувати спільно з дітьми (за виключенням періоду до 1 години при необхідності виконання медичних процедур).

7.2. З 10 випадково відібраних жінок з нормальними пологами 100 % повідомили, що їх діти постійно цілодобово перебували разом з матір’ю, 80 % мали можливість доглядати за дітьми разом з членами родини.

7.3. З 10 випадково відібраних матерів не менш 80 % повідомили, що їх діти були відділені від них лише на термін, необхідний для виконання медичних процедур.

8. Заохочення матерів до грудного вигодовування за вимогою дитини, за відсутності медичних протипоказань

8.1. З 10 випадково відібраних жінок 80 % повідомили про відсутність будь-яких обмежень частоти чи тривалості годування грудьми, якщо стан здоров’я дитини це дозволяє.

8.2. З 10 жінок не менше 80 % повідомили, що їм було рекомендовано годувати дитину завжди, коли вона голодна, чи стільки разів, скільки цього хоче дитина, і що їм слід будити немовля для грудного вигодовування, якщо дитина надто довго спить.

8.3. З 10 випадково відібраних медичних працівників 100 % підтвердили необхідність відсутності обмежень частоти і тривалості грудного вигодовування відповідно до клінічного стану та віку дитини.

9. Відмова від використання у дітей, які знаходяться на грудному вигодовуванні, сосок, пустушок чи інших засобів, які імітують материнські груди

9.1. З 10 випадково відібраних жінок не менше 80 % повідомили, що при годуванні їх дітей не застосовувались пляшечки і соски та не давалися пустушки, або вони не планують цього робити.

9.2. З 10 випадково відібраних жінок щонайменше 80 % повідомили, що медичними працівниками їм надано рекомендації щодо відмови від використання пляшечок із сосками чи пустушок.

9.3. З 10 випадково відібраних медичних працівників 80 % повідомили про те, що вони навчають матерів методам вигодовування дітей з чашки (або через зонд за медичними показаннями), якщо дитина не може бути прикладена до грудей через стан здоров’я матері чи дитини.

9.4. З 10 випадково відібраних жінок 80 % повідомили, що медичні працівники навчили їх методам вигодовування дітей з чашки (або через зонд за медичними показаннями), якщо дитина не може бути прикладена до грудей через стан здоров’я матері чи дитини.

10. Створення груп підтримки грудного вигодовування і направлення до них матерів

10.1. З 10 випадково відібраних жінок 80 % повинні описати одну з рекомендацій щодо зв’язку з групою підтримки грудного вигодовування або повідомити, що у закладі можуть надати допомогу з підтримки грудного вигодовування після виписки із стаціонару.

10.2. З 10 випадково відібраних співробітників 80 % повідомили про те, що у закладі функціонує система надання підтримки матерів, які годують грудьми.

10.3. Старша медична сестра закладу (відділення) повинна описати систему взаємодії жіночої консультації, пологового стаціонару та дитячої поліклініки з питань охорони і підтримки грудного вигодовування.

11. Дотримання Міжнародного зведення правил збуту замінників грудного молока

11.1. У закладі не повинно бути реклами щодо молочних сумішей, трав’яних чаїв, води, сосок та пляшечок для немовлят і просвітницьких матеріалів з розміщенням такої реклами.

11.2. Заклад не повинен приймати від компаній-виробників замінників грудного молока безкоштовних або за зниженою ціною.

11.3. Не повинно здійснюватись заохочення чи рекламування продуктів харчування чи пиття для немовлят, які не є грудним молоком, і не повинен здійснюватись розподіл безкоштовних замінників грудного молока серед матерів, діти яких на грудному вигодовуванні.

11.4. З 10 випадково відібраних медичних працівників принаймні 80 % повинні підтвердити, що вони знайомі з положеннями Міжнародного зведення правил збуту замінників грудного молока та правилами його дотримання медичними працівниками.

11.5. З 10 випадково відібраних матерів 80 % повинні підтвердити, що у закладі охорони здоров’я вони не проходили групового навчання по використанню молочних сумішей та інших продуктів (вода, чаї тощо) і не отримували відповідних подарунків.

Директор Департаменту організації
та розвитку медичної допомоги населенню
Р. О. Моісеєнко

ЗАТВЕРДЖЕНО
наказом Міністерства охорони здоров’я України
від 4 серпня 2006 р. № 540

Порядок проведення оцінки закладу охорони здоров’я на відповідність статусу «Лікарня, доброзичлива до дитини»

1. Загальні положення

1.1. Оцінка закладу охорони здоров’я на відповідність статусу «Лікарня, доброзичлива до дитини» здійснюється за критеріями, затвердженими МОЗ України.

1.2. Оцінка закладу охорони здоров’я на відповідність статусу «Лікарня, доброзичлива до дитини» здійснюється шляхом самооцінки, оцінки та переоцінки діяльності закладу щодо відповідності критеріям, затвердженим МОЗ України.

1.3. Статус «Лікарня, доброзичлива до дитини» може надаватись амбулаторним та стаціонарним родопомічним і дитячим закладам охорони здоров’я або відповідним відділенням, які є структурними підрозділами закладів охорони здоров’я загальної мережі.

1.4. Самооцінка, оцінка і переоцінка закладів охорони здоров’я I та II рівня надання медичної допомоги здійснюється за територіальним принципом у єдиній системі амбулаторних та стаціонарних закладів, які надають медичну допомогу матерям і дітям. Визначення статусу «Лікарня, доброзичлива до дитини» здійснюється у комплексі амбулаторних і стаціонарних родопомічних та дитячих лікувально-профілактичних закладів однієї територіально-адміністративної одиниці.

1.5. Самооцінка, оцінка і переоцінка родопомічних та дитячих закладів охорони здоров’я III рівня надання медичної допомоги здійснюється в кожному випадку окремо.

1.6. Самооцінка закладу охорони здоров’я на відповідність статусу «Лікарня, доброзичлива до дитини» здійснюється спеціалістами цього закладу, які пройшли підготовку за програмою ВООЗ-ЮНІСЕФ.

1.7. Оцінка закладу на відповідність статусу «Лікарня, доброзичлива до дитини» здійснюється регіональними спеціалістами, які пройшли спеціальну підготовку за програмою грудного вигодовування.

1.8. Переоцінка закладу на відповідність статусу «Лікарня, доброзичлива до дитини» здійснюється національними експертами, які пройшли спеціальну підготовку за програмою ВООЗ-ЮНІСЕФ.

1.9. Оцінювання закладу охорони здоров’я на відповідність статусу «Лікарня, доброзичлива до дитини» здійснюється шляхом комплексної експертної оцінки діяльності закладу щодо відповідності критеріям, затвердженим МОЗ України, яка включає клінічні спостереження, співбесіди з керівництвом, медичними працівниками пацієнтами та членами їх родини, аналіз статистичних показників з одночасним заповненням експертами відповідних анкет та підведення підсумків отриманих результатів.

1.10. Керівником закладу створюються умови для здійснення самооцінки, оцінки та переоцінки підпорядкованого закладу на відповідність статусу «Лікарня, доброзичлива до дитини».

1.11. Перелік статистичних показників, які надаються при проведенні оцінки закладу охорони здоров’я на відповідність статусу «Лікарня, доброзичлива до дитини», наведений у анкетах самооцінки, затверджених цим наказом.

2. Порядок проведення самооцінки закладу охорони здоров’я на відповідність статусу «Лікарня, доброзичлива до дитини»

2.1. У закладі створюється Координаційна рада з питань розроблення та впровадження Політики підтримки грудного вигодовування.

2.2. Розробляється та затверджується керівником закладу план підготовки до організації діяльності закладу згідно з критеріями оцінки закладу здоров’я на відповідність статусу «Лікарня, доброзичлива до дитини», затвердженими МОЗ України.

2.3. Представниками регіонального (обласного) організаційно-методичного центру з впровадження галузевої програми «Підтримка грудного вигодовування» у закладі проводиться семінар «Сучасні підходи до грудного вигодовування» для всіх співробітників з отриманням відповідних сертифікатів.

2.4. Членами Координаційної ради здійснюється оцінка теоретичної і практичної підготовки медичного персоналу закладу (залік).

2.5. Координаційна рада заповнює анкету самооцінки та проводить аналіз її результатів. На більшість питань, наведених в межах даного механізму, має бути дана ствердна відповідь, що свідчить про готовність закладу до оцінки або підтверджує уже наявний статус «Лікарня, доброзичлива до дитини».

2.6. Заповнена анкета самооцінки щорічно до 10 січня надсилається до Регіонального (обласного) організаційно-методичного центру підтримки грудного вигодовування, де ці анкети узагальнюються, аналізуються та узагальнений аналіз надсилається до 1 лютого до Українського організаційно-методичного центру з впровадження заходів галузевої програми «Підтримка грудного вигодовування».

2.7. За результатами самооцінки у закладі має бути розроблено план дій на наступний рік з удосконалення існуючої практики щодо підтримки грудного вигодовування. У разі необхідності керівник закладу може звертатися за допомогою з питань навчання до відповідного регіонального методично-навчального центру підтримки грудного вигодовування.

3. Порядок проведення оцінки закладу охорони здоров’я на відповідність статусу «Лікарня, доброзичлива до дитини»

3.1. У разі прийняття позитивного рішення за висновком Координаційної ради з питань розроблення та впровадження Політики підтримки грудного вигодовування (за результатами проведеної самооцінки) щодо готовності закладу до оцінки на відповідність статусу «Лікарня, доброзичлива до дитини» анкети самооцінки разом із заявою на проведення оцінки закладу надсилаються в регіональний (обласний) організаційно-методичний центр з впровадження заходів галузевої програми «Підтримка грудного вигодовування».

3.2. Адміністрацією закладу погоджується дата оцінки закладу охорони здоров’я на відповідність статусу «Лікарня, доброзичлива до дитини» з регіональним (обласним) організаційно-методичним центром з впровадження заходів галузевої програми «Підтримка грудного вигодовування».

3.3. Оцінка закладу охорони здоров’я на відповідність статусу «Лікарня, доброзичлива до дитини» проводиться впродовж 2 робочих днів.

3.4. Експертами вивчається Політика закладу охорони здоров’я щодо підтримки грудного вигодовування.

3.5. Здійснюється вивчення стану впровадження перинатальних технологій у відповідності вимог діючих нормативних документів.

3.6. Оцінка організаційної структури діяльності лікувального закладу у відповідності вимог діючих нормативних документів.

3.7. Експерти проводять спостереження за здійсненням маніпуляцій чи процедур медичним персоналом.

3.8. Проводиться співбесіда з керівником закладу щодо впровадження Політики підтримки грудного вигодовування.

3.9. Здійснюється співбесіда з пацієнтами та співробітниками закладу з заповненням експертом відповідних анкет.

3.10. Результати оцінки доводяться до відома колективу закладу охорони здоров’я.

3.11. Звіт за результатами проведеної оцінки надається до Українського організаційно-методичного центру з впровадження заходів галузевої програми «Підтримка грудного вигодовування».

3.12. Координаційна Рада МОЗ України із впровадження заходів галузевої програми «Підтримка грудного вигодовування в Україні на 2006 — 2010 роки» приймає рішення про присвоєння закладу охорони здоров’я статусу «Лікарня, доброзичлива до дитини».

4. Порядок проведення переоцінки закладу охорони здоров’я на відповідність статусу «Лікарня, доброзичлива до дитини»

4.1. Переоцінка закладу охорони здоров’я на відповідність статусу «Лікарня, доброзичлива до дитини» здійснюється один раз на три роки.

4.2. Дата переоцінки попередньо узгоджується керівником закладу охорони здоров’я.

4.3. Переоцінка здійснюється відповідно до порядку оцінки закладу охорони здоров’я на відповідність статусу «Лікарня, доброзичлива до дитини».

4.4. Рішення експертів щодо підтвердження статусу «Лікарня, доброзичлива до дитини» затверджується Координаційною Радою МОЗ з впровадження заходів галузевої програми «Підтримка грудного вигодовування дітей в Україні на 2006 — 2010 роки».

Директор Департаменту організації
та розвитку медичної допомоги населенню
Р. О. Моісеєнко

Додаток 1
до Порядку проведення
оцінки закладу охорони здоров’я
на відповідність статусу «Лікарня,
доброзичлива до дитини»

ПІДСУМКОВА АНКЕТА САМООЦІНКИ
АМБУЛАТОРНОГО РОДОПОМІЧНОГО ЗАКЛАДУ ОХОРОНИ ЗДОРОВ’Я НА ВІДПОВІДНІСТЬ СТАТУСУ «ЛІКАРНЯ, ДОБРОЗИЧЛИВА ДО ДИТИНИ»

Дата оцінки ___ ____________ 200_ р.

Назва закладу охорони здоров’я _________________

Адреса _________________

Місто, район, регіон _________________

П. І. Б. головного лікаря (завідувача) _________________

Телефон _________________

П. І. Б. старшої акушерки _________________

Телефон _________________

Жінок фертильного віку в районі обслуговування (18–49 років) абс. ч. _________________

Кількість дільниць _________________

Число вагітних жінок, що народили в 200_ році абс. ч. _________________

З них:

передчасних пологів абс. ч. (____ %)

Було охоплено заняттями по грудному вигодовуванню та підготовкою сім’ї до народження дитини абс. ч. (____ %)

ПРИНЦИП 1. Наявність плану дій (політики) щодо підтримки грудного вигодовування (далі — Політика) і регулярне доведення його положень до відома усіх медичних працівників закладу, вагітних, матерів та членів їх родини.

1.1. Чи має жіноча консультація чітку зафіксовану в письмовому виді політику (план дій) щодо підтримки грудного вигодовування, що охоплює всі 11 принципів?

Так Ні

1.2. Чи сприяє ця Політика підтримці грудного вигодовування шляхом заборони чи реклами групових занять по використанню замінників грудного молока, пляшечок для годування і сосок?

Так Ні

1.3. Чи доступна Політика для усього персоналу, що надає допомогу вагітним жінкам і матерям?

Так Ні

1.4. Чи доступна Політика для пацієнтів у всіх відділеннях жіночої консультації?

Так Ні

1.5. Чи існує механізм оцінки ефективності Політики?

Так Ні

ПРИНЦИП 2. Систематичне навчання медичного персоналу щодо впровадження Політики (плану дій) підтримки грудного вигодовування.

2.1. Чи знає персонал про переваги грудного вигодовування і чи ознайомлений з політикою жіночої консультації щодо підтримки грудного вигодовування?

Так Ні

2.2. Чи одержує весь персонал, що обслуговує вагітних жінок і матерів, інструктаж з політики грудного вигодовування при надходженні на роботу?

Так Ні

2.3. Чи проводиться навчання по грудному вигодовуванню і веденню лактації з усім медичним персоналом, що здійснює обслуговування вагітних жінок і матерів протягом шести місяців після надходження їх на роботу в жіночу консультацію?

Так Ні

2.4. Чи охоплює навчання 11 принципів підтримки грудного вигодовування?

Так Ні

2.5. Чи включає підготовка по грудному вигодовуванню і веденню лактації в цілому 40 годин, включаючи 6 годин клінічної практики чи, принаймні, 18 годин, включаючи як мінімум 3 години клінічної практики?

Так Ні

ПРИНЦИП 3. Впровадження в практику сучасних методів підготовки сім’ї до пологів. Інформування та навчання вагітних, матерів та членів їх родин щодо переваг та методів грудного вигодовування.

3.1. Чи існує в лікувальному закладі «Школа відповідального батьківства» з відповідним графіком роботи?

Так Ні

3.2. Чи проводиться навчання медичного персоналу, що здійснює обслуговування вагітних жінок і матерів, сучасній методиці підготовки вагітних жінок та членів їх родини до народження дитини?

Так Ні

3.3. Чи проводиться більшості вагітних жінок підготовка до пологів за сучасною методикою?

Так Ні

3.4. Чи проводиться підготовка до пологів за сучасною методикою більшості подружніх пар?

Так Ні

3.5. Чи забезпечена жіноча консультація спеціальним приміщенням і обладнанням для сучасної підготовки вагітних жінок та подружніх пар до пологів, грудного вигодовування?

Так Ні

3.6. Чи одержує більшість вагітних жінок інформацію про переваги і ведення грудного вигодовування?

Так Ні

3.7. Чи міститься в медичній документації інформація про те, чи обговорювалися питання грудного вигодовування з вагітною жінкою?

Так Ні

3.8. Чи залучаються для занять з вагітними жінками лікарі-педіатри, лікарі загальної практики — сімейної медицини?

Так Ні

3.9. Чи знає медичний персонал про негативний вплив седативних, анальгезуючих чи анестезуючих засобів під час пологів на грудне вигодовування?

Так Ні

3.10. Чи інформуються вагітні жінки про негативний вплив седативних, анальгезуючих чи анестезуючих засобів під час пологів на грудне вигодовування?

Так Ні

ПРИНЦИП 4. Допомога матерям успішно розпочати раннє грудне вигодовування.

4.1. Чи одержує більшість вагітних жінок інформацію про переваги раннього прикладання дитини до грудей?

Так Ні

4.2. Чи при навчанні вагітних дається інформація про важливість раннього початку грудного вигодовування і контакту шкіра-до-шкіри протягом не менш 2 годин?

Так Ні

4.3. Чи надається при навчанні вагітних жінок інформація про дотримання «теплового ланцюжку»?

Так Ні

ПРИНЦИП 5. Навчання вагітних жінок, матерів та членів їх родини як годувати грудьми та як зберегти лактацію в складних ситуаціях, в тому числі якщо вони тимчасово відокремлені від своїх дітей

5.1. Чи може більшість вагітних жінок показати, як правильно розташувати і прикласти дитину до грудей?

Так Ні

5.2. Чи показують вагітним жінкам (матерям, що годують), як зціджувати молоко, чи надають інформацію про зціджування і/чи радять, де вони можуть одержати допомогу в разі потреби?

Так Ні

5.3. Чи володіє медичний персонал інформацією про показання до зціджування грудного молока?

Так Ні

ПРИНЦИП 6. Підтримка виключно грудного вигодовування до шестимісячного віку дитини за винятком випадків, зумовлених медичними та соціальними показаннями і продовження грудного вигодовування до 1 року і більше із своєчасним введенням пригодовування.

6.1. Чи знає медичний персонал про важливість виключно грудного вигодовування дитини впродовж перших 6-ти місяців життя та може назвати декілька причин відсутності необхідності призначення дитині, яка знаходиться на грудному вигодовуванні, допоювання та догодовування?

Так Ні

6.2. Чи надається при навчанні вагітних жінок інформація про важливість виключно грудного вигодовування в перші 6 місяців життя?

Так Ні

6.3. Чи надається при навчанні вагітних жінок інформація про важливість продовження грудного вигодовування до 2-х років при введенні відповідно до віку пригодовування?

Так Ні

6.4. Чи відсутня у жіночій консультації реклама продуктів дитячого харчування чи напоїв окрім грудного молока?

Так Ні

ПРИНЦИП 7. Забезпечення цілодобового спільного перебування матері і дитини та участі матері (членів родини) у здійсненні догляду за дитиною.

7.1. Чи надається при навчанні вагітних жінок інформація про важливість перебування в одній палаті з немовлям в акушерському стаціонарі та участі матері і членів родини у здійсненні в процесі догляду за дитиною?

Так Ні

ПРИНЦИП 8. Заохочення матерів до грудного вигодовування за вимогою дитини за відсутності медичних протипоказань.

8.1. Чи знає медичний персонал про важливість грудного вигодовування за вимогою без обмежень його частоти і тривалості?

Так Ні

8.2. Чи надається інформація при навчанні вагітних жінок про важливість годування дітей грудьми в будь-який час, коли дитина голодна, і так часто, як хоче дитина?

Так Ні

ПРИНЦИП 9. Відмова від використання у дітей, які знаходяться на грудному вигодовуванні, сосок, пустушок чи інших середників, які імітують груди матері.

9.1. Чи надається при навчанні вагітних жінок інформація про негативний вплив використання пляшечок, сосок і пустушок на збереження грудного вигодовування?

Так Ні

9.2. Чи відсутня у жіночій консультації практика поширення серед вагітних жінок безкоштовних чи недорогих зразків пляшечок, сосок і пустушок?

Так Ні

ПРИНЦИП 10. Створення груп підтримки грудного вигодовування і направлення до них матерів.

10.1. Чи має жіноча консультація систему наступної допомоги матерям, що годують грудьми після виписки з акушерського стаціонару, як наприклад, телефон довіри тощо?

Так Ні

10.2. Чи заохочує жіноча консультація створення груп підтримки грудного вигодовування?

Так Ні

10.3. Чи направляють жінок, що годують грудьми, у групи підтримки грудного вигодовування?

Так Ні

10.4. Чи відпрацьована в жіночій консультації система наступності в роботі з підтримки грудного вигодовування між жіночою консультацією, акушерським стаціонаром і дитячою поліклінікою?

Так Ні

ПРИНЦИП 11. Дотримання Міжнародного зведення правил збуту замінників грудного молока.

11.1 Чи забороняється у жіночій консультації розповсюдження подарункових наборів, які містять замінники грудного молока, їх зразки, пляшечки для годування немовлят та соски?

Так Ні

11.2. Чи відсутня у жіночій консультації практика розповсюдження матеріалів, які рекламують замінники грудного молока, соски, пляшечки, буклети, календарі, халати, медичної документації тощо з логотипом фірм-виробників?

Так Ні

РЕЗЮМЕ

Чи впроваджує жіноча консультація 11 принципів підтримки грудного вигодовування?

Так Ні

Якщо ні, то які недоліки виявлено і які заходи необхідно здійснити для їх виправлення?

Пропозиції (у разі необхідності) щодо допомоги від регіонального організаційно-методичного центру з впровадження заходів галузевої програми «Підтримка грудного вигодовування»:

Директор Департаменту організації
та розвитку медичної допомоги населенню
Р. О. Моісеєнко

Додаток 2
до Порядку проведення оцінки закладу
охорони здоров’я на відповідність статусу
«Лікарня, доброзичлива до дитини»

ПІДСУМКОВА АНКЕТА САМООЦІНКИ
АКУШЕРСЬКОГО СТАЦІОНАРУ НА ВІДПОВІДНІСТЬ СТАТУСУ «ЛІКАРНЯ, ДОБРОЗИЧЛИВА ДО ДИТИНИ»

Дата оцінки ___ ____________ 200_ р.

Назва закладу охорони здоров’я _________________

Адреса _________________

Місто, район, регіон _________________

П. І. Б. головного лікаря (завідувача) _________________

Телефон _________________

П. І. Б. старшої акушерки _________________

Телефон _________________

Прізвища співробітників, які відповідають за впровадження програми з підтримки грудного вигодовування:

у закладі охорони здоров’я _________________

Тел.: _________________

у відділеннях _________________

Тел.: _________________

Тел.: _________________

Тел.: _________________

Кількість пологів за 200_ рік

В т. ч.: _________________

партнерських абс. ч. ______ %

шляхом кесаревого розтину _______________________________ абс. ч. ______ %

народилося дітей малою масою тіла (< 2500 г) _________

абс. ч. ______ %

проліковано дітей у відділенні інтенсивної терапії _________

абс. ч. ______ %

переведено дітей до дитячої лікарні _________

абс. ч. ______ %

перебувало дітей спільно з матір’ю _________

абс. ч. ______ %

інформація про вигодовування новонароджених дітей за даними медичної документації:

пара матерів/дітей, виписаних за рік

абс. ч.

в т. ч. __ на виключно грудному вигодовуванні _________

абс. ч. ______ %

показник захворюваності новонароджених на гнійно-септичні хвороби (піодермія, омфаліт, флегмона, мастит, сепсис тощо) __________________

показник захворюваності роділь на мастит, ендометрит, сепсис __________________

ПРИНЦИП 1. Наявність письмового документа з викладенням політики (плану дій) щодо підтримки грудного вигодовування і регулярне доведення його положень до відома усіх медичних працівників закладу, вагітних, матерів та членів їх родини

1.1. Чи має заклад чітку зафіксовану в письмовому виді політику (план дій) щодо підтримки грудного вигодовування, що охоплює всі 11 принципів?

Так Ні

1.2. Чи сприяє ця Політика підтримці грудного вигодовування шляхом заборони реклами та групових занять по використанню замінників грудного молока, пляшечок для годування і сосок?

Так Ні

1.3. Чи доступна Політика для усього персоналу, що надає допомогу вагітним жінкам і матерям?

Так Ні

1.4. Чи доступна Політика для пацієнтів у всіх відділеннях закладу?

Так Ні

1.5. Чи існує механізм оцінки ефективності Політики?

Так Ні

ПРИНЦИП 2. Систематичне навчання медичного персоналу щодо впровадження Політики (плану дій) підтримки грудного вигодовування.

2.1. Чи знає персонал про переваги грудного вигодовування і чи ознайомлений з політикою закладу щодо підтримки грудного вигодовування?

Так Ні

2.2. Чи одержує весь персонал, що обслуговує вагітних, матерів і новонароджених, інструктаж з політики грудного вигодовування при надходженні на роботу?

Так Ні

2.3. Чи проводиться навчання по грудному вигодовуванню і веденню лактації з усім медичним персоналом, що здійснює обслуговування вагітних, матерів і новонароджених протягом шести місяців після надходження їх на роботу в жіночу консультацію?

Так Ні

2.4. Чи охоплює навчання 11 принципів підтримки грудного вигодовування?

Так Ні

2.5. Чи включає підготовка по грудному вигодовуванню і веденню лактації в цілому 40 годин, включаючи 6 годин клінічної практики чи, принаймні, 18 годин, включаючи як мінімум 3 години клінічної практики?

Так Ні

ПРИНЦИП 3. Впровадження в практику сучасних методів підготовки сім’ї до пологів. Інформування та навчання вагітних, матерів та членів їх родин щодо переваг та методів грудного вигодовування.

3.1. Чи проводиться навчання медичного персоналу, що здійснює обслуговування вагітних, сучасній методиці підготовки вагітних жінок та членів їх родини до народження дитини?

Так Ні

3.2. Чи проводиться більшості вагітних жінок підготовка до пологів за сучасною методикою?

Так Ні

3.3. Чи забезпечений заклад спеціальним приміщенням і обладнанням для сучасної підготовки вагітних жінок та подружніх пар до пологів, грудного вигодовування?

Так Ні

3.4. Чи одержує більшість вагітних і матерів інформацію про переваги і ведення грудного вигодовування?

Так Ні

3.5. Чи міститься в медичній документації інформація про те, чи обговорювалися питання грудного вигодовування з вагітною жінкою, роділлею, породіллею?

Так Ні

3.6. Чи знає медичний персонал про негативний вплив седативних, анальгезуючих чи анестезуючих засобів під час пологів на грудне вигодовування?

Так Ні

3.7. Чи інформуються вагітні жінки та роділлі про негативний вплив седативних, анальгезуючих чи анестезуючих засобів під час пологів на грудне вигодовування?

Так Ні

3.8. Чи приймається до уваги у закладі намір жінки вигодовувати грудьми, коли приймається рішення про використання седативних, анальгезуючих або анестезуючих засобів під час пологів, якщо виникає необхідність у таких засобах?

Так Ні

3.9. Чи проводиться сучасна психопрофілактична підготовка вагітних жінок, членів сімей до пологів, у т. ч. до партнерських?

Так Ні

ПРИНЦИП 4. Допомога матерям успішно розпочати раннє грудне вигодовування

4.1. Чи викладаються новонароджені діти відразу після народження на живіт матерів і чи забезпечується раннє прикладання до грудей?

Так Ні

4.2. Чи здійснюється у закладі контакт «шкіра-до-шкіри» впродовж 2-х годин?

Так Ні

4.3Чи здійснюється медичними працівниками практична допомога матерям, які народили шляхом кесаревого розтину, щодо здійснення контакту «шкіра-до-шкіри» та першого прикладання дитини до грудей?

Так Ні

4.4. Чи дотримується у закладі «тепловий ланцюжок»?

Так Ні

ПРИНЦИП 5. Навчання вагітних жінок, матерів та членів їх родини як годувати грудьми та як зберегти лактацію в складних ситуаціях, в тому числі якщо вони тимчасово відокремлені від своїх дітей

5.1. Чи здійснює медичний персонал додаткову допомогу всім породіллям стосовно грудного вигодовування впродовж перших шести годин після пологів?

Так Ні

5.2. Чи може більшість матерів, що годують грудьми, показати, як правильно розташувати і прикласти до грудей дитину?

Так Ні

5.3. Чи всім матерям, що годують грудьми, медичним персоналом було показано, як зціджувати молоко?

Так Ні

5.4. Чи надається допомога породіллям, чиї діти знаходяться у відділенні інтенсивної терапії, допомога по веденню і підтримці лактації шляхом частого зціджування грудного молока?

Так Ні

ПРИНЦИП 6. Підтримка виключно грудного вигодовування до шестимісячного віку дитини за винятком випадків, зумовлених медичними або соціальними показаннями, і продовження грудного вигодовування до 1 року і більше із своєчасним введенням пригодовування.

6.1. Чи знає медичний персонал про важливість виключно грудного вигодовування дитини впродовж перших 6-ти місяців життя та може назвати декілька причин відсутності необхідності призначення дитині, яка знаходиться на грудному вигодовуванні, допоювання та догодовування?

Так Ні

6.2. Чи знає медичний персонал медичні показання для застосування при вигодовуванні дитини замінників грудного молока або води та інших напоїв?

Так Ні

6.3. Чи новонароджені діти, що вигодовуються грудьми, отримують тільки грудне молоко за винятком випадків, зумовлених медичними та соціальними показаннями?

Так Ні

ПРИНЦИП 7. Забезпечення цілодобового спільного перебування матері і дитини та участі матері (членів родини) у здійсненні догляду за дитиною.

7.1. Чи забезпечується у закладі спільне цілодобове перебування матерів з дітьми за винятком періодів до 1 години для проведення медичних процедур?

Так Ні

7.2. Чи забезпечується спільне перебування породіллі і дитини після розродження шляхом кесаревого розтину протягом 1 години по закінченні дії наркозу і при адекватній реакції на оточуюче середовище?

Так Ні

7.3. Чи дозволяється членам родини породіллі допомагати їй у догляді за дитиною?

Так Ні

ПРИНЦИП 8. Заохочення грудного вигодовування за вимогою дитини за відсутності медичних протипоказань

8.1. Чи усвідомлює медичний персонал закладу важливість грудного вигодовування за вимогою в становленні і підтримці тривалої лактації?

Так Ні

8.2. Чи рекомендується породіллям годувати своїх дітей грудьми в будь-який час, коли їхні діти потребують годування грудьми, в т. ч. і вночі?

Так Ні

ПРИНЦИП 9. Відмова від використання у дітей, які знаходяться на грудному вигодовуванні, сосок, пустушок та інших середників, які імітують материнські груди.

9.1. Чи здійснюється у закладі догляд за дітьми, яких почали вигодовувати грудьми, без використання пустушок?

Так Ні

9.2. Чи володіє медичний персонал закладу альтернативними методами годування дитини (чашечка, ложечка, шприц), яка тимчасово не годується грудьми, і чи впроваджені ці методи годування у закладі?

Так Ні

ПРИНЦИП 10. Створення груп підтримки грудного вигодовування і направлення до них матерів.

10.1. Чи отримують члени родини інформацію від медичного персоналу, для того щоб вони могли здійснювати підтримку матері щодо грудного вигодовування?

Так Ні

10.2. Чи направляються матері, що годують грудьми, в групи підтримки грудного вигодовування, якщо такі є?

Так Ні

10.3. Чи відпрацьована у закладі система наступності в роботі з підтримки грудного вигодовування між жіночою консультацією, акушерським стаціонаром і дитячою поліклінікою?

Так Ні

10.4. Чи сприяє заклад створенню груп підтримки грудного вигодовування?

Так Ні

ПРИНЦИП 11. Дотримання Міжнародного зведення правил збуту замінників грудного молока.

11.1. Чи забороняється у закладі розповсюдження подарункових наборів, які містять замінники грудного молока, їх зразки, пляшечки для годування немовлят та соски?

Так Ні

11.2. Чи відсутня у закладі практика розповсюдження матеріалів, які рекламують замінники грудного молока, соски, пляшечки, буклети, календарі, халати, медичної документації з логотипом фірм-виробників?

Так Ні

11.3. Чи забороняється у закладі приймати від компаній-виробників безкоштовні (або за зниженою ціною) замінники грудного молока?

Так Ні

11.4. Чи закуповуються замінники грудного молока медичною установою відповідно кількості дітей, яким призначені замінники грудного молока за медичними або соціальними показаннями?

Так Ні

РЕЗЮМЕ

Чи впроваджує заклад 11 принципів підтримки грудного вигодовування?

Так Ні

Якщо ні, то які недоліки виявлено і які заходи необхідно здійснити для їх виправлення?

Пропозиції (у разі необхідності) щодо допомоги від регіонального організаційно-методичного центру з впровадження заходів галузевої програми «Підтримка грудного вигодовування»:

Директор Департаменту організації
та розвитку медичної допомоги населенню
Р. О. Моісеєнко

Додаток 3
до Порядку проведення оцінки закладу
охорони здоров’я на відповідність статусу
«Лікарня, доброзичлива до дитини»

ПІДСУМКОВА АНКЕТА САМООЦІНКИ
ДИТЯЧОГО СТАЦІОНАРУ НА ВІДПОВІДНІСТЬ СТАТУСУ «ЛІКАРНЯ, ДОБРОЗИЧЛИВА ДО ДИТИНИ»

Дата оцінки ___ ____________ 200_ р.

Назва закладу охорони здоров’я __________________

Адреса __________________

Місто, район, регіон __________________

П. І. Б. головного лікаря (завідувача) __________________

Телефон __________________

П. І. Б. старшої медичної сестри __________________

Телефон __________________

Прізвища співробітників, які відповідають за впровадження програми з підтримки грудного вигодовування:

у закладі охорони здоров’я __________________

Тел.: __________________

у відділеннях __________________

Тел.: __________________

Тел.: __________________

Тел.: __________________

Число виписаних дітей за 200__ рік

В т. ч.: __________________

1. Віком до 1 року абс. ч. ____ %

З них:

поступило в стаціонар на виключно грудному

вигодовуванні віком до 6 міс. абс. ч. ____ %

виписано на виключно грудному вигодовуванні

віком до 6 міс. абс. ч. ____ %

перебувало дітей спільно з матір’ю абс. ч. ____ %

2. Віком до 1 міс. абс. ч. ____ %

З них:

поступило в стаціонар на виключно грудному

вигодовуванні абс. ч. ____ %

виписано на виключно грудному вигодовуванні абс. ч. ____ %

в т. ч. прикладено до грудей вперше абс. ч. ____ %

перебувало дітей спільно з матір’ю абс. ч. ____ %

ПРИНЦИП 1. Наявність письмового документа з викладенням політики (плану дій) щодо підтримки грудного вигодовування і регулярне доведення його положень до відома усіх медичних працівників закладу, вагітних, матерів та членів їх родини

1.1. Чи має заклад чітку зафіксовану в письмовому виді політику (план дій) щодо підтримки грудного вигодовування, що охоплює всі 11 принципів?

Так Ні

1.2. Чи сприяє ця Політика підтримці грудного вигодовування шляхом заборони реклами та групових занять по використанню замінників грудного молока, пляшечок для годування і сосок?

Так Ні

1.3. Чи доступна Політика для усього персоналу, що надає допомогу дітям?

Так Ні

1.4. Чи доступна Політика для матерів та членів їх родини у всіх відділеннях закладу?

Так Ні

1.5. Чи існує механізм оцінки ефективності Політики?

Так Ні

ПРИНЦИП 2. Систематичне навчання медичного персоналу щодо впровадження Політики (плану дій) підтримки грудного вигодовування.

2.1. Чи знає персонал про переваги грудного вигодовування і чи ознайомлений з політикою закладу щодо підтримки грудного вигодовування?

Так Ні

2.2. Чи одержує весь персонал, що обслуговує дітей, інструктаж з політики грудного вигодовування при надходженні на роботу?

Так Ні

2.3. Чи проводиться навчання по грудному вигодовуванню і веденню лактації з усім медичним персоналом, що надає медичну допомогу дітям, протягом шести місяців після надходження їх на роботу до закладу?

Так Ні

2.4. Чи охоплює програма навчання медичного персоналу 11 принципів підтримки грудного вигодовування?

Так Ні

2.5. Чи включає підготовка по грудному вигодовуванню і веденню лактації в цілому 40 годин, включаючи 6 годин клінічної практики чи, принаймні, 18 годин, включаючи як мінімум 3 години клінічної практики?

Так Ні

ПРИНЦИП 3. Впровадження в практику сучасних методів підготовки сім’ї до пологів. Інформування та навчання вагітних, матерів та членів їх родин щодо переваг та методів грудного вигодовування.

3.1. Чи забезпечений заклад спеціальним приміщенням і обладнанням для навчання матерів правилам та методам грудного вигодовування?

Так Ні

3.2. Чи отримує більшість матерів інформацію від медичного персоналу про переваги і ведення грудного вигодовування?

Так Ні

3.3. Чи міститься в медичній документації інформація про те, що з матір’ю обговорювалися питання грудного вигодовування?

Так Ні

3.4. Чи проводиться навчання матерів методам збереження лактації

Так Ні

3.5. Чи проводиться медичним персоналом консультування матерів щодо догляду за дитиною (догляд за шкірою, пупковою ранкою тощо)?

Так Ні

3.6. Чи знають матері та члени їх родини про вплив різних засобів на грудне вигодовування?

Так Ні

ПРИНЦИП 4. Допомога матерям успішно розпочати раннє грудне вигодовування

4.1. Чи надається медичним персоналом матерям новонароджених дітей про важливість якомога раннього початку грудного вигодовування?

Так Ні

4.2. Чи допомагає медичний персонал провести у стаціонарі перше прикладання новонароджених дітей до грудей матері, у разі коли це не було проведено в акушерському стаціонарі?

Так Ні

4.3. Чи проводиться навчання матерів методам контакту «шкіра-до-шкіри»?

Так Ні

4.4. Чи виконуються у закладі заходи щодо забезпечення теплового ланцюжка?

Так Ні

ПРИНЦИП 5. Навчання вагітних жінок, матерів та членів їх родини як годувати грудьми та як зберегти лактацію в складних ситуаціях, в тому числі якщо вони тимчасово відокремлені від своїх дітей

5.1. Чи може більшість матерів, що годують грудьми, показати, як правильно розташувати і прикласти до грудей дитину?

Так Ні

5.2. Чи всім матерям, що годують грудьми, медичним персоналом було показано, як зціджувати молоко?

Так Ні

5.3. Чи надається медичним персоналом допомога матерям, діти яких знаходяться у відділенні інтенсивної терапії, допомога щодо підтримки лактації шляхом частого зціджування грудного молока?

Так Ні

5.4. Чи мають можливість матері дітей, які знаходяться у відділенні інтенсивної терапії, у разі відсутності медичних протипоказів брати участь у догляді та вигодовуванні своїх дітей?

Так Ні

ПРИНЦИП 6. Підтримка виключно грудного вигодовування до шестимісячного віку дитини за винятком випадків, зумовлених медичними або соціальними показаннями, і продовження грудного вигодовування до 1 року і більше із своєчасним введенням пригодовування.

6.1. Чи знає медичний персонал про важливість виключно грудного вигодовування дитини впродовж перших 6-ти місяців життя та може назвати декілька причин відсутності необхідності призначення дитині, яка знаходиться на грудному вигодовуванні, допоювання та догодовування?

Так Ні

6.2. Чи знає медичний персонал медичні показання для застосування при вигодовуванні дитини замінників грудного молока або води та інших напоїв?

Так Ні

6.3. Чи діти віком до 6 міс., які вигодовуються грудьми, отримують тільки грудне молоко за винятком випадків, зумовлених медичними та соціальними показаннями?

Так Ні

6.4. Чи надається матерям інформація про важливість виключно грудного вигодовування у перші 6 місяців життя?

Так Ні

6.5. Чи дається інформація матерям про важливість продовження грудного вигодовування до 2-х років при введенні відповідного віку додаткового харчування?

Так Ні

6.6. Чи повністю відсутня у закладі реклама замінників грудного молока та напоїв?

Так Ні

ПРИНЦИП 7. Забезпечення цілодобового спільного перебування матері і дитини та участі матері (членів родини) у здійсненні догляду за дитиною.

7.1. Чи надається інформація матерям про важливість спільного перебування з дитиною в палаті?

Так Ні

7.2. Чи забезпечується у закладі спільне цілодобове перебування матерів з дітьми за винятком періодів до 1 години для проведення медичних процедур?

Так Ні

7.3. Чи дозволяється членам родини матері допомагати їй у догляді за дитиною?

Так Ні

7.4. Чи проводить медичний персонал навчання матерів методам вигодовування з чашки чи через зонд при неможливості вигодовування з грудей?

Так Ні

ПРИНЦИП 8. Заохочення грудного вигодовування за вимогою дитини за відсутності медичних протипоказань

8.1. Чи має медичний персонал знання щодо важливості грудного вигодовування за вимогою, ніяк не обмежуючи частоту та тривалість грудних годувань?

Так Ні

8.2. Чи надається медичним персоналом інформація матерям про важливість годування дитини грудьми в будь-який час, коли хоче дитина, в т. ч. і вночі?

Так Ні

ПРИНЦИП 9. Відмова від використання у дітей, які знаходяться на грудному вигодовуванні, сосок, пустушок та інших середників, які імітують материнські груди.

9.1. Чи здійснюється у закладі догляд за дітьми без використання пустушок?

Так Ні

9.2. Чи володіє медичний персонал закладу альтернативними методами годування дитини (чашечка, ложечка, шприц), яка тимчасово не годується грудьми, і чи впроваджені ці методи годування у закладі?

Так Ні

ПРИНЦИП 10. Створення груп підтримки грудного вигодовування і направлення до них матерів.

10.1. Чи отримують члени родини інформацію від медичного персоналу, для того щоб вони могли здійснювати підтримку матері щодо грудного вигодовування?

Так Ні

10.2. Чи направляються матері, що годують грудьми, в групи підтримки грудного вигодовування після виписки із стаціонару?

Так Ні

10.3. Чи відпрацьована у закладі система наступності в роботі з підтримки грудного вигодовування між жіночою консультацією, акушерським стаціонаром, дитячою поліклінікою та дитячим стаціонаром?

Так Ні

10.4. Чи сприяє заклад створенню груп підтримки грудного вигодовування?

Так Ні

ПРИНЦИП 11. Дотримання Міжнародного зведення правил збуту замінників грудного молока.

11.1. Чи забороняється у закладі розповсюдження подарункових наборів, які містять замінники грудного молока, їх зразки, пляшечки для годування немовлят та соски?

Так Ні

11.2. Чи відсутня у закладі практика розповсюдження матеріалів, які рекламують замінники грудного молока, соски, пляшечки, буклети, календарі, халати, медичної документації з логотипом фірм-виробників?

Так Ні

11.3. Чи забороняється у закладі приймати від компаній-виробників безкоштовні (або за зниженою ціною) замінники грудного молока?

Так Ні

11.4. Чи закуповуються замінники грудного молока у закладі відповідно кількості дітей, яким призначені замінники грудного молока за медичними або соціальними показаннями?

Так Ні

РЕЗЮМЕ

Чи впроваджує заклад 11 принципів підтримки грудного вигодовування?

Так Ні

Якщо ні, то які недоліки виявлено і які заходи необхідно здійснити для їх виправлення?

Пропозиції (у разі необхідності) щодо допомоги від регіонального організаційно-методичного центру з впровадження заходів галузевої програми «Підтримка грудного вигодовування»:

Додаток 4
до Порядку проведення оцінки закладу
охорони здоров’я на відповідність статусу
«Лікарня, доброзичлива до дитини»

ПІДСУМКОВА АНКЕТА САМООЦІНКИ
ДИТЯЧОГО АМБУЛАТОРНО-ПОЛІКЛІНІЧНОГО ЗАКЛАДУ ОХОРОНИ ЗДОРОВ’Я НА ВІДПОВІДНІСТЬ СТАТУСУ «ЛІКАРНЯ, ДОБРОЗИЧЛИВА ДО ДИТИНИ»

Дата оцінки ___ ____________ 200_ р.

Назва закладу охорони здоров’я _______________

Адреса _______________

Місто, район, регіон _______________

П. І. Б. головного лікаря (завідувача) _______________

Телефон _______________

П. І. Б. старшої медичної сестри _______________

Телефон _______________

Прізвища співробітників, які відповідають за впровадження програми з підтримки грудного вигодовування:

у закладі охорони здоров’я __________________

Тел.: __________________

у відділеннях __________________

Тел.: _______________

Тел.: _______________

Тел.: _______________

Число дітей, які перебувають під наглядом лікувально-профілактичного закладу віком від 0 до 18 років

В т. ч.:

1. Дітей, які досягли 1 року життя, в минулому році (20__ р.)

____________________________________ абс. ч.

З них: _______________

– виписано із пологового стаціонару на виключно

грудному вигодовуванні __________________ абс. ч. ___ %

– перебувало на виключно грудному вигодовуванні

до 6 місяців абс.__________________  ч. ___ %

2. Дітей, які досягли віку 2-х років в минулому році (20__ р.)

абс. ч. _______________

З них: дітей, які отримували грудне молоко у віці 12 міс. і більше абс. ч. ___ %

Показник захворюваності дітей віком до 1 року (на 1000 дітей відповідного віку)

в т. ч. на:

— гострі кишкові інфекції __________________

— хвороби органів дихання __________________

— хвороби органів травлення __________________

Смертність дітей віком до 1 року: __________________ абс. ч. ___ %

показник (на 1000 народжених живими) __________________

ПРИНЦИП 1. Наявність письмового документа з викладенням політики (плану дій) щодо підтримки грудного вигодовування і регулярне доведення його положень до відома усіх медичних працівників закладу, вагітних, матерів та членів їх родини

1.1. Чи має заклад чітку зафіксовану в письмовому виді політику (план дій) щодо підтримки грудного вигодовування, що охоплює всі 11 принципів?

Так Ні

1.2. Чи сприяє ця Політика підтримці грудного вигодовування шляхом заборони реклами та групових занять з матерями по використанню замінників грудного молока, пляшечок для годування і сосок?

Так Ні

1.3. Чи доступна Політика для усього медичного персоналу?

Так Ні

1.4. Чи доступна Політика для матерів та членів їх родини у всіх відділеннях закладу?

Так Ні

1.5. Чи існує механізм оцінки ефективності Політики?

Так Ні

ПРИНЦИП 2. Систематичне навчання медичного персоналу щодо впровадження Політики (плану дій) підтримки грудного вигодовування.

2.1. Чи знає персонал про переваги грудного вигодовування і чи ознайомлений з політикою закладу щодо підтримки грудного вигодовування?

Так Ні

2.2. Чи одержує весь медичний персонал інструктаж з політики грудного вигодовування при надходженні на роботу?

Так Ні

2.3. Чи проводиться навчання по грудному вигодовуванню і веденню лактації з усім медичним персоналом, що надає медичну допомогу дітям протягом шести місяців після надходження їх на роботу до закладу?

Так Ні

2.4. Чи охоплює програма навчання медичного персоналу 11 принципів підтримки грудного вигодовування?

Так Ні

2.5. Чи включає підготовка по грудному вигодовуванню і веденню лактації в цілому 40 годин, включаючи 6 годин клінічної практики чи, принаймні, 18 годин, включаючи як мінімум 3 години клінічної практики?

Так Ні

ПРИНЦИП 3. Впровадження в практику сучасних методів підготовки сім’ї до пологів. Інформування та навчання вагітних, матерів та членів їх родин щодо переваг та методів грудного вигодовування.

3.1. Чи забезпечений заклад спеціальним приміщенням і обладнанням для навчання вагітних та матерів та членів їх родини правилам та методам грудного вигодовування?

Так Ні

3.2. Чи отримує більшість матерів інформацію від медичного персоналу про переваги і ведення грудного вигодовування?

Так Ні

3.3. Чи міститься в медичній документації інформація про те, що з матір’ю обговорювалися питання грудного вигодовування?

Так Ні

3.4. Чи проводиться навчання матерів методам збереження лактації

Так Ні

3.5. Чи проводиться медичним персоналом консультування матерів щодо догляду за дитиною (догляд за шкірою, пупковою ранкою тощо)?

Так Ні

3.6. Чи знають матері та члени їх родини про вплив різних засобів на грудне вигодовування?

Так Ні

ПРИНЦИП 4. Допомога матерям успішно розпочати раннє грудне вигодовування

4.1. Чи надається медичним персоналом вагітним і матерям про важливість якомога раннього початку грудного вигодовування?

Так Ні

4.2. Чи допомагає медичний персонал матері під час первинного патронажу новонародженого та наступних відвідувань щодо здійснення правильного прикладання дитини до грудей матері?

Так Ні

4.3. Чи знає медичний персонал 10 кроків «теплового ланцюжка»?

Так Ні

4.4. Чи може більшість матерів розповісти декілька основних кроків «теплового ланцюжка» (температура повітря в кімнаті, де знаходиться дитина, як правильно одягати та загортати дитину тощо)?

Так Ні

ПРИНЦИП 5. Навчання вагітних жінок, матерів та членів їх родини як годувати грудьми та як зберегти лактацію в складних ситуаціях, в тому числі якщо вони тимчасово відокремлені від своїх дітей

5.1. Чи може більшість матерів, що годують грудьми, показати, як правильно розташувати і прикласти до грудей дитину?

Так Ні

5.2. Чи всім матерям, що годують грудьми, медичним персоналом було показано, як зціджувати молоко?

Так Ні

5.3. Чи надається допомога з боку персоналу в збереженні та підтримці лактації та грудного вигодовування матерям в складних ситуаціях (недостатня лактація, патологічні стани молочних залоз, відмова дитини від грудного вигодовування, тимчасові протипоказання для грудного вигодовування, робота або навчання матері тощо)?

Так Ні

5.4. Чи здійснюється інформування матерів та членів їх родини про необхідність збереження грудного молока?

Так Ні

ПРИНЦИП 6. Підтримка виключно грудного вигодовування до шестимісячного віку дитини за винятком випадків, зумовлених медичними або соціальними показаннями, і продовження грудного вигодовування до 1 року і більше із своєчасним введенням пригодовування.

6.1. Чи знає медичний персонал про важливість виключно грудного вигодовування дитини впродовж перших 6-ти місяців життя та може назвати декілька причин відсутності необхідності призначення дитині, яка знаходиться на грудному вигодовуванні, допоювання та догодовування?

Так Ні

6.2. Чи знає медичний персонал медичні показання для застосування при вигодовуванні дитини замінників грудного молока або води та інших напоїв?

Так Ні

6.3. Чи більшість дітей віком до 6 міс., які вигодовуються грудьми, отримують тільки грудне молоко за винятком випадків, зумовлених медичними та соціальними показаннями?

Так Ні

6.4. Чи надається матерям інформація про важливість виключно грудного вигодовування у перші 6 місяців життя?

Так Ні

6.5. Чи надається інформація матерям про важливість продовження грудного вигодовування до 2-х років при введенні відповідного віку додаткового харчування?

Так Ні

6.6. Чи всі співробітники первинної ланки закладу володіють достатніми знаннями з питань термінів та правил введення пригодовування немовлят?

Так Ні

6.7. Чи надається всім матерям, що годують, інформація стосовно термінів та правил введення прикорму їхнім дітям?

Так Ні

6.8. Чи повністю відсутня у закладі реклама замінників грудного молока та напоїв?

Так Ні

ПРИНЦИП 7. Забезпечення цілодобового спільного перебування матері і дитини та участі матері (членів родини) у здійсненні догляду за дитиною.

7.1. Чи надається інформація матерям про важливість цілодобового спільного перебування з дитиною в одній кімнаті?

Так Ні

7.2. Чи надається медичним персоналом інформація матері та членам родини щодо необхідності участі їх у здійсненні догляду за дитиною?

Так Ні

ПРИНЦИП 8. Заохочення грудного вигодовування за вимогою дитини за відсутності медичних протипоказань

8.1. Чи має медичний персонал знання щодо важливості грудного вигодовування за вимогою, ніяк не обмежуючи частоту та тривалість грудних годувань?

Так Ні

8.2. Чи надається медичним персоналом інформація матерям про важливість годування дитини грудьми в будь-який час, коли хоче дитина, в т. ч. і вночі?

Так Ні

ПРИНЦИП 9. Відмова від використання у дітей, які знаходяться на грудному вигодовуванні, сосок, пустушок та інших середників, які імітують материнські груди.

9.1. Чи має медичний персонал закладу чітке розуміння та усвідомлення небезпеки застосування середників, які імітують материнські груди (пляшечки з сосками, пустушки тощо), для збереження грудного вигодовування?

Так Ні

9.2. Чи отримують матері та члени їх родини інформацію про недоцільність та небезпеку використання сосок, пустушок чи інших середників, що імітують материнські груди, у дітей, що знаходяться на грудному вигодовуванні?

Так Ні

9.3. Чи володіє медичний персонал закладу альтернативними методами годування дитини

Так Ні

9.4. Чи здійснюється в більшості випадків догодовування або пригодовування дітей без застосування пляшечок з сосками?

Так Ні

ПРИНЦИП 10. Створення груп підтримки грудного вигодовування і направлення до них матерів.

10.1. Чи отримують члени родини інформацію від медичного персоналу, для того щоб вони могли здійснювати підтримку матері щодо грудного вигодовування?

Так Ні

10.2. Чи направляються матері, що годують грудьми, в групи підтримки грудного вигодовування після виписки із стаціонару?

Так Ні

10.3. Чи відпрацьована у закладі система наступності в роботі з підтримки грудного вигодовування між жіночою консультацією, акушерським стаціонаром, дитячою поліклінікою та дитячим стаціонаром?

Так Ні

10.4. Чи сприяє заклад створенню груп підтримки грудного вигодовування?

Так Ні

10.5. Чи є доступною для всіх сімей, які мають дітей на грудному вигодовуванні, інформація про шляхи отримання допомоги в разі необхідності

Так Ні

10.6. Чи допускає заклад консультування з питань грудного вигодовування спеціально підготовленими радниками груп материнської підтримки?

Так Ні

ПРИНЦИП 11. Дотримання Міжнародного зведення правил збуту замінників грудного молока.

11.1. Чи забороняється у закладі розповсюдження подарункових наборів, які містять замінники грудного молока, їх зразки, пляшечки для годування немовлят та соски?

Так Ні

11.2. Чи відсутня у закладі практика розповсюдження матеріалів, які рекламують замінники грудного молока, соски, пляшечки, буклети, календарі, халати, медичної документації з логотипом фірм-виробників?

Так Ні

11.3. Чи забороняється у закладі приймати від компаній-виробників безкоштовні (або за зниженою ціною) замінники грудного молока?

Так Ні

11.4. Чи закуповуються замінники грудного молока у закладі відповідно кількості дітей, яким призначені замінники грудного молока за медичними або соціальними показаннями?

Так Ні

РЕЗЮМЕ

Чи впроваджує заклад 11 принципів підтримки грудного вигодовування?

Так Ні

Якщо ні, то які недоліки виявлено і які заходи необхідно здійснити для їх виправлення?

Пропозиції (у разі необхідності) щодо допомоги від регіонального організаційно-методичного центру з впровадження заходів галузевої програми «Підтримка грудного вигодовування»:

Директор Департаменту організації
та розвитку медичної допомоги населенню
Р. О. Моісеєнко