У Черкаській області проведено місячник планування сім’ї

1 червня 2011 о 17:18
532

У Черкаській області проведено місячник планування сім’їЗа ініціативи Головного управління охорони здоров’я та медицини катастроф Черкаської обласної державної адміністрації спільно з представниками проекту «Разом до здоров’я» в області впродовж травня 2011 р. відбувся місячник планування сім’ї.

Як повідомив начальник Головного управління охорони здоров’я та медицини катастроф Черкаської обласної державної адміністрації Володимир Брожик, головною метою заходу було привернення уваги населення до питань збереження репродуктивного здоров’я та пропаганди здорового способу життя. «У своїй роботі ми завжди надаємо пріоритет здоров’ю матерів та дітей, формуванню засад здорового способу життя у підростаючого покоління. Саме тому велика увага приділяється співпраці з такими міжнародними організаціями, як United States Agency for International Development (USAID) і Альянс з ВІЛ/СНІД в Україні». За словами Володимира Брожика, внаслідок успішного впровадження проекту «Разом до здоров’я» в області знизилися показники перинатальної смертності, рівня абортів, підвищився показник використання гормональної контрацепції.

Майже протягом місяця у Черкасах проходили тренінги, семінари та відеолекторії для студентів медичного коледжу як для майбутніх медичних фахівців, а також для курсантів Академії пожежної безпеки ім. Героїв Чорнобиля з метою пропаганди здорового способу життя та збереження репродуктивного здоров’я; тренінги для медичних працівників, психологів та соціальних педагогів загальноосвітніх закладів; вуличні акції та круглі столи. В містах Умані та Звенигородці для фахівців акушерсько-гінекологічної служби пройшли відповідні тренінги, спрямовані на поліпшення кваліфікації медичного персоналу.

За словами організаторів метою проведення такого заходу є покращання здоров’я жінок і чоловіків шляхом запровадження сучасних практик зі збереження репродуктивного здоров’я і планування сім’ї, зниження рівня безпліддя і захворюваності на інфекції, що передаються статевим шляхом.

«Планування сім’ї» — поняття, яке активно входить у наше життя. Тривалий час його значення помилково трактувалося як обмеження народжуваності. Однак слід розуміти, що перш за все планування сім’ї — це забезпечення здоров’я жінки для народження нею бажаних і здорових дітей», — підкреслив начальник Головного управління охорони здоров’я та медицини катастроф обласної державної адміністрації.

Служба охорони здоров’я матерів і дітей є тим напрямком роботи, від результатів якої залежать перспективи демографічної ситуації у майбутньому. Важливо пам’ятати, що підґрунтям для подальшого планування сім’ї є і той час, коли людина її зовсім не планує чи уявляє лише в далекому майбутньому. Тому важливою складовою роботи наразі є інформаційна та консультативна робота з молоддю.

Вулична акція  в місті Черкаси стала своєрідним підсумком заходу. Під час акції здійснювалося консультування всіх охочих фахівцями центру планування сім’ї. Студенти-волонтери роздавали перехожим інформаційні листівки та буклети про сучасні методи планування сім’ї, а також засоби контрацепції, які було безкоштовно передано в область у рамках проекту «Разом до здоров’я».

Цього ж дня працювала пересувна діагностична лабораторія, де можна було здійснити безкоштовне анонімне експрес-тестування на визначення ВІЛ-інфекції та інфекцій, що передаються статевим шляхом.

За матеріалами www.oda.ck.ua, www.moz.gov.ua
© Prometeus/Dreamstime.com/Dreamstock.ru