Реформування медицини отримало законний статус

28 липня 2011 о 17:56
692

Реформування медицини отримало законний статус28 липня 2011 р. Президент України підписав закони, які врегульовують процеси реорганізації в галузі охорони здоров’я:

Закон України № 3611–VI «Про внесення змін до Основ законодавства України про охорону здоров’я щодо удосконалення надання медичної допомоги»;

Закон України № 3612–VI «Про порядок проведення реформування системи охорони здоров’я у Вінницькій, Дніпропетровській, Донецькій областях та місті Києві».

Як повідомляло наше видання, Законом України «Про внесення змін до Основ законодавства України про охорону здоров’я щодо удосконалення надання медичної допомоги» визначено зміст понять «здоров’я», «заклад охорони здоров’я», «медична допомога», «медичне обслуговування», «пацієнт», встановлено поділ медичної допомоги за видами: екстрена, первинна, вторинна (спеціалізована), третинна (високоспеціалізована), а також систему стандартів у сфері охорони здоров’я, складовими якої є державні соціальні нормативи та галузеві стандарти.

При цьому передбачається, що державні соціальні норми у сфері охорони здоров’я встановлюються відповідно до Закону «Про державні соціальні стандарти та державні соціальні гарантії», а галузеві стандарти у сфері охорони здоров’я (зокрема стандарт медичної допомоги (медичний стандарт), клінічний протокол, табель матеріально-технічного оснащення, лікарський формуляр) розробляються і затверджуються спеціально уповноваженим центральним органом виконавчої влади у сфері охорони здоров’я.

Документ містить також положення, відповідно до якого медична допомога має надаватися безоплатно за рахунок бюджетних коштів закладами охорони здоров’я та лікарями, які здійснюють господарську діяльність із медичної практики як фізичні особи — підприємці, з якими укладено договори про надання такої допомоги. Особливості укладання договорів про надання безоплатної медичної допомоги мають визначатися окремим законом.

Закон набере чинності з 1 січня 2012 р., крім ряду положень, які наберуть чинності з 1 січня 2015 р.

Законом України «Про порядок проведення реформування системи охорони здоров’я у Вінницькій, Дніпропетровській, Донецькій областях та місті Києві» пропонується структурно-­організаційне та фінансово-економічне розмежування закладів охорони здоров’я за видами надання медичної допомоги (первинної, вторинної, третинної та екстреної) шляхом створення центрів первинної медико-санітарної допомоги, спеціалізованих за профілем та інтенсивністю медичних закладів як складових госпітальних округів та високо­спеціалізованих закладів охорони здоров’я або центрів з надання третинної медичної допомоги.

Документ також передбачає застосування програмно-цільового методу у бюджетному процесі, що дозволить спрямувати бюджетні кошти за видами медичної допомоги з бюджетів відповідних рівнів, а також запровадити договори на медичне обслуговування.

За матеріалами www.president.gov.ua, www.rada.gov.ua