Досвід непілотної Полтавщини у покращанні медичного обслуговування населення

28 липня 2011 о 17:49
500

Досвід непілотної Полтавщини у покращанні медичного обслуговування населенняПолтавська область не входить до числа регіонів, визначених як пілотні в питаннях реформування медичної галузі, але інтелектуальний потенціал і практичні напрацювання показують, що Полтавщина є активними учасниками цього процесу. Адже ще у 2004 р. в області створено перший у державі Центр первинної медико-санітарної допомоги в місті Комсомольську.

На сьогодні область має цілий ряд напрацювань, спрямованих на підвищення якості та доступності медичної допомоги, ефективності використання фінансових ресурсів, підвищення діяльності самої системи.

На підготовчому етапі з метою поступового здійснення структурних змін медичної галузі проведено ретельний системний аналіз кадрового, фінансового, матеріально-технічного забезпечення медичних закладів Полтавщини, а також інвентаризацію лікувально-профілактичних закладів та моніторинг забезпечення населення медичною допомогою.

Підготовлено та затверджено план — графік реформування галузі охорони здоров’я області на 2010–2014 роки, який передбачає зміну мережі лікувальних закладів та системи фінансування, вдосконалення контролю якості надання медичної допомоги.

У кожному лікувально-профілактичному закладі району та міста області розроблено та затверджено довгостроковий план підготовки потрібної кількості фахівців сімейної медицини.

У Полтавській області підготували загальну карту — схему оптимізації мережі закладів первинної медико-санітарної допомоги, яку було доведено до органів виконавчої влади та місцевого самоврядування.

Сьогодні на Полтавщині працюють понад 500 лікарів загальної практики-сімейної медицини, 81,8% населення області охоплено наглядом сімейного лікаря (державний показник становить 40,54%). Функціонує 284 заклади та окремі структурні підрозділи сімейної медицини, 20 із яких відкриті в 2010 р., 8 — за 6 міс поточного року, 238 із зазначених закладів працюють у сільській місцевості. Планується відкриття ще 60 амбулаторій в районах та містах регіону.

На черзі новий етап структурної перебудови — завершується підготовка до створення центрів первинної медико-санітарної допомоги, районними радами трьох територій вже прийняті рішення про створення таких центрів.

Перед здійсненням оптимізації мережі закладів вторинної медичної допомоги проведено аналіз потреб та ресурсів, потрібних для її надання. Проаналізувавши структуру патології, показники захворюваності, смертності, розвиток демографічної ситуації, фахівцями розраховано оптимальну мережу і потужність стаціонарних закладів області. На базі малопотужних та вкрай неефективних дільничних лікарень створюються амбулаторії сімейної медицини з ліжками денного перебування пацієнтів. Частину будівель передали під заклади соціального захисту. Так, у Кременчуцькому районі створено будинок матері та дитини для соціально неадаптованих жінок, у Полтавському та Зіньківському районах відкрито заклади для соціальної реабілітації наркозалежних, у Великобагачанському, Зіньківському, Решетилівському, Котелевському, Чутівському та Кременчуцькому районах функціонують територіальні соціальні центри. Реалізація тільки в Котелевському районі проекту з реорганізації дільничних лікарень дала можливість розділити медичну та соціальну допомоги і направити майже 300 тис. грн. на покращання матеріально-технічного забезпечення медичних закладів території.

Підготовлено проект та фактично розпочинають працювати за окремими напрямками (акушерство, травматологія) госпітальні округи. Для цього відпрацьовуються механізми міжбюджетних трансфертів.

Відбуваються зміни і на третинному рівні надання медичної допомоги. Оптимізовано ліжковий фонд Обласної клінічної лікарні та Обласної дитячої лікарні, розширено реанімаційні відділення цих закладів. Реорганізовано надання медичної допомоги вагітним та новонародженим.

Юридично розмежовано психіатричну та наркологічну службу.

В Обласному центрі профілактики і боротьби зі СНІДом введено в дію палату інтенсивної терапії та паліативної допомоги з боксованими ліжками, а на базі стаціонарного інфекційного відділення закладу впроваджено надання замісної підтримуючої терапії потребуючим хворим на період лікування. Стаціонарне лікування хворих на СНІД проводиться в сучасному стаціонарному відділенні, а лабораторна діагностика повністю відповідає всім стандартам європейського рівня.

З метою інтенсифікації лікувально-діагностичного процесу та його економічної доцільності здійснюється аналіз діяльності кардіологічної, онкологічної, венерологічної служб. Проведено роботу з централізації лабораторної та діагностичної служби області.

У процес лікування активно впроваджуємо інноваційні та інформаційні технології.

Головне управління охорони здоров’я Полтавської обласної державної адміністрації ставить перед собою завдання відпрацювати чітку відповідність об’єктивності та професійної довіри між вторинним та третинним рівнем надання медичної допомоги.

Ведеться інформаційна кампанія із залученням засобів масової інформації щодо роз’яснення серед населення та медичних працівників шляхів реформування галузі охорони здоров’я. Без інформаційної підтримки медична реформа неможлива.

За матеріалами www.moz.gov.ua