НАБУ та МОЗ України підписали меморандум про співпрацю у боротьбі з корупцією

28 квітня 2017 о 16:49
552

09356Як повідомляють у прес-службі Міністерства охорони здоров’я (МОЗ) України, 28 квітня 2017 р. у Києві Міністерство разом із громадськими активістами та Національним антикорупційним бюро України (НАБУ) навчали лікарів, представників регіональних адміністрацій та всіх охочих боротися з корупцією та запобігати їй. Участь у форумі взяли понад 200 представників з усієї України. Під час заходу окреслено спільні завдання та виклики у боротьбі з корупцією у медичній сфері.

«Сьогодні ми спільно з громадянським суспільством і представниками державних органів створюємо протокол лікування найстрашнішої хвороби в Україні — корупції. Цей протокол міститиме чіткий алгоритм дій для осіб, які хочуть, щоб пацієнт вилікувався. Він стане фундаментом для реальних змін на місцях.

Наша масштабна мета — нова служба здоров’я замість системи охорони хабарів, потоків і посад. Законопроекти № 6327, 6328, 6329 і 6347, які ми подали до Верховної Ради, — це те, що здатне повернути гідність як лікарям, так і пацієнтам. І прямі виплати за підтримку та лікування пацієнтів — це початок кінця системної корупції в охороні здоров’я», — зазначила виконувач обов’язків міністра охорони здоров’я України доктор Уляна Супрун.

НАБУ підготувало Національну доповідь щодо реалізації засад антикорупційної політики у 2016 р., в якій, зокрема, йдеться про показову оцінку населенням рівня корупції, базовану суто на власному досвіді.

Згідно з результатами соціального дослідження, проведеного TNS Ukraine у березні 2016 р., 41% опитаних за останній рік стикалися з фактами корупції в Україні. 61% із них зіштовхнулися з корупцією саме у медичній сфері. Це свідчить про необхідність рішучих змін у галузі охорони здоров’я.

Віднині НАБУ та МОЗ України спільно боротимуться з корупцією — підписано Меморандум про співпрацю та обмін інформацією. Документ створено з метою своєчасного обміну інформацією та подання відомостей для оперативного, всебічного і неупередженого розгляду інформації про кримінальні корупційні правопорушення та інші злочинні діяння, підслідні НАБУ, виявлені МОЗ України під час виконання повноважень, визначених законодавством України.

«Багато хто вважає, що топ-корупція, розслідуванням якої займається НАБУ, — це щось далеке від щоденного життя. Що викриття та знищення корупційних схем на державних підприємствах, у сфері держзакупівель і тендерів жодним чином не впливають на необхідність «дякувати» лікарю чи викладачу, на якість наданих послуг та звичний побут громадян.

Ситуація, яка склалася у сфері медицини і охорони здоров’я, доводить протилежне: корупція може вбивати, забирати життя. Тому боротьба з корупцією стосується кожного. Переконаний, що лише спільними зусиллями ми зможемо вилікувати Україну від цього ганебного явища», — підкреслив Артем Ситник, директор НАБУ.

«Корупція — це хвороба. І нині громадянське суспільство здатне її вилікувати. І ми, Фонд «Відродження», готові підтримати це!», — висловив свою підримку змін Євген Бистрицький, виконавчий директор Фонду «Відродження».

Тренери форуму, експерти та аналітики БФ «Пацієнти України», ГО «Центр протидії корупції», Transparency International Ukraine, проектного офісу e-Health, Інституту аналітики та адвокації, Центру «Ейдос», БО «Всеукраїнська мережа людей, що живуть з ВІЛ/СНІД», ГО «Клуб «Шанс», а також журналісти сайту «Наші гроші» розібрали з учасниками практичні кейси, надали поради та інструменти для ефективної боротьби з корупцією на місцях.

«Важливо створювати механізми громадського контролю. Зараз МОЗ надає таку змогу, і ми активно працюємо», — повідомив Ярослав Юрчишин, виконавчий директор Transparency International Ukraine.

Прес-служба «Українського медичного часопису»
за матеріалами http://moz.gov.ua