«Лагідний вбивця» не спить

29 липня 2011
724
Резюме

Проблема захворюваності на вірусні гепатити В і С виходить на державний рівень

Як анонсувало наше видання, 28 липня 2011 р. у місті Києві проходила інформаційно-профілактична акція з підвищення рівня обізнаності населення щодо ризиків інфікування вірусними гепатитами В і С. У рамках акції відбувся брифінг, в якому взяли участь директор Департаменту лікувально-профілактичної допомоги Міністерства охорони здоров’я України Микола Хобзей, директор Всеукраїнської громадської організації «Зупинимо гепатит» Дмитро Коваль, представники українських громадських організацій, що опікуються проблемами хворих на гепатит.

За статистикою, частота виявлення маркерів інфікування вірусними гепатитами В (ВГВ) серед найбільш уражених груп населення становить:

Д. КовальМ. Хобзей

  • медичні працівники — 32,2%;
  • пацієнти лікувально-профілактичних закладів — 28,1%;
  • пацієнти зі шкірними та венеричними хворобами — 37,5%;
  • споживачі ін’єкційних наркотиків — 68,2%;
  • донори крові — 15,3%.

Низький рівень поінформованості населення про небезпеку зараження ВГВ і вірусним гепатитом С (ВГС), невизначеність фактичного рівня захворюваності, застарілі методики діагностування, висока вартість лікування (до 160 тис. грн.) осіб із цими захворюваннями, призводить до постійного підвищення захворюваності та смертності від цих патологій (за даними Всесвітньої організації охорони здоров’я 57% випадків цирозу печінки і 78% первинного раку печінки зумовлено хронічними ВГВ і ВГС).

Комплексне розв’язання проблеми в Україні можливе шляхом затвердження Державної цільової соціальної програми профілактики, діагностики та лікування вірусних гепатитів (Програма). Як повідомив М. Хобзей, відповідно до прийнятого у березні 2011 р. Розпорядження Кабінету Міністрів України «Про схвалення Концепції Державної цільової соціальної програми з профілактики, діагностики та лікування вірусних гепатитів на період до 2016 року» Міністерством охорони здоров’я України підготовлено на затвердження Уряду проект такої програми, яка передбачає з 2012 р. за рахунок коштів Державного та місцевого бюджетів підвищення ефективності профілактики, діагностики та лікування ВГВ і ВГС за рахунок організації гепатологічних центрів на базі обласних інфекційних лікарень.

Д. Коваль, до речі, сам інфікований вірусом гепатиту С, нагадав, що такі вірусні захворювання печінки, як ВГВ і ВГС є підступними і дуже небезпечними. Так, ВГС називають «лагідним вбивцею» у зв’язку з довготривалим прихованим перебігом — до 15 років, який закінчується невиліковним цирозом або раком. Тому Всеукраїнська громадська організація «Зупинимо гепатит» як ініціатор і один із розробників проекту державної антигепатитної програми буде і надалі продовжувати активну інформаційно-просвітницьку роботу на всіх рівнях.

Юлія Єрмолова,
фото Сергія Бека

«Лагідний вбивця» не спить