Готуємо школярів до навчального року

28 липня 2011 о 12:27
730

Як повідомляло наше видання, збереження здоров’я школярів залишається актуальною проблемою країни. Результати медичних профілактичних оглядів свідчать, що майже 70% школярів мають серйозні порушення стану здоров’я. На думку медиків, передумовами для зниження захворюваності у дітей, у тому числі шкільного віку, є її запобігання шляхом проведення профілактичних та оздоровчих заходів, а також обов’язкових щорічних медичних профілактичних оглядів школярів, спрямованих на ранню діагностику патологічних станів. Фахівці радять батькам використати період канікул та відпусток як на оздоровлення дітей, так і на проведення медичних профілактичних оглядів школярів.Готуємо школярів до навчального року

Відповідно до Постанови Кабінету Міністрів України від 8 грудня 2009 р. № 1318 та наказу Міністерства охорони здоров’я Украї­ни від 16.08.2010 р. № 682 «Про удосконалення медичного обслуговування учнів загальноосвітніх навчальних закладів» медичні огляди проводяться у присутності батьків або інших законних представників у лікувально-профілактичному закладі (ЛПЗ) за місцем спостереження дитини. І хоча цей захід можна здійснити впродовж календарного року, з метою уникнення значного навантаження на лікарів і черг рекомендується пройти медичний огляд дитини під час канікул.

Медичні огляди можуть бути проведені також під час стаціонарного лікування дитини, незалежно від рівня надання медичної допомоги ЛПЗ і місця проживання учня.

Вищезазначеним наказом Міністерства охорони здоров’я України затверджена Схема періодичності обов’язкових профілактичних медичних оглядів та перелік лікарів, які беруть участь в обстеженні:

  • 6; 11 років — 1 раз на рік (дитячий хірург, офтальмолог, стоматолог, інші спеціалісти за показаннями, аналіз крові);
  • 7; 8; 9; 10; 12; 13 років — 1 раз на рік (лікар-педіатр або сімейний лікар, інші спеціалісти та додаткові методи досліджень за показаннями);
  • 14; 15 років — 1 раз на рік (стоматолог, гінеколог дитячий за показаннями, дитячий хірург, ендокринолог, психолог за показаннями, флюорографія, аналіз крові);
  • 16; 17 років — 1 раз на рік (терапевт — у разі обслуговування у студентській поліклініці, стоматолог, гінеколог дитячий за показаннями, флюорографія).

Щорічно медичною сестрою проводиться перевірка гостроти зору, слуху, постави та плантографія (виявлення плоскостопості за графічним відбитком підошвеної поверхні стопи).

За результатами огляду видається довідка встановленого зразка (Ф.086-1/о) для надання її медичному працівнику загальноосвітніх навчальних закладів.

У сільській місцевості медичні огляди можуть проводитися медичними працівниками обласних, районних та міських ЛПЗ.

Юлія Єрмолова