Рекомендації для лікарів щодо лікування грипу та ГРВІ

23 листопада 2017 о 12:11
5594

8484645Сезон захворюваності на грип та інші респіраторні вірусні інфекції вже розпочався. У цей час слід бути особливо обачними та докласти максимум зусиль, щоб запобігти хворобам, швидше одужати та уникнути ускладнень. Міністерство охорони здоров’я (МОЗ) України попереджає, що несвоєчасні й неправильні профілактика та лікування можуть призвести до тяжких наслідків — від ускладнень і аж до втрати життя.

Відповідно до інформації Центру грипу, станом на 19 листопада 2017 р. від початку жовтня зафіксовано 167 566 хворих на грип та гострі респіраторні вірусні інфекції, що типово для цієї пори року.

Що не слід призначати

Доведено, що грип та інші респіраторні вірусні інфекції є особливо небезпечними для дітей, вагітних, осіб похилого віку та людей з порушенням імунітету. Призначення лікарських засобів без доведеної ефективності або ж необґрунтоване призначення інших ліків не лише створює оману щодо лікування, але й може бути небезпечним через виникнення побічних ефектів. Крім того, для пацієнта застосування неефективних ліків — це гаяння часу та коштів.

Щоб не спричиняти небезпечних наслідків, МОЗ України наполегливо рекомендує лікарям уникати надмірного призначення ліків та бездоказових методів для лікування чи профілактики грипу та інших респіраторних вірусних інфекцій (які часто називають загальним словом «застуда»), особливо у дітей.

Спираючись на сучасні доказові клінічні настанови, протоколи та рекомендації, МОЗ наполягає звернути увагу, що антибіотики (крім у разі захворювань, що зумовлені бактеріями), противірусні препарати (крім озельтамівіру та занамівіру за показанням при лікуванні грипу), «імуномодулятори» та препарати інтерферонів не рекомендовані для лікування застуд у дітей. Неконтрольоване та необґрунтоване застосування антибіотиків призводить до формування резистентності до них. Ефективність вітамінів, антигістамінних та рослинних препаратів не є доведеною в якісно проведених наукових дослідженнях, а «сиропи від кашлю» можуть бути шкідливими для дітей віком до 4 років. «Комбіновані ліки від застуди», котрі зменшують вираженість симптомів у дорослих, є забороненими для дітей молодшого віку.

Профілактичні заходи для запобігання грипу та іншим респіраторним вірусним інфекціям

Краще, однак, докласти зусиль для того, щоб уникнути випадків захворювань, ніж проводити лікування. До та впродовж епідемічного періоду грипу та інших респіраторних вірусних інфекцій МОЗ України наполягає на проведенні профілактичних заходів. Найважливішим із них є вакцинація проти грипу.

Особливо значущою є вакцинація проти грипу для людей із групи ризику:

  • дітей;
  • вагітних та породілль;
  • осіб старше 65 років;
  • осіб з ослабленим імунітетом, онкологічними, хронічними та неврологічними (хвороби головного та спинного мозку, церебральний параліч, епілепсія, інсульт, розумова відсталість) захворюваннями, ожирінням.

Також існують професійні групи ризику:

  • медичні працівники;
  • вчителі й вихователі;
  • продавці;
  • водії громадського транспорту;
  • усі, хто працює в багатолюдних місцях.

Вакцина проти грипу належить до рекомендованих вакцин та не закуповується за державний кошт. Її можуть закупати установи, організації, заклади.

Вакцину потрібно зберігати з дотриманням вимог «холодового ланцюга» (в холодильнику за температури (+2…+8 °С). Пацієнт може сам купити вакцини проти грипу в аптеці за рецептом лікаря та доставити її до пункту щеплень із дотриманням «холодового ланцюга».

МОЗ рекомендує організовувати тимчасові пункти щеплення проти грипу в дитячих дошкільних закладах, школах, організаціях, установах та закладах. Це допоможе запобігти зростанню рівня захворюваності та полегшити доступ населення до вакцинації проти грипу.

Крім вакцинації, радьте своїм пацієнтам:

  • не виходити з дому до одужання без крайньої потреби;
  • уникати близьких контактів із хворими;
  • прикривати ніс та рот при чханні чи кашлі;
  • мити руки;
  • за можливості не торкатися обличчя;
  • провітрювати приміщення;
  • привчатися до корисних звичок — бути фізично активними, загартовуватися;
  • позбутися шкідливих звичок — куріння та зловживання алкоголем.

Клінічний протокол лікування при грипі

Клінічний протокол лікування при гострих респіраторних вірусних інфекціях

Прес-служба «Українського медичного часопису»
за матеріалами moz.gov.ua