В Україні — 260 тис. ін’єкційних наркоманів

27 червня 2011 о 12:54
1031

У 1987 р. Генеральна Асамблея ООН постановила відзначати 26 червня як Міжнародний день проти зловживання наркотичними засобами та їх незаконним обігом на знак своєї рішучості зміцнювати діяльність і співробітництво для досягнення мети міжнародного суспільства, вільного від зловживання наркотиками. У розумінні українського суспільства цей день асоціюється лише з боротьбою зі вживанням наркотиків. Однак феномен наркотиків уміщує в собі і незаконний їх обіг, і міжнародний наркотрафік, і появу нових синтетичних наркотиків, вплив на організм людини яких невідомий.

В Україні — 260 тис. ін’єкційних наркоманівЗа даними Європейського моніторингового центру з наркотиків та наркотичної залежності (EMCDDA)

  • близько 75,5 млн Європейців вживали марихуану;
  • від 1,2 до 1,5 млн осіб — опіати;
  • близько 11 млн — екстазі хоча би раз у житті.

За останнім звітом EMCDDA — Європолу (2010) нові психоактивні речовини стають доступними безпрецедентними темпами. Офіційно повідомлено про 41 нову психоактивну речовину, яка з’явилась у незаконному обігу в 2010 р., порівняно з 24 — у 2009 р. і 13 — у 2008 р. В основному це синтетичні канабіноїди, синтетичні катеноїди, синтетичні похідні існуючих наркотиків тощо.

За останніми даними, в Україні близько 260 тис. осіб вживають наркотики ін’єкційним шляхом, що пов’язано з епідемією ВІЛ/СНІДу, кількість жертв якої налічує близько 360 тис. осіб.

Дослідження «Молодь та молодіжна політика в Україні: соціально-демографічні аспекти», проведене у 2010 р., показує, що 9% респондентів віком 15–34 роки мали досвід вживання будь-яких наркотичних речовин протягом життя. Найбільш поширеною речовиною є марихуана або гашиш — її вживали 8% респондентів. Екстазі вживали 2% респондентів. Перше вживання наркотичних речовин у 32% респондентів відбулось у віці 12–16 років, ще у 32% — від 17 до 18 років, у 30% осіб — у віці 19–28 років. Серед чоловіків найбільша частка (34,4%) вперше спробували наркотичні речовини у віці від 12 до 16 років, а серед жінок (44,4%) — у віці 19–28 років. Відзначено тенденцію: молоді люди чоловічої статі раніше пробують наркотики, ніж жіночої.

Про вживання наркотичних речовин принаймні 1 раз на тиждень протягом останніх 30 днів перед опитуванням повідомили 4% тих, хто мав досвід вживання наркотиків та 13% інформували, що вживали наркотики рідше 1 разу на тиждень. Найбільша частка (22,2%,) виявилася серед підлітків віком 15–17 років —найменша , а саме — 9,6% — серед молоді віком 26–30 років.

45% респондентів вважають, що наркотики придбати скоріше легко та дуже легко, якщо цього захотіти. Серед тих респондентів, які мали досвід вживання наркотиків, відповіді розподілились наступним чином – 50% респондентів вважають, що будь – які наркотики

придбати скоріше легко та легко. При цьому, 77% вважають легким придбати марихуану або гашиш, героїн та кокаїн – по 25%, легко придбати екстазі вважають можливим 38% молодих людей. Легким та дуже легким вважають придбання декількох наркотичних речовин одночасно 30% респондентів, які мають досвід вживання наркотиків.

У 2010 році закінчився термін дії Програми реалізації державної політики у сфері боротьби з незаконним обігом наркотичних засобів, психотропних речовин і прекурсорів на 2003 – 2010 роки. Результати та досягнення програми опрацьовуються МВС. В кінці 2010 року за дорученням Кабінету Міністрів України було розроблено Концепцію реалізації державної політики у сфері протидії поширенню наркоманії, боротьби з незаконним обігом наркотичних засобів, психотропних речовин та прекурсорів на 2011–2015 роки (далі – Концепція). На відміну від попередньої концепції Концепція 2011–2015 не передбачає створення програми, а обмежується планом заходів. Фінансування заходів щодо реалізації Концепції здійснюється в межах бюджетних призначень, передбачених на відповідний рік міністерствам та іншим центральним органам виконавчої влади, до повноважень яких належить вирішення питань у сфері обігу наркотичних засобів, психотропних речовин та прекурсорів, реабілітації та реінтеграції в суспільство осіб з наркотичною залежністю, проведення інформаційної політики в зазначеній сфері. Узагальнення матеріалів щодо виконання плану заходів покладено на Державний комітет з питань контролю за наркотиками (з 06.04.2011 р. – Державна служба України з контролю за наркотиками). В цілому концепція передбачає розвиток наркополітики за такими напрямками:

  • Координація дій органів виконавчої влади. Створення системи обміну інформації, пов’язаною з обігом наркотичних засобів, психотропних речовин та прекурсорів, а також лікарських засобів, зловживання якими може викликати наркотичну залежність.
  • Зменшення попиту та вживання наркотичних засобів, проведення дієвої первинної профілактики серед дітей та молоді. Підвищення рівня поінформованості населення щодо наслідків розповсюдження наркотиків.
  • Підвищення ефективності органів виконавчої влади у сфері протидії незаконному обігу наркотиків. Підвищення рівня контролю за легальним обігом психоактивних речовин та прекурсорів.
  • Вдосконалення механізмів моніторингу та створення загальнодержавної системи наукового аналізу ризиків, аналізу оцінки ефективності заходів.
  • Підвищення ефективності заходів з лікування та реабілітації залежних на наркоманію.

За матеріалами http://www.damonitoring.net.ua