Медична реформа: прийнято закон про сільську медицину

14 листопада 2017 о 17:47
2231

08290583938235Медична реформа в Україні набирає обертів. 14 листопада 2017 р. Парламент прийняв у другому читанні проект закону № 7117, який має підвищити доступність та якість медичного обслуговування у сільській місцевості. За прийняття Закону проголосували 280 депутатів. Цей законопроект є частиною медичної реформи і дає можливість разом із місцевою владою вирішити нагальні проб­леми сільської медицини: відсутність лікарів, погано обладнані амбулаторії та ФАПи.

Сільська медицина сьогодні

Більше 13 млн українців мешкають у селах. Лікарі ж не хочуть туди їхати, бо сільська медицина фінансується за залишковим принципом, а у сільських амбулаторіях та ФАПах немає навіть найнеобхідніших умов. Так, у 71% українських ФАПів взагалі відсутнє водопостачання, у 75% — немає водовідведення, а в 82% сільських амбулаторій відсутні санвузли.

23 тис. сіл і селищ мають 4 тис. амбулаторій та 12 700 ФАПів. Зараз вони, як правило, перенаправляють пацієнтів «у район» або «в область», де є кваліфікована допомога. Для порівняння: в усьому світі первинна ланка в сільській місцевості ефективно працює і вирішує на місці до 80% медичних звернень.

Що зміниться в сільській медицині

Передусім первинна медицина в селі мусить стати доступною та якісною. Тому медичні практики мають стати автономними і самокерованими (для цього вже ухвалено закон про автономізацію, він набрав чинності). Не менш важливо для медичних практик у селах отримати реальне фінансування — і це зроблять закони № 6327 та № 6604. Крім того, в селах потрібно перепланувати мережі, побудувати або дообладнати амбулаторії. Майже всюди необхідно вирішувати питання громадського транспорту та доїзду пацієнтів до лікарів. Все це — ресурси. І законопроект № 7117, внесений на розгляд Парламенту Президентом, забезпечить 5 млрд грн. на підсилення інфраструктури на селі протягом двох років.

Завдяки цим інвестиціям сільські громади зможуть:

  • збудувати нові амбулаторії з можливістю проживання родини лікаря;
  • закупити автомобілі, щоб лікарі могли пересуватися між селами;
  • оновити обладнання амбулаторій;
  • забезпечити швидкісний інтернет.

Законопроект № 7117 є частиною медичної реформи і дає можливість разом із місцевою владою вирішити нагальні питання. Багато громад вже кажуть, що вони готові надавати свої будинки лікарям за 1 грн. — тобто лікар не буде витрачатися на оренду і його зарплата буде вищою, ніж у місті.

Докладніше про реформу сільської медицини

Прес-служба «Українського медичного часопису»
за матеріалами moz.gov.ua, iportal.rada.gov.ua