Створено дорожню карту запровадження е-Health в Україні

23 грудня 2016 о 15:53
481

083422 грудня 2016 р. представники Міністерства охорони здоров’я України, державних і громадських організацій, а також учасники публічної ініціативи з електронізації сфери охорони здоров’я підписали другий Меморандум щодо співпраці у створенні системи e-Health в Україні.

Меморандум, серед іншого, затверджує ключові принципи побудови першого електронного сервісу і дорожню карту створення системи e-Health.

Автори документа затверджують Технічні вимоги для створення пілотного мінімального життєздатного продукту (MVP) прозорої та ефективної електронної системи охорони здоров’я.

Продукт має забезпечити управління та адміністрування процесів, які передбачені реформою фінансування первинної ланки системи охорони здоров’я в Україні, із дотриманням принципу «гроші йдуть за пацієнтом».

Відповідно до затвердженої дорожньої карти, електронізація охорони здоров’я відбуватиметься у чотири основні етапи створення та запровадження електронної системи охорони здоров’я в Україні у 2017–2018 рр.

Перший етап — створення MVP для підтримки реформи фінансування первинної ланки системи охорони здоров’я.

Другий етап — запровадження додаткових електронних інструментів для забезпечення процесу відшкодування вартості лікарських засобів (реімбурсації) та направлення пацієнта на діагностику.

Третій етап — розвиток e-Health шляхом створення нових інструментів для підтримки інших напрямків реформування системи охорони здоров’я.

Четвертий етап — розширення функціоналу, запровадження додаткових сервісів, які міститимуть медичну інформацію про пацієнта.

Меморандум підписали: виконувач обов’язків міністра охорони здоров’я доктор Уляна Супрун, заступник міністра охорони здоров’я Павло Ковтонюк, заступник голови Адміністрації Президента України Дмитро Шимків, заступник голови Державного агентства електронного урядування Андрій Піскун, голова правління Transparency International Україна Андрій Марусов, голова координаційної ради Всеукраїнської мережі людей, що живуть з ВІЛ, Дмитро Шерембей та інші учасники публічної ініціативи з електронізації сфери охорони здоров’я.

Доктор У. Супрун зазначила, що створення системи e-Health є обов’язковою умовою реалізації глобальної реформи системи охорони здоров’я, концепцію якої днями затвердив Уряд.

«Це найбільш суттєва реформа за останні 25 років, і навіть більше. Вона змінює всю логіку відносин між державою, лікарями і пацієнтами. Ми повинні рухатися швидко, щоб реформа була успішною. Дуже добре, що публічна ініціатива бере на себе відповідальність оперативно запропонувати Міністерству охорони здоров’я продукт, який забезпечить перші кроки реформи. А згодом дозволить побудувати глобальну систему e-Health в Україні», — додала У. Супрун.

Зі свого боку заступник міністра охорони здоров’я П. Ковтонюк підкреслив, що публічна ініціатива зробила величезний обсяг роботи за місяць, який пройшов з часу підписання першого Меморандуму: «Зараз ми вже підписуємо більш конкретні плани і вимоги до першого електронного продукту. Зі свого боку ми обіцяємо забезпечити необхідну підтримку і повне сприяння міністерства. У нас наразі єдина мета — вчасно розпочати реформу, і вже на першому етапі мати ефективний інструмент».

Д. Шимків, заступник голови Адміністрації Президента України, секретар Національної ради реформ, нагадав, що сьогодні Україна є одним зі світових лідерів в IT: «Ми виготовляємо інноваційні продукти для закордонних компаній, у нас величезний обсяг експорту ІТ-послуг. Проте ми поки що мало застосовуємо цей величезний потенціал всередині країни. Зараз у нас є унікальна можливість побудувати найбільш сучасну, найбільш ефективну систему e-Health в світі. У нас все для цього є: чудові ІТ-фахівці, досвідчені лікарі, науковці. Тож треба просто взяти і зробити!».

Очікується, що пілотну версію першого продукту розроблять протягом 2 міс з моменту підписання Меморандуму.

Нагадаємо, підписання першого Меморандуму щодо намірів співпраці у побудові в Україні прозорої та ефективної електронної системи охорони здоров’я відбулося 25 листопада 2016 р. в Міністерстві охорони здоров’я України.

Прес-служба «Українського медичного часопису»
за матеріалами www.moz.gov.ua