Глобальний фонд продовжить фінансування програми з протидії ВІЛ/СНІДу та туберкульозу в Україні

20 грудня 2016 о 16:14
617

5689Глобальний фонд для боротьби зі СНІДом, туберкульозом та малярією прийняв рішення виділити Україні близько 120 млн дол. США на продовження фінансування програми з протидії туберкульозу та ВІЛ/СНІДу у 2018–2020 рр. Про це повідомив віце-прем’єр-міністр України Павло Розенко.

«Сьогодні отримав лист від Глобального фонду про виділення Україні майже 120 млн дол. на продовження фінансування програми з протидії туберкульозу та ВІЛ/СНІДу у 2018–2020 рр.», — зазначив він.

«Це надзвичайно важливе рішення для нашої країни. Воно означає підтримку наших зусиль та визнання міжнародною спільнотою значних результатів у боротьбі з поширенням епідемій туберкульозу та ВІЛ-інфекції/СНІДу», — наголосив віце-прем’єр-міністр.

З 2017 р., за словами П. Розенка, розпочнеться поступовий перехід від донорського фінансування програм з протидії туберкульозу та ВІЛ/СНІДу до фінансування за рахунок бюджетних коштів. І вже з наступного року державне фінансування програм з лікування ВІЛ та туберкульозу збільшене на 140%.

П. Розенко також нагадав, що Міністерство охорони здоров’я України за участю національних та міжнародних партнерів розробило Стратегію сталої відповіді на епідемії туберкульозу та ВІЛ/СНІДу та План заходів з її реалізації. «Ця Стратегія та План заходів наразі опрацьовуються в центральних органах виконавчої влади та найближчим часом будуть подані на розгляд і затвердження Уряду», — зазначив віце-прем’єр-міністр.

П. Розенко також поінформував, що з 2016 р. під його головуванням відновлено роботу Національної ради з питань протидії туберкульозу та ВІЛ-інфекції/СНІДу. «Національна рада — це координаційний механізм країни, завдяки якому Уряд посилює системи управління та координації національної відповіді на епідемії як на державному, так і регіональному рівнях у тісній спів­праці з громадськими інституціями, науковими установами та міжнародними організаціями», — зауважив він.

«Переконаний, що підтримка Глобального фонду та зусилля, яких докладає Уряд, дозволять нам досягти цілей стратегії ЮНЕЙДС «90-90-90» у встановлені терміни, і Україна утримуватиме свої лідерські позиції в боротьбі з епідемією ВІЛ у Східній Європі та Центральній Азії», — наголосив П. Розенко.

Прес-служба «Українського медичного часопису»
за матеріалами http://www.kmu.gov.ua/