Міжнародна спільнота підтримує реформу охорони здоров’я в Україні

6 квітня 2017 о 17:58
435

Міжнародна спільнота підтримує реформу охорони здоров’я в УкраїніЯк повідомляється у прес-релізі Українського кризового медіа-центру, місія Європейського Союзу (ЄС) та Все­світньої організації охорони здоров’я (ВООЗ) висловлює підтримку реформі охорони здоров’я в Україні, зокрема у частині громадського здоров’я та системи фінансування. З такою заявою виступили представники місії за підсумками тижневого візиту до України.

Зокрема Хюґ Мінґареллі, голова Представництва ЄС в Україні, під час прес-брифінгу в Українському кризовому медіа-центрі 6 квітня 2017 р. зазначив, що Уряд України докладає зусиль для реформи охорони здоров’я, зокрема прем’єр-міністр Володимир Гройсман і в.о. міністра охорони здоров’я Уляна Супрун. Він висловив сподівання, що найближчим часом цю політику поч­нуть впроваджувати у життя, та запевнив у підтримці зі свого боку української влади.

Х. Мінґареллі відзначив серед досягнень створення сучасного Центру громадського здоров’я та ухвалення Кабінетом Міністрів України проекту Закону України «Про державні фінансові гарантії щодо надання медичних послуг та лікарських засобів». «Він закладає надійні підвалини для сучасної системи охорони здоров’я, яка працює для людей та пропонує широкий спектр послуг з лікування та профілактики», — зазначив Х. Мінґареллі. Він додав, що ці зміни сприяють децентралізації та демократизації сфери охорони здоров’я. Побудова ефективної та доступної системи охорони здоров’я є зобов’язанням України у рамках Асоціації з ЄС.

«Ми будемо і далі закликати Уряд України сфокусувати зусилля на цих історичних змінах, які сприяють інтеграції України із ЄС та зі світовою спільнотою загалом. Ми знаємо, що вам доводиться зустрічатися з величезними перешкодами, починаючи з того, що ці зміни зачіпають певні інтереси, і тому є щоденні спроби блокувати роботу міністра У. Супрун. ЄС підтримуватиме ваш амбітний задум, критично важливий для добробуту українців», — підкреслив голова Представництва ЄС в Україні.

У. Супрун висловила подяку за підтримку і технічну допомогу Україні з боку ЄС, ВООЗ та інших міжнародних партнерів. Вона також подякувала Уряду і народним депутатам за підтримку закону про автономізацію медичних закладів, який цього ж дня було прийнято у другому читанні в цілому 280 голосами. «Це перший крок до суттєвих змін у парадигмі фінансування нашої системи охорони здоров’я. Це демонструє, що є політична воля і розуміння, що ці реформи мають відбуватися і Україна готова це робити — впроваджувати зміни, які є і частиною Угоди про Асоціацію з ЄС, і частиною суспільної угоди України як держави зі своїми громадянами», — зазначила в.о. міністра охорони здоров’я.

Також У. Супрун висловила сподівання, що закон про державні фінансові гарантії медичних послуг на наступному тижні зареєструють у Верховній Раді України і проголосують за нього у першому читанні.

На завершення Х. Мінґареллі наголосив, що глибокі реформи завжди потребують консенсусу між політичними силами.

Прес-служба «Українського медичного часопису»
за матеріалами uacrisis.org