Для лікарень всієї України буде придбано ендоскопічне обладнання

26 квітня 2017 о 14:42
411

53789Як повідомляють у прес-службі Кабінету Міністрів України, до Міжнародного дня пам’яті Чорнобиля у Житомирській обласній клінічній лікарні буде встановлено відеоендоскопічні системи у рамках японського грантового Проекту «Надання медичного обладнання для забезпечення потреб людей, що постраждали від аварії на ЧАЕС». Про це наголосив віце-прем’єр-міністр — міністр регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України Геннадій Зубко під час перебування у Житомирі разом із Надзвичайним та Повноважним Послом Японії в Україні Шігекі Сумі.

За його словами, в рамках зазначеного проекту, який триває декілька років, ендоскопічне та рентгенологічне обладнання було придбано для лікарень всієї України, його вартість — 3,5 млн дол. США. «Символічно, що його виробили в Японії на територіях, постраждалих від Великого землетрусу Східної Японії 2011 р. Житомирщина, відчувши подих Чорнобильської атомної електростанції, як ніхто, розуміє біль японців від техногенної катастрофи на Фукусімі», — наголосив Г. Зубко.

Він зазначив, що Житомирщина веде тривалу співпрацю з Японією, одним із головних напрямків якої є співробітництво у галузі охорони здоров’я. «У рамках Програми людської безпеки «Кусаноне» з 2002 р. втілено для мешканців Житомирщини 15 проектів на загальну суму 860 тис. дол. Зокрема, придбання медичного обладнання для Житомирського обласного центру крові, закупівля апарата ультразвукової діагностики для Центральної міської дитячої лікарні Житомира, рентген-апарата для Олевського району, нове діагностичне обладнання для закладів 27 сіл, де мешкають переселенці з Чорнобильської зони», — повідомив Г. Зубко.

Він відзначив, що з 2014 р. уряд Японії надає Україні системну підтримку у реалізації інфраструктурних та гуманітарних проектів. Обсяги цієї допомоги спільно з міжнародними організаціями із 2014 по 2016 р. становлять 1,8 млрд дол.

Прес-служба «Українського медичного часопису»
за матеріалами http://www.kmu.gov.ua