Громадське обговорення клінічних протоколів: червоний плескатий лишай

26 вересня 2016 о 11:58
483

Громадське обговорення клінічних протоколів: червоний плескатий лишайНа громадське обговорення винесено проект наказу Міністерства охорони здоров’я (МОЗ) України «Про затвердження та впровадження медико-­технологічних документів зі стандартизації медичної допомоги при червоному плескатому лишаї (актуально до 23.10.2016 р.).

Однією з актуальних проблем в дерматовенерології є проблема діагностики та лікування хронічних рецидивуючих дерматозів, серед яких червоний плескатий лишай (ЧПЛ) посідає особливе місце. Останніми роками відзначають зростання захворюваності на ЧПЛ різних вікових груп, збільшується кількість поширених, атипових і тяжких форм із торпідним перебігом, резистентністю до лікування і зменшенням термінів ремісії при хронічних формах.

На дерматоз припадає від 0,78 до 2,40% усіх хвороб шкіри і від 7 до 10% патологій слизової оболонки порожнини рота. Зазвичай захворювання діагностують у віці 30–60 років, причому жінки хворіють частіше. Гіпертрофічна форма ЧПЛ частіше виникає в афроамериканців. Останнім часом зросла частота рецидивування ЧПЛ, фіксують збільшення кількості хворих з атрофічною, верукозною, ерозивно-виразковою формами. Захворювання триває місяцями, рідше — роками, при ураженні гомілок (гіпертрофічна форма) і слизової оболонки рота — десятиліттями. Можливе злоякісне переродження ЧПЛ стало приводом для віднесення його до преканкрозних захворювань із частотою малігнізації 10–12%.

Нагадаємо, що наприкінці 2012 р. в Україні офіційно започатковано процес стандартизації медичної допомоги, в основу якого покладено створення медико-технологічних документів (МТД), що базуються на засадах доказової медицини з урахуванням найкращих світових практик. Виконання вимог МТД — обов’язкове для всіх практикуючих лікарів незалежно від закладу, в якому вони працюють, а також фізичних осіб — підприємців.

Ознайомитися з проектами можна за посиланням: http://www.dec.gov.ua/mtd/proekty.html.

Пропозиції та зауваження необхідно надсилати впродовж 1 міс із дня оприлюднення до Департаменту медичної допомоги МОЗ України або в електронному вигляді на e-mail: [email protected]

Контактна особа — Олена Михайлівна Ліщишина.

Тел.: (044) 536-13-40

Прес-служба «Українського медичного часопису»
за матеріалами www.dec.gov.uа