Епідемія туберкульозу: сучасна ситуація в Україні

31 березня 2011 о 14:52
1225
Спеціальності :

Епідемія туберкульозу: сучасна ситуація в Україні

24 березня 2011 р. у Міністерстві охорони здоров’я України відбулася прес-конференція, присвячена Всесвітньому дню боротьби з туберкульозом та Всеукраїнському дню боротьби з туберкульозом, в якій взяли участь Олександр Федько, голова Державної служби України з питань протидії ВІЛ-інфекції/СНІДу та іншим соціально небезпечним захворюванням; Олена Хейло, спеціаліст з питань туберкульозу/ВІЛ Європейського регіонального бюро ВООЗ; Анатолій Заболотний, директор фонду Ріната Ахметова «Розвиток України»; Іван Усіченко, президент Товариства Червоного Хреста України, представники державних і громадських організацій.

Олександр Федько поінформував присутніх, що починаючи з 2006 р. відзначається зниження захворюваності на туберкульоз та смертності від цієї хвороби. На сьогодні захворюваність знизилася на 21%, смертність — на 33% порівняно з 2005 р.

У 2010 р. захворюваність на туберкульоз становила 68,4 випадка на 100 тис. населення (31 295 осіб), що на 6,4% менше, ніж у 2009 р. Смертність за 4-річний період знизилася на 29% — з 25,3 до 16,8 випадка на 100 тис. населення у 2010 р. (7048 осіб). Знизилася також захворюваність дітей та підлітків, яка у 2010 р. становила відповідно 29,9 і 7,8 випадка на 100 тис. населення, а саме: 477 випадків серед підлітків та 504 — серед дітей віком до 14 років.

О. Федько відзначив, що ця позитивна динаміка стала можливою за рахунок реалізації положень Загальнодержавної програми протидії захворюванню на туберкульоз у 2007–2011 роках, затвердженої Законом України від 8 лютого 2007 р. № 648-V. За минулий рік у рамках цієї програми профінансовано закупівлю препаратів для лікування пацієнтів із туберкульозом, живильних середовищ, медичного обладнання та виробів медичного призначення на 175 млн грн. з Державного бюджету, та на 350 млн грн. — з місцевих бюджетів. Також на реалізацію програмних цілей вкладено 20 млн грн. позабюджетних коштів, отриманих від міжнародних донорів.

Але незважаючи на позитивну тенденцію, яка намітилась у боротьбі із туберкульозом, ситуація все ж залишається загрозливою. Захворюваність на туберкульоз поки що перевищує рівень епідемічного порога. Викликає стурбованість також швидке поширення в Україні ВІЛ-асоційованого, хіміорезистентного та мультирезистентного туберкульозу. Кожен 6-й пацієнт із туберкульозом в Україні хворіє саме на його мультирезистентну форму, а Україна посідає 4-те місце у світі за поширенням мультирезистентного туберкульозу серед осіб із вперше виявленим захворюванням. Така ситуація призводить до значних економічних збитків, оскільки підвищується вартість лікування у 100 і більше разів.

На думку О. Федька, ефективний контроль за поширенням туберкульозу і особливо його мультирезистентної форми, полягає, насамперед, у забезпеченні комплексу заходів організаційного характеру. «Настав час змінити підходи до фінансування і філософію надання медичної допомоги хворим на туберкульоз. Потрібно визначати обсяги фінансування медичної допомоги, орієнтуючись на пацієнта, а не на медичний заклад або кількість ліжок. Тим більше, що туберкульоз — це інфекційна хвороба, яка при адекватному лікуванні повністю виліковна. Але адекватна діагностика і лікування можливі лише за умови відповідальності за кінцевий результат усіх ланок цього процесу, і, перш за все — самого хворого», — наголосив Олександр Федько.

На підставі аналізу фінансових і результативних показників виконання Загальнодержавної програми, враховуючи поширення мультирезистентного туберкульозу, розроблено 5-річний план профілактики і подолання цієї хвороби. Однак обсяг технічних і фінансових ресурсів перевищує можливості Державного бюджету. Тому Україна дуже потребує додаткових технічних і фінансових ресурсів, у зв’язку з чим у 2009 р. була подана заявка до Глобального фонду по боротьбі з ВІЛ/СНІДом, туберкульозом та малярією за компонентом «туберкульоз».

Наприкінці 2010 р. грантова угода між Глобальним фондом і фондом Ріната Ахметова «Розвиток України» була підписана. Таким чином, Україна отримала 95 млн дол. США. Ці кошти будуть використані на виконання заходів Загальнодержавної програми, а саме: на лікування хворих на мультирезистентний та ВІЛ-асоційований туберкульоз, розвиток сучасної мережі лабораторної діагностики туберкульозу, покращання медичної допомоги хворим із соціально уразливих груп населення.

Зазначалося, що держава усвідомлює складність і відповідальність повсякденної праці медичних працівників фтизіатричної служби, а також певний ризик, пов’язаний із виконанням їх професійних обов’язків. Тому Кабінет Міністрів України 16 лютого 2011 р. прийняв постанову № 123 «Про деякі заходи щодо підвищення престижності праці медичних працівників, які надають медичну допомогу хворим на туберкульоз». Цією постановою передбачено підвищення заробітної плати працівникам фтизіатричної служби на 60%.

Закінчуючи виступ, О. Федько запевнив, що до кінця поточного року в Україні буде створено електронний реєстр хворих на туберкульоз, що сприятиме покращанню якості надання медичної допомоги і контролю за епідемією туберкульозу.

Анатолій Заболотний підкреслив, що з епідемією туберкульозу можна успішно боротися за умови ефективної взаємодії влади і бізнесу та ефективного функціонування системи управління, діяльність якої спрямована на кінцевий результат поліпшення ситуації в країні. Зараз Україна отримала унікальний шанс перевести боротьбу з туберкульозом на новий рівень завдяки коштам, наданим Глобальним фондом. Реалізація підписаної грантової угоди почалася з 1 січня нинішнього року. Перший транш у розмірі 7 млн дол. Україна вже отримала у лютому і ще 5 млн дол. надійдуть протягом року. Загалом перша фаза триватиме впродовж 2 років і становитиме понад 20 млн дол.

Олена Хейло висловила стурбованість міжнародної спільноти щодо поширення на пострадянському просторі, зокрема в Україні, мультирезистентного туберкульозу. Вона зазначила, що Україна займає 4-те місце у світі та 2-ге — в Європі за рівнем захворюваності на мультирезистентний туберкульоз. За оцінками експертів ВООЗ з 2011 по 2015 р. у світі очікують появу 2 млн випадків захворювань на туберкульоз із множинною стійкістю до лікарських засобів. За цих обставин завданням лікарів є забезпечення рівного і вільного доступу до отримання якісної протитуберкульозної допомоги для уразливих груп населення, яку їм має забезпечити держава у повному обсязі.

Іван Усіченко зазначив, що Товариство Червоного Хреста України протягом багатьох років є партнером Міністерства охорони здоров’я України та його структур у боротьбі з туберкульозом. Він наголосив, що з-поміж усіх протиепідемічних заходів щодо боротьби з туберкульозом важливе значення має санітарно-просвітницька робота серед населення. Тому запропоновано відновити діяльність Республіканського будинку санітарної освіти.

Слід зазначити, що в рамках Всеукраїнського дня боротьби із туберкульозом фондом Ріната Ахметова «Розвиток України» у Києві була організована акція — при вході на Південний залізничний вокзал почав працювати пересувний флюорограф. Завдяки цьому усі бажаючі кияни та гості міста до 29 березня могли пройти діагностичне обстеження на туберкульоз.

Прес-служба “Українського медичного часопису”